Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 11. 2017,
4.35

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

praznik martinovo vino

Sobota, 4. 11. 2017, 4.35

6 let, 5 mesecev

Kam na martinovanje? To so največja vinska slavja po Sloveniji.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
vino | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

11. november, ko godujejo Martini, je nedvomno eden najbolj priljubljenih praznikov v Sloveniji, pa čeprav ni dela prost dan. Dan, ko naj bi se mošt spremenil v vino, tradicionalno spremljajo prireditve po vsej državi. Če še razmišljate, katere bi se udeležili, smo zbrali nekaj največjih.

Letos bo martinovo priročno "padlo" na soboto, kar je za delovni narod zagotovo recept za brezskrbnejše praznovanje. Tista nesrečna leta, ko sveti Martin goduje na delovni dan, to gostinci in organizatorji običajno izkoristijo tako, da praznovanje raztegnejo na dva konca tedna, enako pa bodo tudi letos storili v Ljubljani, kjer bo martinova Ljubljanska vinska pot tako to kot prihodnjo soboto, na samo martinovo.

Ljubljanska vinska pot, Martinovo | Foto: Katja Kodba, arhiv LVP Foto: Katja Kodba, arhiv LVP

Središče Ljubljane v znamenju mladega vina

Obe Ljubljanski vinski poti - Martinovanje, ki letos potekata v okviru projekta November Gourmet Ljubljana, bosta trajali od 10. do 17. ure. Na obeh prireditvah se bo predstavilo okoli 160 ponudnikov - okoli 90 prvo soboto in okoli 70 drugo soboto - vina in kulinarike.

Letos se prireditev s tradicionalnih lokacij, Stritarjeve ulice in Mestnega trga, širi na Prešernov trg in izbrane ljubljanske ulice v bližini - na Prešernov trg, Wolfovo, Trubarjevo, Miklošičevo in Nazorjevo ulico.

Maribor z največjim martinovanjem v Sloveniji

Tradicionalno mariborsko martinovanje, ki ga vsako leto priredijo 11. novembra ne glede na to, kateri dan v tednu je to, velja za največje enodnevno martinovanje v Sloveniji. Po ocenah organizatorjev ga obišče več kot 20 tisoč ljudi iz Slovenije in tujine.

martinovanje, Maribor | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Tudi letos se bo martinovanje na Trgu Leona Štuklja začelo točno ob 11. uri, vse do večera pa boste lahko ob glasbeni spremljavi - organizatorji obljubljajo pravo štajersko čago - na stojnicah pokušali več kot sto različnih vin ter se krepili s sezonskimi dobrotami gostincev in turističnih kmetij.

Martinovo popotovanje po kraški vinski cesti

Na martinovo soboto bo veselo tudi na Krasu. Letošnje, četrto Martinovanje na Krasu bo po številu ponudnikov rekordno, pravijo organizatorji, prireditvi se jih je namreč pridružilo več kot sto. Posebnost kraškega martinovanja je, da ni omejeno le na eno lokacijo, ampak povezuje ponudnike ob kraški vinski cesti.

martinovanje na Krasu | Foto: arhiv organizatorja Martinovanja na Krasu Foto: arhiv organizatorja Martinovanja na Krasu

Za brezskrbno in varno odkrivanje vinskih kleti in kraških vasic, kjer bodo izbrani vinarji, vinogradniki in kmetje obiskovalcem postregli z vinom, lokalna društva pa bodo poskrbela za zabavni program in pogostitev, bodo tudi letos poskrbeli z brezplačnimi vozovnicami za "skoči gor - skoči dol" avtobusni prevoz. Brezplačne vstopnice bodo na voljo ob nakupu degustacijskih kuponov, te pa lahko kupite v Sežani, Štanjelu, Dutovljah in Pliskovici.

Od Goriških brd do Radgone, Ptuja in Ormoža

V Goriških brdih pravijo, da je njihov največji praznik trgatev, takoj za njim pa je martinovo. Osrednja lokacija briškega martinovanja je tudi letos Šmartno, kjer prirejajo kulturne in zabavne dogodke ter tržnico domačih dobrot in degustacijo olivnega olja, od tam pa se lahko odpravite na degustacije k okoliškim vinarjem. Za bolj športno razpoložene v Vipolžah pripravljajo 6,5 kilometra dolg martinov pohod, kjer se boste ob poti spoznali tako z vinom kot olivnim oljem, kakiji in drugimi dobrotami.

vino, kozarci | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

25. martinovanje v Ormožu se bo začelo že v petek, dan pred martinovim, ko bodo ob 14. uri s krstom mošta začeli vinsko slavje. To se bo ob vinskem, kulinaričnem, kulturnem in zabavnem dogajanju zavleklo vse do sobotne noči. Tradicionalno martinovanje prirejajo tudi v najstarejšem slovenskem mestu - na Ptuju, seveda. Tam boste lahko pokušali vina in kulinariko s ptujskega območja, martinovali pa bodo tudi v Gornji Radgoni, kjer se lahko ob degustiranju mladega vina naučite še kaj o pridelavi penin.

 

Ne spreglejte