Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2018,
4.03

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

Natisni članek

ocenili smo ocena gostilne

Četrtek, 1. 11. 2018, 4.03

5 let, 5 mesecev

Gostilna Grabar: pojedina nad najstarejšim slovenskim mestom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80
Ocena gostilne: Grabar | Foto Miha First

Foto: Miha First

Vinska in kulinarična ponudba Ptuja je vse boljša in zdi se, da se svojih priložnosti v novem obdobju najbolj zavedajo pri Grabarju.

Za kulinarično prebujanje najstarejšega slovenskega mesta je "krivih" več dejavnikov, na prvo mesto lahko zagotovo postavimo festival vina in poezije, ki so ga Brici kar prelahko izpustili iz rok in zdaj svoje avgustovske dni preživlja na Ptuju. Druga stvar so novi globalni lastniki ptujske živilske industrije, ki bodo v teh krajih potrebovali še kaj več kot utrujeno gostilno Ribič ob Dravi. Tretjič - Slovenija si bo vse bolj želela turizma v Halozah in Ptuj je s svojo hotelsko ponudbo kot naročen za startno in ciljno točko takšnemu turizmu.


Gostilna Grabar

Rabelčja vas 15a, 2250 Ptuj

Telefon: 02 778 21 40


Pri Grabarjevih so na obiskovalce od blizu in daleč pripravljeni. Gostilna je na simpatični lokaciji s pogledom na mesto, stari grad in na dravsko, pardon, Ptujsko jezero, pa na haloško gričevje v ozadju. Na mizah pa ob skoraj preveč klasičnih malicah in kosilih poskušajo tudi z bolj ustvarjalnimi recepti in lokalnimi sestavinami.

Maribor
Trendi Najboljše gostilne na Štajerskem in v Prekmurju

Ocena gostilne: Grabar | Foto: Miha First Foto: Miha First

V gostilni, ki je bila jesensko okrašena z bučami, so na začetku v skladu z letnim časom ponudili sladek jeruzalemski mošt (malce bolj suh je bil Reberniškov z Mestnega Vrha) in nas prepustili razmišljanju, ali bi pojedli dve ali tri jedi ali bi se raje lotili degustacije.

Kar nosite, smo se strinjali in se lotili scenosleda šestih jedi, ki ga je podprl (še vedno izvrstni) chardonnay Vajgen iz kleti Dveri Pax. Vso steklenico bomo, smo se odločili, pri glavni jedi pa kakšen kozarec Koglove rdeče zvrsti Magna Domenica. Mimogrede, vinska karta pri Grabarju ponuja najboljša okoliška oziroma štajerska vina, za tečnobe, ki celo tukaj ne morejo brez primorskih vinarjev, pa se najde tudi nekaj steklenic z juga.

Trendi Danilo Flakus: bas kitarist na benediktinskem posestvu

Skuta z bučnimi semeni in bučnim oljem | Foto: Miha First Skuta z bučnimi semeni in bučnim oljem Foto: Miha First

Prva jed, pravzaprav pozdravček iz kuhinje, je bila že kar konkretna porcija skutinega namaza z bučnimi semeni in pripadajočim oljem, okisano čebulo in domačim kruhom. Sledil je karpačo rdeče pese na govejem jeziku in s prahom taiste rdeče pese. Zraven naribajo rumenjak in dodajo hrenovo kremo, tu je še okisana paprika z bučnim oljem, ki da prvi predjedi malce solatnega pridiha.

Goveji jezik s karpačem rdeče pese | Foto: Miha First Goveji jezik s karpačem rdeče pese Foto: Miha First

Jeseni mora biti, vsaj na Štajerskem, na jedilniku bučna juha. Pri Grabarju jo pripravijo iz pečene buče in postrežejo v večjem vinskem kozarcu, za okus je po vrhu potresenih nekaj bučnih semen, bolj za okras dodajo še nabodalo s hruško. Morda najbolj zanimiva jed večera je bila topla predjed: široki rezanci z rdečo postrvjo (ribogojnica Brlek) ter omako iz staranih sirov in peteršiljevim oljem.

Široki rezanci s postrvjo | Foto: Miha First Široki rezanci s postrvjo Foto: Miha First

Svinjsko potrebušino, ki jo postrežejo v obliki hrustajoče kocke, dolge ure kuhajo na nizki temperaturi in potem popečejo. Priloga je ričota (ješprenjeva "rižota") s čebulo in gobicami, omaka je iz zelene. Kogl se je ob glavni jedi tako izkazal, da smo spili še en kozarec te sveže, a vseeno bogate zvrsti modrega pinota in širaza.

Trendi Franci Cvetko - Kogl: kriv, v dobrem in slabem

Svinjska potrebušina z ričoto | Foto: Miha First Svinjska potrebušina z ričoto Foto: Miha First

Kot sladica je v našem jesenskem degustacijskem meniju (za 35 evrov na osebo) nastopal čokoladni brownie, ki so mu ob temni in beli čokoladi dodali še kremo izabele. Za konec pa smo v baru, kjer domuje nekaj zanimivih žganic, poskusili še Badlovo uspešnico, pelinkovec Antique.

Brownie z izabelo, temno in belo čokolado ter ribezom | Foto: Miha First Brownie z izabelo, temno in belo čokolado ter ribezom Foto: Miha First

Povzetek

Grabar je gostilna, ki mora v prvi vrsti postreči domačim, nekoliko bolj klasičnim okusom, ob večerih pa se radi lotijo nekoliko bolj pustolovskega raziskovanja hrane. In to počnejo uspešno. Z degustacijskimi meniji, v katerih ustvarjalnost povezujejo z lokalnimi sestavinami - postrvi, svinjina, buče, hren, siri in, seveda, vino.

K lokalnim sestavinam na krožnikih gredo lokalna vina v kozarcu in teh pri Grabarju ne manjka, najdejo se Dveri Pax, Kogl, Protner, Kupljen, Steyer, Pullus in Kobal, zraven pa imajo tudi Batiča, Tilio in Kristančiča iz Medane. Cene vin so zmerne.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte