Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 11. 2023,
13.25

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Broken Bones viski

Četrtek, 16. 11. 2023, 13.25

5 mesecev, 1 teden

Slovenijo je obiskal legendaren strokovnjak: To se dogaja po svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jim Murray Whisky Bible | "Prvi viskiji novih destilarn imajo v večini primerov različne težave, saj se destilerji še učijo. Kljub težavam pa večina takih viskijev vseeno konča v steklenicah in trgovinah, saj destilarne potrebujejo denar," opozarja Jim Murray. | Foto Primož Bregar via Visit Ljubljana

"Prvi viskiji novih destilarn imajo v večini primerov različne težave, saj se destilerji še učijo. Kljub težavam pa večina takih viskijev vseeno konča v steklenicah in trgovinah, saj destilarne potrebujejo denar," opozarja Jim Murray.

Foto: Primož Bregar via Visit Ljubljana

"Število novih viski destilarn res eksplodiralo. Prvo biblijo sem izdal leta 1997 in takrat sem osebno obiskal vse destilarne na svetu. Danes to ni več mogoče," pravi Britanec Jim Murray.

"Ljudem poskušam pokazati drugo plat viskijev, da ne gre samo za sredstvo za opijanje. Želim jim dopovedati, da imajo v enem kozarcu pravzaprav veliko različnih viskijev. In da je njihovo mnenje o viskiju edino, ki šteje za njih, da so sami svoj najboljši poznavalec viskijev," na začetku  intervjuja pojasni viski sommelier, kritik (in danes bi rekli tudi vplivnež) Jim Murray. Z njim smo se pogovarjali pretekli teden, ko je v okviru festivala Gourmet Ljubljana na povabilo slovenske viski destilarne Broken Bones obiskal Slovenijo.

Kdo je Jim Murray
Britanec Jim Murray je eden izmed najvplivnejših viski sommelierev, destilarjev, kritikov in novinarjev na svetu. Je avtor knjige Biblija viskija, ki jo izdaja vsako leto že vse od 90. let preteklega stoletja. Ker je v svet viskijev vstopil v času, ko ta alkoholna pijača še ni imela takšne pozornosti svetovne javnosti kot danes, ga mnogi označujejo za pionirja na svojem področju, ki je  prispeval levji delež k dvigu priljubljenosti te alkoholne pijače.

Je življenje kritika naporno?

"Vsako leto preizkusim med 750 in tisoč novih viskijev za svojo knjigo," na vprašanje, kako je videti njegov povprečen delovni dan, odgovori Murray. "Ves čas potujem po svetu in iščem najboljši viski," nadaljuje Murray, ki vsako leto razglasi najboljšo steklenico alkoholne pijače. Zase pravi, da je tako kritik kot tudi ljubitelj viskijev. "Žene me strast do dela. Sem pa tudi svetovalec mnogo destilarnam. Že trideset let sem v tej igri. Vsak viski najprej pogledam kot profesionalec, potem pa kot kupec," pravi Murray.

"V ZDA je destilarna, ki kar naprej zmaguje na vseh tekmovanjih. Jaz osebno pa upam, da letos ne bodo zmagali. Ker želim, da tudi druge destilarne postanejo boljše od njih. Hočem, da Američani dobijo odličnega izzivalca. Le tako se bo dvignila kakovost viskijev po vsem svetu. Če zmaguje vedno ista destilarna, sem pač razočaran nad tem dejstvom, ker to pomeni, da se preostale destilarne na svetu ne trudijo dovolj in da ni pravega napredka," poudarja Jim Murray.  | Foto: Primož Bregar via Visit Ljubljana "V ZDA je destilarna, ki kar naprej zmaguje na vseh tekmovanjih. Jaz osebno pa upam, da letos ne bodo zmagali. Ker želim, da tudi druge destilarne postanejo boljše od njih. Hočem, da Američani dobijo odličnega izzivalca. Le tako se bo dvignila kakovost viskijev po vsem svetu. Če zmaguje vedno ista destilarna, sem pač razočaran nad tem dejstvom, ker to pomeni, da se preostale destilarne na svetu ne trudijo dovolj in da ni pravega napredka," poudarja Jim Murray. Foto: Primož Bregar via Visit Ljubljana

Kaj je najpomembnejše pri viskiju?

"Zame je pri ocenjevanju viskija najpomembnejši parameter ravnotežja. Recimo, da so vam všeč dimljeni viskiji. Vsak tak viski, pri pitju katerega v bistvu okušate samo dim, je izgubil svoje ravnotežje. Če pijete viski, ki je dozorel v sodu za šeri, in je vse, kar okušate, grozdje, potem je ta viski izgubil svoje ravnotežje," pojasni Murray.

Britanec tudi opozarja, da je pri okušanju zelo pomembno, kaj ste jedli in pili pred zaužitjem viskija. "Pravilen odgovor je seveda nič. Že voda je sladka. In če boste takoj za popitim kozarcem vode začeli piti viski, bo okus zadnjega veliko bolj grenek, ker pač ne more konkurirati sladkobi vode," poudarja Murray. Pravi še, da nasprotuje tudi trendom, ki se iz sveta drugih alkoholnih pijač selijo v svet viskija.

"Jaz nikoli v desetletjih vodenja preizkušenj viskijev nisem dodal hrane, kar je sicer zelo priljubljeno. Saj veste, k temu viskiju gre dobro temna čokolada in podobni nesmisli," pojasni Murray in še enkrat poudari: "Vse je v ravnotežju."

O prihodu v Slovenijo
"Prvi viskiji novih destilarn imajo v večini primerov različne težave, saj se destilerji še učijo. Kljub težavam pa večina takih viskijev vseeno konča v steklenicah in trgovinah, saj destilarne potrebujejo denar. Ko sem prvi viski slovenske destilarne Broken Bones dobil v roke, sem pričakoval tako zgodbo. Vendar sem bil presenečen nad izdelkom, zato sem se odzval na vabilo k obisku Slovenije. O državi do zdaj nisem vedel nič," na vprašanje, kaj ga je pripeljalo v Slovenijo, pove Jim Murray.

Eksplozija novih destilarn

"Sem kar malo zafrustriran," je odgovoril na vprašanje, kako komentira nove destilarne viskijev, ki v zadnjem desetletju rastejo kot gobe po dežju. "V zadnjih letih je ogromno novih destilarn. In ker relativno hitro potrebujejo denar, kupijo sode viskija od drugih destilarn. Viskije potem prelijejo v druge sode za kakšno leto in začnejo prodajati pijačo pod svojo blagovno znamko že 12 mescev po odprtju podjetja. In to je zelo žalostno," meni Murray, ki sicer razume, da potrebujejo denar. Postavitev destilarne je drag šport.

"Vendar v resnici zavajajo kupce. Ti menijo, da kupujejo viski nove destilarne. Kar pač ni res," opozarja Murray in dodaja: "Prvo biblijo sem izdal leta 1997 in takrat sem osebno obiskal vse destilarne na svetu. Danes to ni več mogoče."

 "Danes so cene viskijev … neumne. Viskiji so postali finančna investicija. In to mi ni všeč," pravi Jim Murray. | Foto: Primož Bregar via Visit Ljubljana "Danes so cene viskijev … neumne. Viskiji so postali finančna investicija. In to mi ni všeč," pravi Jim Murray. Foto: Primož Bregar via Visit Ljubljana

Cene viskijev so danes …

Murray je v osemdesetih letih preteklega stoletja začel svojo kariero v svetu viskija. "Začel sem obiskovati destilarne na Škotskem. V tem desetletju je zaradi gospodarske situacije prodaja viskijev zelo upadla in destilarne so imele prevelike zaloge," se spominja Murray. In po njegovih besedah se situacija lahko kmalu spet ponovi. "Danes so cene viskijev … neumne. Viskiji so postali finančna investicija. In to mi ni všeč," pravi Murray.

"Zato bi vam, če razmišljate o odprtju svoje destilarne, rekel le to, da nič ni gotovo. Posebej pa ne poslovni uspeh v viski svetu. Morate se tudi zavedati, da čeprav boste destilarno postavili po najboljših standardih in boste upoštevali vsa pravila pri staranju, ni zagotovila, da bo viski dober. To sem že prevečkrat videl," svetuje Murray.

Ivan Rauber
Novice Slovenec, ki Škotom svetuje, kako piti viski #video
najstarejši viski
Trendi Na dražbo najstarejši viski na svetu
Škotska viski
Trendi Koronavirus ni prizanesel niti škotskemu viskiju
Ne spreglejte