Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 3. 2017,
4.11

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Natisni članek

Celje ocena gostilne ocenili smo

Četrtek, 9. 3. 2017, 4.11

6 let, 4 mesece

Gostilna Francl: pojedina v knežjem predmestju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65
Ocena gostilne: Francl | Foto Miha First

Foto: Miha First

Gostilna v okolici Celja ima podobno vlogo, kot jo imajo v okolici Ljubljane Skaručna, Kirn in Kopač, v okolici Maribora pa Šiker in Pec.

K Franclu morate na kosilo v soboto, v nedeljo namreč nimajo odprto in v tem se kar očitno razlikujejo od podobnih gostiln v okolici naših večjih mest. Menda so nastali že leta 1895, naša odprava pa jih je prvič obiskala pred skoraj sedmimi leti. In takrat smo bili zadovoljni.


Gostilna Francl

Zagrad 77, 3000 Celje

Telefon: 03 492 64 60


Tako kot takrat bi si tudi zdaj želeli na vrt, a smo glede na zimski datum obakrat pristali v notranjosti, ob topli lončeni peči. Tistega sobotnega popoldneva so imeli sredi dneva vse razprodano, verjetno zaradi cenejših kosil. Proti večeru, ko smo prišli mi, pa so navijali za degustacijske menije ali za razmeroma drago ponudbo po naročilu, ki jo spremlja skoraj glasna in zelo ortodoksna narodno-zabavna glasba.

Ocena gostilne: Francl | Foto: Miha First Foto: Miha First

Ob Slaku, Henčku in drugih melodijah smo se odločili za meni s petimi jedmi, ki stane 35 evrov, in pomočili jezik v Isteničevo penino rose gourmet – tej smo dali prednost pred polsuho Gjerkeševo. Vsa druga bela vina, razen Kobalovega haloškega sauvignona, so na voljo zgolj na steklenico, zato smo v nadaljevanju pili Kobalovo kapljico (za 3,2 evra na kozarec).

Vinska karta je sicer razdeljena na štajerska in primorska vina. Na eni strani so Kupljen, P&F, Verus, Gaube, Protner, Šumenjak, na drugi Batič, Tilia, Movia in za izbirčne še Roedererjev šampanjec za 60 evrov.

Ocena gostilne: Francl | Foto: Miha First Foto: Miha First

Pozneje se je izkazalo, da je izbrana degustacija nepretresljiva, da ne odstopa od začrtanih smernic po zadovoljevanju osnovnih potreb, medtem ko je jedilni list pokazal nekaj presežkov: rezine jelena, kunčeva juha, piščančja juha, gobova juha z žganci, Repovžev pirin "riž" s piščancem, kozjanske ostrige, pikantni žabji kraki, telečja jetrca … Goveji file je po 21 evrov, kmečka pojedina po 10, fazanove prsi po 19 in srna po 17 evrov.

Pozdrav iz kuhinje: kroglica skute v bučnih semenih in sladko zelje | Foto: Miha First Pozdrav iz kuhinje: kroglica skute v bučnih semenih in sladko zelje Foto: Miha First

A mi smo se – tudi zaradi znosnejše cene – lotili degustacije petih jedi in začeli s pozdravčkom v žlički. Šlo je za skutne kroglice v bučnicah, položene na sladko zelje. Namesto kruha postrežejo različne domače mafine (s čebulo ali lanenimi semeni, koruzne …). Zakaj omenjamo kruh? Ker ga nujno potrebujete za skromno porcijo gosje paštete z maslom in hruškami. Tudi goveje juhe je bilo kakšne pol porcije, a je bila tako dobra, da bi je lahko pojedli trikrat več. Prava, vroča, z rdečim in rumenim korenjem in z jetrno rulado.

Z jetrno rulado okrepljena goveja juha | Foto: Miha First Z jetrno rulado okrepljena goveja juha Foto: Miha First

Če so bile prve jedi (pre)majhne, so bile zadnje večje. Najprej so prispeli žlikrof, polnjen s krvavico, pa še ocvrta kroglica krvavice in ocvrti krompirjevi "rezanci", spodaj pa zelje in pire iz fižola. Duhovita priredba klasičnega kmečkega zimskega krožnika, tudi podobno nasitna.

Kmečki krožnik po Franclovo: žlikrof, polnjen s krvavico, ocvrta kroglica krvavice, hrustljavi krompirjevi rezanci, zelje in fižolov pire | Foto: Miha First Kmečki krožnik po Franclovo: žlikrof, polnjen s krvavico, ocvrta kroglica krvavice, hrustljavi krompirjevi rezanci, zelje in fižolov pire Foto: Miha First

To je čas, v katerem pametno prinesejo veliko mešano solatko z jajcem, da se želodec malce umiri, in potem napadejo z glavnim orožjem – z račjimi prsi in jetrno cigaro na kostanjevem pireju.

Glavna jed: rezine račjih prsi in jetrna cigara na kostanjevem pireju | Foto: Miha First Glavna jed: rezine račjih prsi in jetrna cigara na kostanjevem pireju Foto: Miha First

Konkretna jed in podobno je bilo z jurkinim sladoledom, ki pa je bil, postrežen v žilavi biskvitni skodelici in prelit s sladkim grehom, najšibkejši člen sicer povsem solidne večerje.

Najmanj navdihujoča jed večera: jurkin sladoled v biskvitni skodelici, obliti z vaniljevo kremo | Foto: Miha First Najmanj navdihujoča jed večera: jurkin sladoled v biskvitni skodelici, obliti z vaniljevo kremo Foto: Miha First

Povzetek

Gostilna, kjer zvesto praznujejo in malicajo občani Celja in okolice, oziroma gostilna, kakršno ima ali pa bi jo moralo v bližini imeti vsako večje slovensko mesto. Ponudbe niti ne spreminjajo pogosto, dejstvo pa je, da imajo svoje občinstvo in razprodan lokal, ki temelji na domačih mesninah in prilogah.

Vinska karta je majhna in učinkovita (bolj štajerska kot ne), a razen osnovne ponudbe je na kozarec na voljo bolj malo etiket.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte