Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2013,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zajtrk jajca recept valentinovo

Četrtek, 31. 1. 2013, 13.00

6 let, 6 mesecev

Recept za zaljubljene: Valentinova jajčka v opečenem kruhu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Valentinovo mora seveda biti vsak dan. In z domiselno kombinacijo toasta ter pečenega jajca lahko svojim ljubljenim polepšate vsako jutro.

Opečen kruh oziroma toast je pogruntavščina, ki menda seže vse tja do starorimskega imperija. Rimljanom naj bi se namreč prvim posvetilo, da kruh, ki je bil izpostavljen suhi vročini, ostane užiten dlje kot sicer. Nič čudnega, da tudi ime opečenih kruhkov izvira iz latinske besede tostum - opečen.

Rimljani so sicer z opečenimi kosi kruha počeli marsikaj – ožgane do črnega so recimo dajali v kakšno bolj "sumljivo" vino, ker je oglje zmanjšalo njegovo kislost in ga naredilo bolj pitnega. Od tod naj bi tudi izvirala angleška beseda za zdravico: toast, seveda.

Zdaj kruha ne opekamo več iz praktičnih, ampak iz čisto hedonističnih razlogov. Ker je tako pač boljšega okusa, ne glede na to, kaj potem namažemo nanj.

Tokratni recept, nekoliko prilagojen duhu valentinovega, je sicer v angleško govorečih državah znan kot jajce v košari, jajce v gnezdu oziroma (kdo ve, zakaj) krastača v luknji. Gre za toast z jajčno sredico. Izvirna različica se zadovolji z okroglimi oblikami, mi pa stvari radi malce zakompliciramo.

Potrebujete:

 | Foto: - kruh (vnaprej narezane rezine so običajno pretanke, zato kruh narežite sami – pazite le, da bodo rezine čim bolj enakomerne)

- jajca (za vsako rezino kruha po eno)

- maslo

- sol in poper

Rezine kruha na obeh straneh na tanko namažite z maslom. Segrejte ponev – če imate večjo, lahko pripravljate več toastov naenkrat. Rezine kruha po eni strani na hitro popecite, potem pa iz njihovih sredic izrežite luknjo v obliki srca. To boste najlažje storili z modelom za piškote, z malo spretnosti pa lahko uporabite tudi nož. Izrezane sredice shranite, da jih boste priložili h končani jedi.

Izdolbene kruhke z nepopečeno stranjo položite v ponev in vanje previdno ubijte po eno jajce, začinite s soljo in poprom, ponev pokrijte in pecite dve ali tri minute oziroma dokler jajca niso pečena po vašem okusu. Valentinove kruhke z lopatico previdno dvignite iz posode, jih dajte na krožnik, priložite jim še izrezane sredice in nemudoma postrezite. Dober tek in lepo jutro vam želimo!

Ne spreglejte