Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 2. 2011,
8.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 2. 2011, 8.47

8 let

Po okusu gostincev sta najboljši vini iz Vipave in Kopra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na sejmu Vino, ki ga v okviru Sejmov okusov gosti Gospodarsko razstavišče, so tudi letos gostinci izbirali najboljše vino.

V na videz okrnjeni konkurenci so tekmovali tako domači kot tuji proizvajalci vin. Ocenjevala jih je komisija, sestavljena iz gostincev iz vse Slovenije, predsedoval pa jim je član evropskega združenja sommelierjev iz Vipavske doline, Bojan Škrlj. Med najboljšimi belimi vini veliko avstrijskih V kategoriji belih vin je slavil pikolit vinarstva Avin iz Vipave, na drugo mesto pa se je uvrstil zeleni veltlinec letnik 2008 avstrijskega proizvajalca Vinokus iz Kremsa. Tretje mesto med belimi vini so si razdelila kar tri: Kupljenov rumeni muškat letnik 2009 ter dve vini avstrijskega proizvajalca Schneeweis iz Wachaua, zeleni veltlinec in rizling, oba letnik 2009.

Med rdečimi vini so prvo mesto osvojila Vinakoper s cuveejem Capris Plemenito, z le eno točko manj se je na drugem mestu znašel izbrani teran PTP letnik 2010 vinarstva Rebula iz Komna, tretje mesto pa je osvojila Vinska klet Orel iz Avberja na Krasu z izbranim teranom PTP letnik 2009.

Za najboljše peneče vino je obveljala penina rosé Quercus 2009 iz Vinske kleti Goriška Brda, ista klet pa je zmagala tudi v kategoriji predikatov s sladkim Quercusom.

Pri žganih pijačah so slavili Italijani Kot novost je letos potekalo tudi prvo ocenjevanje žganih pijač. Vzorce so ocenjevali na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Veliko zlato medaljo je prejela grappa Riserva Ferruccio Giori proizvajalca Giori iz italijanskega Trentina. Zlato medaljo so ocenjevalci podelili zeliščnemu žganju Stašmaister s posestva Berce v Dornberku ter mareličnemu in slivovem žganju beograjskega proizvajalca Rebox.

Ne spreglejte