Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 2. 2016,
13.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

recept vikend kosilo valentinovo zajtrk jajca

Petek, 12. 2. 2016, 13.43

8 let

Kuhanje za ljubljeno osebo je tako intimno kot seks

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ne večerja, za valentinovo naj bo romantičen zajtrk s tisto kavo, ki jo pije vaša ljubljena oseba.

Morebiti je kuhanje za ljubljeno osebo res ena bolj intimnih stvari. Če ne drugega, poznamo prehranjevalne skrivnosti druge osebe, kaj ima rada, česa ne, kdaj se prehranjuje, katerim dietam sledi in, če smo že dolgo v zvezi, tudi kako se ji spreminja okus in katera hrana jo spominja na otroštvo. Ja, v tem primeru je kuhanje za ljubljeno osebo tako intimno kot seks.

Zato so navodila, kakšna naj bo valentinova večerja, v resnici preveč splošna, da bi lahko zadovoljila našo željo, da ljubljeno osebo osrečimo. Ker kje pa je zapisano, da vse dame marajo ostrige in da so vsem ljubimcem na svetu najbolj seksi posladek jagode v čokoladi? Tako kot je predpisan praznik zaljubljencev, je uniformirana tudi hrana, ki naj bi jo tedaj postregli.

V domovini svetega Valentina so hrana ljubezni mesne kroglice Če pa bi popolnoma sledili izročilu svetega Valentina, bi morali za valentinovo večerjo postreči mesne kroglice. V Umbriji, od koder je svetnik doma, so namreč hrana ljubezni mesne kroglice. Po stari tradiciji jih je tašča postregla bodoči snahi na dan pred poroko, ta pa ji je morala obljubiti, da bo v družino prinesla slogo. Toda mesne kroglice so preveč profane, da bi jih lahko zapakirali v komercialno razkošje praznika ljubezni.

V resnici sta za popoln valentinov obed potrebni le dve navodili: naj bo preprost, saj nočemo vsega popoldneva preživeti v kuhinji, in naj bo oseben. Naj bodo jedi nekaj, kar je zapisano v skupnem spominu para. Pa čeprav so to navadne hrenovke, spečene na ognju, ali sladka papaja.

Obrok, ki si ga zapomnite za vse življenje Nekaj dni pred valentinovim sem po naključju naletela na zapis v časopisu Tampa Bay Times. V njem ena od urednic časopisa opisuje, kako se je prvič zbudila v postelji svojega bodočega moža in ta ji je na belem porcelanastem pladnju z rumenimi cvetovi prinesel zajtrk: kavo z mlekom, ker je tedaj že vedel, kakšno pije, polovico grenivke z medom in svež rogljiček. Ob hrani je v majhni kristalni vazi sijal cvet hibiskusa z vrta. Tedaj se je zavedela, da je to moški, s katerim se bo poročila. Skupaj sta preživela 31 let vse do njegove smrti. Čeprav sta bila oba tudi ocenjevalca restavracij in sta skupaj delila neskončno spektakularnih obedov v najboljših restavracijah sveta, ju je vedno povezoval prvi zajtrk.

O tem sem vam govorila, ko sem trdila, da je kuhanje za ljubljeno osebo intimno dejanje.

Kje torej piše, da morate na valentinovo čakati do romantične večerje? Lahko se dan začne z nepozabnim zajtrkom. Ni treba, da ravno pripravite poširana benediktova jajčka ali mafine z jastogom, dovolj bodo že malce posebna jajčka iz pečice, sveža žemljica, jagode, pomočene v grški jogurt, kava, kot jo ima najraje ljubljena oseba, in - ker je praznik letos na nedeljo, pa še slabo vreme je napovedano - še kozarec šampanjca. Potem se valentinovo lahko začne.

Valentinova jajčka

4 jajca nekaj listov pehtrana 25 gramov sira gruyere nekaj žlic smetane za kuhanje šopek vodne kreše olje sol poper

Najprej pečico ogrejte na 140 stopinj Celzija. Istočasno segrejte približno 2 dl vode. V posodice za sufle dajte pol žlice olja, nato vanje previdno ubijte po dve jajci. Posolite, popoprajte, posujte z malce drobno nasekljanega pehtrana. Jajce posujte z naribanim sirom, ki ga prelijete z nekaj žličkami smetane. Če vam ima sir greuyer premočan vonj in okus, ga lahko zamenjate z drugim dobro topljivim sirom. Posodice postavite na pekač, vanj vlijte vročo vodo in jajčka pecite od šest do osem minut, toliko, da rumenjak ostane mehak.

Ko se posodice malce ohladijo, po jajcih potresite še nekaj listov vodne kreše. Postrezite v posodici skupaj z opečenim kruhom ali, še boljše, svežo žemljo.

Ne spreglejte