SiolNET. Trendi Kulinarika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Naslov najboljšega vinarja na svetu gre v Izrael

1

termometer

Teden dni pred začetkom največjega vinskega sejma na svetu, Vinitaly, so v Veroni razglasili najboljše vinarje na svetu. Prvič v zgodovini tekmovanja je najvišje odlikovanje prejela izraelska klet.

Mednarodno vinsko tekmovanje, letos že 19. po vrsti, je potekalo od 28. marca do 1. aprila in je bilo največje do zdaj. Prijavljenih je bilo 3720 steklenic različnih vin, sodelovalo pa je več kot tisoč proizvajalcev iz 30 držav, tudi Slovenije. Tudi letošnji izbor najboljših vin je potrdil sloves tega tekmovanja kot najbolj selektivnega in strogega na svetu. Kljub visokemu številu tekmovalnih vin so namreč podelili le 71 medalj: 16 velikih zlatih, 17 zlatih, 19 srebrnih in 18 bronastih. Vsi vinarji, ki so prejeli medaljo, bodo smeli nagrajena vina prodajati s posebno oznako, ki bo pričala o uspehu na tem tekmovanju.

Srebrna medalja za briški chardonnay

Med slovenskimi proizvajalci je srebrno medaljo v kategoriji barikiranih oziroma v lesenih sodih zorenih vin prejel chardonnay bagueri 2008 iz vinske kleti Goriška brda, sicer pa so si slovenska vina v različnih kategorijah prislužila še pet posebnih omemb. V kategoriji belih vin letnik 2010 sta bila to beli pinot quercus iz kleti Goriška brda in vitovska iz kleti Vinakras, v kategoriji rdečih vin letnikov 2008 in 2007 so omenili merlot 2007 iz kleti Goriška brda, v kategoriji rdečih vin letnikov 2006 in 2005 pa sta si posebno omembo prislužila Capris plemenito rdeče 2005 in merlot istrski rubin 2006 iz kleti Vinakoper.

Neitalijanski proizvajalci se prebijajo v ospredje Naslov najboljšega vinarja na svetu je na presenečenje mnogih letos osvojila vinska klet iz Izraela, Golan Heights Winery. Gre za relativno novega proizvajalca, saj je bila klet ustanovljena leta 1983, zagotovo pa niso popoln neznanec, saj so medalje na tekmovanju v Veroni pobirali že prej. Njihova vina so namreč že v letih 2004 in 2006 prejela veliko zlato medaljo, letos pa so 105 članov žirije prepričali, da so najboljši na svetu. Odlikovanje za najboljšega vinarja, ki ga prejme proizvajalec z najvišjim seštevkom ocen dveh vin v različnih kategorijah, je tako letos prvič romalo v Izrael. "Tudi letos se je izkazalo, da je to resnično mednarodno tekmovanje, saj so v najprestižnejših kategorijah prednjačila mednarodna, ne pa italijanska vina," je dejal Giuseppe Martelli, generalni direktor italijanskega združenja enologov Assoenologi.

Glavni dogodek leta za vinarje in ljubitelje vina Ob medaljah in naslovu najboljšega proizvajalca so podelili še vrsto drugih nagrad za najboljše proizvajalce po državah in regijah. Uradna podelitev priznanj vsem nagrajencem bo jutri, ko se začne sejem Vinitaly, ki bo trajal do ponedeljka. Vinitaly je sicer največji vinski sejem na svetu, ki vsako leto v Veroni zbere več tisoč vinarjev in drugih ljudi, povezanih z vinsko industrijo, ob tem pa pritegne več kot 150 tisoč obiskovalcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin