Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2012,
10.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 5. 2012, 10.04

8 let

Najboljše restavracije na svetu: Noma že tretjič na vrhu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Restavracija Noma iz danske prestolnice Köbenhavn je že tretje leto zapored osvojila naslov najboljše restavracije na svetu.

Medtem ko smo po Sloveniji kurili kresove, so v Londonu lastniki najboljših restavracij na svetu trepetali, kakšna bo letos njihova uvrstitev na prestižni San Pellegrinovi lestvici. V ponedeljek zvečer so namreč razkrili seznam najboljših restavracij na svetu za leto 2012, ki ga pod okriljem revije Restaurant oblikuje kakšnih 800 novinarjev, piscev ter kulinaričnih strokovnjakov in drugih pomembnežev iz te panoge.

Prva Danska, na drugem in tretjem mestu Španija, Slovencev ni Tako kot lani in leto pred tem je bila za absolutno najboljšo razglašena köbenhavnska Noma v lasti Reneja Redzepija, ki se s tem naslovom bliža legendarnemu Ferranu Adrii in njegovemu El Bulliju, ki so ga za najboljšega razglasili štirikrat. Na drugem mestu letošnje lestvice je El Celler de Can Roca iz španske Girone, špansko (oziroma bolj baskovsko) pa je tudi tretje mesto, ki ga zaseda Mugaritz iz San Sebastiana. Na četrtem mestu je prva neevropska restavracija, D.O.M. iz brazilskega Sao Paola, peta pa je italijanska Osteria Francescana iz Modene. Slovenci smo imeli svojega predstavnika, ljubljansko restavracijo JB, na lestvici leta 2010, ne letošnji pa nas (prav tako kot na lanski) ni.

Najbolj razočarani so letos verjetno Britanci. Sicer se je njihov adut Heston Blumenthal s svojo novo londonsko restavracijo Dinner by Heston Blumenthal, novinko na lestvici, uvrstil na deveto mesto. Preseneča pa njegova prva in paradna restavracija, The Fat Duck, ki je s petega mesta zdrsnila na šele 13.

Relevantna ali ne, dobra uvrstitev pripelje goste Kot vsako takšno "merjenje mišic" med restavracijami oziroma kuharji ima seveda tudi San Pellegrinova lestvica številne kritike ali celo nasprotnike. Očitajo ji nerelevantnost in nepomembnost, a tistim na prvih mestih je za to malo mar. Imajo namreč preveč dela z gosti, ki se valijo k njim. Oziroma kot je Rene Redzepi v soboto zapisal na svojem Twitter profilu: "1204 ljudje na čakalnem seznamu za nocoj. Isti dan leta 2008 (ponedeljek 28. april) smo imeli v celem dnevu 14 gostov."

Ne spreglejte