Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
11.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2013, 11.24

6 let, 6 mesecev

Kdo je najboljši slovenski sommelier letošnjega leta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V dvorcu Zemono v Vipavski dolini je na zadnji januarski večer potekalo tekmovanje Najboljši sommelier Slovenije 2013.

Zmagal je Gašper Čarman, ki bo za Slovenijo že marca nastopil na svetovnem prvenstvu v Tokiu na Japonskem. Kako sommelierji sploh tekmujejo? Disciplina ni le ena, ampak je tekmovanje precej raznovrstno. Polfinalisti letošnjega državnega prvenstva, ob Čarmanu še David Alaimo, Rok Jenič, Gregor Kocjančič in Marko Zlatoper, so najprej v 90 minutah opravili pisno preverjanje znanja, sledila je opisna degustacija dveh vin in test spajanja vina in hrane, v praktičnem delu tekmovanja pa so morali pokazati veščine strežbe.

Trije najboljši, Čarman, Kocjančič in Zlatoper, so se pred komisijo in obiskovalci ponovno predstavili v večernem delu prireditve. Vsak je opravil degustacijo dveh belih (slovensko in tuje) in dveh rdečih (slovensko in tuje) vin ter prepoznavanje petih žganih pijač, popravil napake v vinskem listu, podal ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazal dekantacijo in strežbo vina. Med tremi finalisti se je najbolje izkazal Gašper Čarman.

Tekmovalni del se je končal s posebnim izzivom, in sicer z izborom najboljšega sommelierja v točenju penine iz magnum steklenice – to je postal Gregor Kocijančič.

Vrhunski sommelierji obvladajo tudi druge tekočine Na državno tekmovanje so se lahko prijavili le kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih programih in opravljajo sommeliersko delo. V društvu Sommelier Slovenije, ki mu predseduje Ivan Peršolja, sicer ugotavljajo, da se zanimanje za sommelierska znanja v zadnjih letih vidno veča. V prihodnjem tednu pa se bo prav tako v Ljubljani pričel tečaj druge stopnje, ki udeležencem prinaša poglobljena znanja o slovenskih in tujih vinih, oljih, kisih, mineralnih vodah, kavi, čajih in celo cigarah.

Ne spreglejte