Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 5. 2015,
13.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 5. 5. 2015, 13.50

6 let, 6 mesecev

Gostilna Rupa: medvedova šapa, mavželj in postrvi v akvariju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

V množici gostiln v Bohinju smo za obisk izbrali postojanko v Srednji vasi.

Kakšne prav posebej zanimive kulinarike v tem delu Slovenije na žalost ni opaziti, je pa naša tokratna destinacija, ki podobno kot mnoge na Gorenjskem ponuja govejo juho in mesnine, vendarle korak pred drugimi, o čemer se je mogoče prepričati že ob hitrem pogledu na veliko bolj zasedeno sosedovo parkirišče. Tam strežejo pice.

Gostilna Rupa tako globoko še ni zabredla, čeprav smo na jedilnem listu opazili tudi nekaj balkanskega žara. Po drugi strani kuhajo in pečejo kar nekaj svojih in nekaj bohinjskih posebnosti, za ljubitelje postrvi pa imajo tudi akvarij, v katerem lahko izberete svojo malico, če se vam postrvi, potem ko se pogledate iz oči v oči, ne smilijo preveč. O tem so govorili v filmu Smisel življenja (The Meaning of Life).

 | Foto:

A gostilna Rupa je daleč od kakih Monty Pythonovih nadrealističnih duhovitosti. Obratno. Želijo si biti klasična slovenska kmečka gostilna, kjer si oko odpočije, ko opazuje naravo, kjer na zvočnikih grulijo Modrijani, na oknih dišijo hijacinte, na stenah pa imajo najpomembnejše replike narodnonošnih del Maksima Gasparija. Ponudba je ob klasični nedeljski povezana tudi z letnimi časi, ob našem obisku so tako ponujali tudi regrat in čemaž, ter z lokalno tradicijo, kamor štejejo gobovo juho, mavželj, jelenove medaljone, medvedovo šapo, ocvrtega piščanca, Vodnikovo postrv in ajdove krape.

Začeli smo s pretenko narezano jelenovo salamo, ki so jo, da bi dobila na svežini, polili z vloženimi gobicami in dodali izredno trdo zeliščno maslo. Če bi hoteli še več, imajo sirovo ploščo, domačo klobaso z zaseko in bohinjski narezek, v katerem ni jelenove slame, je pa skoraj gotovo kraški pršut. S količino juh niso pretiravali, to lahko rečemo ob tem, ko smo poskusili dve različici goveje, eno z jajcem in drugo z rezanci, v kateri je bilo tudi nekaj korenja in govedine. Nekaj žlic več bi še lahko pojedli, konec koncev je šlo za izvrstna topla napitka.

 | Foto:

Ko smo ravno pri napitkih, moramo omeniti, da imajo na jedilnem listu pri Rupi tudi nekaj vina, a razen Istenič, Radgone in cabernet sauvignona Dušana Kristančiča nimajo znanih imen. So pa cene zato nizke. Kozarec belega bojda štajerskega sauvignona je bil en evro. Natakarici se je zdelo, da gre za vinarja Simiča, ki ga gostje zelo pohvalijo. Nam se vino ni zdelo slabo in tudi štajersko ne.

Pri glavnih jedeh je mogoče, kot v mnogih podobnih gostilnah, dobiti marsikaj. Že omenjene postrvi v treh oblikah, pa piščanca, jelena, čevapčiče, zrezke, ramsteke, bifteke in med tujci vse popularnejši ocvrt sir. Naše omizje se je lotilo hišnih posebnosti: medvedove šape, ki je v bistvu prepognjen svinjski zrezek, v katerem se skrivata sir in šunka, kot priloga pa nastopa ocvrta kruhova rezina. Zanimiva, nasitna jed, povsem primerljiva z mavžljem.

 | Foto:

Mavželj, sicer koroško-gorenjska jed mnogih različnih receptov, je pri Rupi mleto svinjsko meso, zmešano z jajcem in kruhom. Zapakirajo ga v svinjsko mrežico in pečejo na žaru. Zraven je kislo zelje, ajdov krap, nekaj praženega krompirja in repe. Mera je polna, če dodate regrat z ocvirki, ki ga v tej bohinjski gostilni zelo drobno narežejo, ali fižolovo solato z obilico čebule.

Hrani, ki jo pripravljajo v gostilni Rupa, ni kaj očitati, nekaj jedi, ki smo jih poskusili, je bilo izvrstnih, je pa kar nekaj podrobnosti, ki bi jih zlahka popravili. Čakalna doba, kakovost kruha, ki je po mizah že nekaj ur, vinska ponudba … Podobno mešane občutke smo imeli pri sladicah, kjer ob palačinkah in (sladkih) ajdovih krapih ponujajo ubogo grmado, po drugi strani pa samosvojo, ne presladko pehtranovo potico z rozinami.

 | Foto:

Povzetek

Kmečka ali kar nedeljska gostilna, ki ob goveji juhi in zrezkih ponuja kar nekaj hišnih ali bohinjskih specialitet. Če boste hodili po tistih krajih, naj bosta v glavni vlogi vsekakor medvedova šapa in mavželj. Ali pa postrvi iz akvarija, če niste preveč čustvena oseba.

Vinska ponudba je razmeroma široka in poceni, a povsem nejasno predstavljena. Gotovo imajo Isteničeve in radgonske mehurčke ter Kristančičev cabernet sauvignon.

Ocena

Ocena gostilne: 3 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte