Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 1. 2015,
11.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept kosilo zvezdniki dieta Sophia Loren Stephen Fry Jessica Alba Gwyneth Paltrow

Petek, 30. 1. 2015, 11.06

8 let

Kosilo izbirčnih zvezdnikov: nekoč so dive jedle čokolado, zdaj grizljajo ohrovt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pripraviti banket za zvezdnike je naporna operacija, družinsko kosilo po zvezdniških receptih pa ne.

Bližajo se oskarji, še prej pa bodo podelili bafte. V obeh primerih podelitvi sledi banket. In pripraviti banket za sodobne zvezdnike menda naj ne bi bilo tako preprosto. Je že res, da bo denimo 2000 udeležencem banketa po podelitvi baft na razpolago 200 magnum steklenic šampanjca in 1200 litrov vina, pojedli naj bi tudi 100 kilogramov čokolade.

A mnogi zvezdniki imajo menda hude prehrambne muhe. Voditelj prireditve Stephen Fry naj bi tako zahteval le modre M&M bombone in ohlajen Vimto, angleški malinovec nedefiniranega plastičnega okusa. Neka druga zvezdnica je za banketno večerjo naročila le krožnik surove zelenjave. Ena zvezdnica je alergična na kumare, eden od igralcev se prehranjuje le z ohrovtom, cel kup pa jih je na popularni paleo dieti, kar pomeni, da ne jedo ne žitaric, ne krompirja in ne sladkorja.

25 kuharskih mojstrov bo poskrbelo za zvezdnike, od katerih jih je 150 vegetarijancev, šest veganov in deset na dieti brez glutena in mlečnih izdelkov. Kuharji se s tem ne obremenjujejo preveč – jedi bodo sestavili tako, da bo na krožniku več sestavin, zvezdniki pa bodo pač pojedli tiste, ki jih njihove modne diete dovoljujejo. Meni so sestavljali pol leta, na koncu so se odločili za terino z raki in dimljenim lososom, goveji tris s prilogo iz korenja in zelene ter mousse iz 90-odstotne čokolade.

Problem s sodobnimi zvezdniki je, da so vsi na dietah. Časi, ko je Sophia Loren pisala kuharske knjige, polne obilnih italijanskih jedi, so že zdavnaj minili. Zdaj zvezdnice pišejo knjige o smutijih in veganskih mini receptih. Morda bi v počastitev sezone nagrad lahko ta vikend pripravili kosilo izbirčnih zvezdnikov. Z majhnim dodatkom: po vsem ohrovtu si privoščite obilne brownije Katharine Hepburn - stara dekadentna šola za dober okus.

Zeleni smuti Jessice Alba

Zeleni sok je že nekaj let nepogrešljiv dodatek prehrane zvezdnikov. Nanj prisega celo Colin Farrell, ki kar naenkrat ni več takšen mačo.

1 olupljena in narezana kumara dve pesti narezanega ohrovta 2 stebli zelene sok dveh limon 2 olupljeni in narezani jabolki žlica nasekljanega svežega ingverja nekaj kapljic sladila iz stevije

Vse sestavine dajte v mešalnik, dobro zmešajte in postrezite v visokem kozarcu. To je vse – lahko nadomesti celoten obrok ali pa je hkrati predjed in juha.

Popečen riž z ohrovtom in čebulo Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow je svoje zdrave veganske recepte izdala v knjigi, ki je postala uspešnica. Kako da ne – vsaka gospodinja bi bila rada kot Gwyneth. In tudi v njenem receptu nastopa ohrovt.

225 gramov ohrovta žlica in pol olja 2 stroka česna 3 mlade čebule 175 gramov rjavega riža žlička in pol sojine omake

Ohrovt očistite in mu izrežite stebla, nato ga nasekljajte na trakove. Na hitro ga blanširajte v vreli vodi. Riž skuhajte v veliko vode, ko je kuhan, ga odcedite. Na vročem olju prepražite sesekljan česen, dodajte ohrovt in na kolobarje (ali pa na trakove) narezano mlado čebulo, malce prepražite in dodajte kuhan riž. Pražite še nekaj minut, nato začinite s sojino omako in odstavite. Če vam dieta dopušča, lahko riž postrežete z jajcem na oko.

Browniji Katharine Hepburn

Zdaj, ko smo se po receptih novih hollywoodskih zvezdnic komajda najedli, pa še posladek mega zvezde starega kova, ki ni razmišljala o ohrovtu, temveč o čokoladi.

120 gramov temne čokolade 120 gramov masla skodelica sladkorja 2 jajci polovica žličke ekstrakta vanilje četrtina skodelice moke ščep soli skodelica nasekljanih orehov

V kozici stopite čokolado in maslo. Ko je zmes stopljena, odstavite z ognja in vmešajte sladkor. Nato dodajte jajca in vaniljin ekstrakt, in močno mešajte. Počasi med mešanjem dodajte moko, sol in narezane orehe. Maso razporedite po z maslom namazanem pekaču in pecite 40 minut na 180 stopinjah Celzija. Še vroče pecivo narežite na kvadrate.

Ne spreglejte