Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2015,
15.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo vino martinovo

Četrtek, 5. 11. 2015, 15.00

7 let, 12 mesecev

Mlada vina – bolj zdravju prijazna kot starana?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Še nekaj dni in sveti Martin nas bo razveselil z novim letnikom vina. In ponovno se bo začela debata o mladih vinih.

Mladih vin se drži sloves nedorečenosti, nedodelanosti, v skrajnem primeru celo nepitnosti. Vendar ni popolnoma tako: mlada vina imajo predvsem drugačen značaj kot starana. Približno tako, kot če bi primerjali dvajsetletnega in štiridesetletnega pisatelja: ne bi mogli trditi, da je mlajši slabši, je le drugačen.

Vina, ki so takoj pripravljena na akcijo Mlada vina so vina aktualnega letnika, tista, ki so bila ustekleničena kmalu po trgatvi oziroma ko je mošt povrel v vino. Recimo, da so zaradi tega malce neukročena. Mlada malvazija je denimo hrustljava in sveža, starana je mehka in okrogla. Značilnost mladih vin je, da so poskočna takoj, ko odprete steklenico, pozneje pa lahko ves okus in svežina preprosto izparita. Nasprotno je treba starano vino ob odprtju steklenice prezračiti, da zažari v vsem razkošju svojega okusa.

Nekatera vina so prijetno pitna mlada, druga so namenjena staranju. To je predvsem odvisno od sorte, pa tudi od načina pridelave. Tako so denimo bordojska vina narejena za staranje, novozelandski sauvignon pa za to, da se spije mlad. Niti ni rečeno, da se morajo vsa rdeča vina starati in vsa bela spiti mlada. Vse je stvar okusa. Nekateri imajo radi tudi mlada razigrana rdeča vina, drugi dobro odležan in kompleksen chardonnay.

Martinovo se je izkazalo za blagodejen praznik Je pa raziskava kitajskih znanstvenikov pokazala, da so mlada vina bolj zdrava kot starana. V staranih vinih naj bi se izgubilo do 90 odstotkov antioksidantov, predvsem antociana, ki je tako v rdečem vinu kot čokoladi in čaju. Ugotovili so, da se v merlotu, cabernet sauvignonu, gamayu in cabernet francu že po nekaj mesecih staranja raven antociana prepolovi. Ugotovili so tudi, da se ta antioksidant dlje obdrži v vinu z višjimi kislinami. Kar so navadno mlada vina.

Torej ne bo šlo drugače, kot da na martinovo za zdravje spijete kozarec mladega vina.

Ščurek Medana novo 2015

Težko bi določili vek, od katerega se pri Ščurkovih ukvarjajo z vinogradništvom, zagotovo pa vemo, da se njihova tradicija prenaša iz roda v rod. Danes za domačijo in vinograde skrbijo oče Stojan in njegovih pet sinov.

Ščurkovi ponujajo trgu letno do 90 tisoč steklenic vrhunskega vina. Zvesti ostajajo svežim, vendar polnim vinom, zato dolgo v pomlad odlašajo s prvim pretokom. Takšna vina potrebujejo kar nekaj časa, da se razživijo v kozarcu, zato pa jih je potem težko ustaviti. Ob najsodobnejši tehnologiji odkrivajo tudi skrivnosti hrastovih sodčkov, predvsem pa ne pozabljajo na avtohtone sorte, kot so rebula, glera, pikolit ... Posebej so ponosni na zvrsti, kot so rdeča in bela Stara brajda, UP in Kontra. So eni izmed tistih vinarjev, ki skrbijo, da se ohrani pomen avtohtonih briških sort.

Medana novo je mlado vino letošnje trgatve. Je zvrst merlota, cabernet franca in cabernet sauvignona. Barva vina je živo rdeče barve z vijoličastimi odtenki. Na nosu je izrazito sadno, sveže in živahno, vonj ima po zrelih rdečih sadežih. V ospredje pridejo predvsem arome rdečega sadja, sliv, češenj, malin ter arome šipka in vijolic. V ustih je vino suho, ima lepo umirjeno kislino, malo taninov in je zelo prijetno za pitje.

Odlično se bo podalo k jesenskim jedem, pečenemu kostanju in prvim kolinam. Ni le nekajmesečno mlado vino, ampak vino za vse priložnosti.

Sorta: zvrst merlota, cabernet franca in cabernet sauvignona Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 7,32 evra, evino.si

Ocena: 8

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte