SiolNET. Trendi Kulinarika
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci in Hrvati skupaj zaščitili oljčno olje iz Istre

0,42

termometer

oljčno olje
Foto: Pixabay

Kjer je volja, tam je pot - oljkarji iz slovenske in hrvaške Istre so v EU skupaj vložili vlogo za zaščito oljčnega olja pod imenom Istra z zaščiteno označbo porekla, o kateri so se dogovorili maja lani.

V uradnem listu EU je bila objavljena skupna vloga Slovenije in Hrvaške za zaščito oljčnega olja pod imenom Istra z zaščiteno označbo porekla, o kateri so se oljkarji obeh držav dogovorili maja lani.

Če ne bo pripomb, bo zaščita obveljala v največ letu dni

Skupno vlogo oziroma specifikacijo je hrvaško ministrstvo za kmetijstvo maja 2017 posredovalo v obravnavo Evropski komisiji. Ta je vlogo pregledala in jo prejšnji mesec objavila v uradnem listu, preostale države članice in tretje države pa lahko do konca decembra 2018 komisiji posredujejo morebitne ugovore. Če pripomb ne bo, bi lahko olje registrirali v od šestih do dvanajstih mesecih, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Po istrskem pršutu in olju skupaj še v zaščito medu in sira iz Istre

V primeru uspešno končanih postopkov bo za Slovenijo in Hrvaško to druga skupna zaščita kmetijskega proizvoda. Leta 2015 sta z zaščiteno označbo porekla skupaj že zaščitili istrski pršut. Letos maja so hrvaški in slovenski čebelarji pripravili skupno vlogo za zaščito istrskega medu, razmišlja pa se tudi o pripravi skupne vloge za zaščito istrskega sira.

Na področju oljčnega olja pa bi bila to sploh prva skupna zaščita dveh držav v Evropi. Morebitna skupna zaščita oljčnega olja Istra ne bo vplivala na zaščito slovenskega oljčnega olja z imenom Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre.

oljka, oliva, olive Trendi Slovenska oljčna olja med najboljšimi na svetu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin