Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
1. 2. 2013,
20.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2013, 20.40

8 let

Sladki konec tedna: veganska jabolčna pita

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Veganska jabolčna pita, sladica, ki bo zadovoljila vse, mesojede, vegetarijance in vegane.

Veganstvo, prehranjevanje in življenje brez izdelkov živalskega izvora ima dolgo zgodovino, veliko daljšo od vpeljave izraza vegan, ki ga je leta 1944 skoval Donald Watson. Takrat je v Veliki Britaniji nastalo tudi prvo vegansko društvo (Vegan Society), ki mu je kmalu sledila še organizacija v ZDA.

Watson je pojem, ki označuje etično odločitev življenja brez izkoriščanja živali, sestavil iz začetka in konca besede vegeterian, angleškega izraza za vegetarijanca ter latinskega izraza vegetus, ki pomeni živ(ahen), čil, krepak in zdrav. Za to se je odločil, ker je trdil, da se veganstvo začne z vegetarijanstvom, pri čemer je življenje brez popolne uporabe izdelkov živalskega izvora njegovo logično nadaljevanje.

Sprva je beseda vegan sicer označevala le vegetarijanca, ki ne uživa mleka in jajc, a je leta 1951 Vegan Society uvedlo natančnejšo definicijo in veganstvo tako opredelilo kot močno etično načelo, ki, kolikor je le mogoče, narekuje način življenja brez izkoriščanja živali za prehrano, oblačila, kozmetiko, testiranje, v cirkusih ali za kakršnekoli druge namene. Takšen vegan velja za pravega, medtem ko je prehrambni tisti, ki se odpoveduje izdelkom živalskega izvora, zgodovino veganstva povzemajo na spletni strani Veganske iniciative.

Veganstvo v prehrani, ki ga velikokrat povezujejo tudi z zdravim načinom življenja, za izdelke živalskega izvora ponuja odgovore v obliki rastlinskih živil. Ti so tako lahko sprejemljivi in okusni za vse oblike prehranjevanja. Tudi za tiste, ki se mesu in proizvodom živalskega izvora ne odpovedujejo, kot tudi za pitagorejce, kot so včasih pravili osebam, ki niso uživale mesa in rib, dokler se leta 1874 v Veliki Britaniji ni uveljavil izraz vegetarijanci.

Sestavine hitro zmešamo in testo za vsaj pol ure položimo v hladilnik.

Jabolka naribamo in jih ocedimo. Po občutku in okusu, čeprav zaradi aromatičnosti začimb s količino ne pretiravamo, dodamo cimet, vaniljo, klinčke, koriander in ingver v prahu. Dodamo sok pol limone, žlico rjavega sladkorja in agavin sirup (ali med po želji). Polovico testa na tanko razporedimo po okroglem pekaču (premer 24 cm). Testo premažemo z žlico pomarančne marmelade oziroma tiste, ki je na zalogi in vam bo zadišala. Nato razporedimo ožeta jabolka. Drugo polovico testa oblikujemo v svaljke in čez nadev naredimo mrežo. Pito pečemo v ogreti pečici na 180 °C približno 40 minut.

Ne spreglejte