Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

Slavkov dom na Golem brdu ocena gostilne ocenili smo

Četrtek, 12. 1. 2017, 4.01

6 let, 4 mesece

Slavkov dom - gostilna Belšak: v hribih na divjačini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43
Ocena gostilne: Belšak, Slavkov dom | Foto Miha First

Foto: Miha First

Pri Belšakovih ponujajo preprosto slovensko kuhinjo s simpatičnimi malimi presenečenji.

Sobota zgodaj popoldan ni povsem pravi čas za obisk Slavkovega doma na Golem brdu. Gneča v tamkajšnji gostilni je bila tako velika, da se zgoraj ob domu ni dalo dobiti parkirišča. Gneča je bila pravzaprav takšna, da so nam povedali, da še nekaj ur ne bo nobene mize. Potem pa so nas ujeli pri vratih, saj so ugotovili, da se je sprostila mala miza pri lončeni, kmečki peči – v najbolj udobnem kotu gostilne.


Gostilna Belšak na Slavkovem domu

Golo Brdo 8, 1215 Medvode

Telefon: 01 36 11 242


Ocena gostilne: Belšak, Slavkov dom | Foto: Miha First Foto: Miha First

Avto smo pustili spodaj, pozdravili prestrašenega oranžno-belega mačka in par ponijev, ki sta mulila hladno krmo. Na hiši je spominska plošča partizanu in alpinistu, v hiši so glasno ponujali radio Veseljak in prodajali Lovske zgodbe na lesu v režiji slikarja Vladimirja Lebna. Zunaj je bilo sicer sončno, a kakšnih pet stopinj pod ničlo, v stari jedilnici pa je bilo toplo, pri peči nas je proti koncu obiska že kar zakuhalo.

V gostilni Belšak na Slavkovem domu kuhajo slovensko, kmečko–nedeljsko hrano, ki pa se bolj bliža trendom, ki jih zasledujejo v Skaručni in še bolj pri spodnjem Kirnu. Čeprav - tudi to je treba priznati - bodo za to, da bodo ujeli tako velike zglede, še morali delati. A jedi, ki so pripravljene po klasičnih receptih, vedno dobijo zraven še kakšno zanimivost, pa naj gre za pinjole, ocvrte bučke, nariban sir, različne vrste zelenjave ali marmelade.

Tlačenka s čebulo in bučnim oljem | Foto: Miha First Tlačenka s čebulo in bučnim oljem Foto: Miha First

Začeli smo tremi hladnimi predjedmi: s siljenim radičem z balzamičnim kisom, sirom in pinjolami. Bolj solata kot hladna predjed je bila izjemna, podobno kot tlačenka, ki jo narežejo malce bolj debelo kot pri zgoraj omenjeni konkurenci, ter začinijo s čebulo, bučnim oljem in malimi paradižniki. Korektno.

Da bi se obnašali skladno s slikami, ki so visele po stenah, smo tisti popoldan naročali bolj divjačinsko in ena od predjedi je bila jelenova pašteta v malem kozarcu s porcijo sladke marelične marmelade. Pri hiši sicer veliko poudarjajo oljčna olja iz Istre, za tiste, ki si želijo bolj tipičnih jedi, pa imajo tudi kakšen karpačo in mešane domače suhe mesnine.

Jelenova pašteta
 | Foto: Miha First Jelenova pašteta Foto: Miha First

Pri naši mizi smo se odločili za juhe. Če je bila goveja juha preprosto takšna, kot mora biti, z domačimi izredno tankimi rezanci, je bila špinačna vseeno presežek. Na videz premalo gosta je bila pripravljena brez smetane, mleka ali moke. Zaradi tega sicer redka, a izjemno polnega okusa, obogatena s kruhovimi kockami.

Kmalu bomo pri glavnih jedeh, pa še nismo omenili pijače … Že pred predjedmi so nas napadli z žganjem s hermeliko, ki ni bilo ne preveč sladko ne preveč žgoče. Potem smo do konca vztrajali z merlotom, ki ga dobijo pri Ronku v Brdih. Odprta sta bila še Magdičev zeleni silvanec in Cvelbarjev cviček, na buteljke pa imajo ob koprski kleti in radgonski penini še nekaj imen, kot so Verus, Movia, Dušan Kristančič in Tilia, za sladokusce pa Roedererjev šampanjec po 65 evrov.

Ocena gostilne: Belšak, Slavkov dom | Foto: Miha First Foto: Miha First

Na Slavkovem domu ob bikovih prašnikih, znameniti hišni jedi, ponujajo številne klasike, kot so telečja krača, svinjska rebra, puranji rezanci, ocvrta perjad, kranjska klobasa, idrijski žlikrofi z bakalco … in govedino izpod Krvavca. Naše ideje pa so silile drugam. H kotličku perfektno začinjenega divjačinskega golaža, v katerem se je znašlo tudi precej gob in ki ga postrežejo z brusnično marmelado ter skutnim štrukljem.

Divjačinski golaž na mizo prispe v kotličku | Foto: Miha First Divjačinski golaž na mizo prispe v kotličku Foto: Miha First

Tudi na drugi strani je bila divjačina oziroma jelenov hrbet na ocvrtih bučkah, ki so po okusu spominjale na kruhove "šnite". Zraven so postregli pečen krompir, brusnice in jurčke. Je še kaj boljšega, če jelen ni žilav in če zraven nabodete nekaj listov mlade špinače s sirom, pinjolami in balzamičnim kisom?

V ozadju je harmonika glasno igrala Vse najboljše za te in se slabo mešala z radiem Veseljak, naša miza pa se je lotila pehtranovih štrukljev, ki so se nam zdeli bolj zanimivi kot tiramisu, jabolčna torta, gibanica in sladoledi. Verjetno smo imeli prav, čeprav se zdi, da smo za omenjeno malico zapravili kar konkretnih 35 evrov na osebo, kolikor stane tudi degustacijski meni petih jedi, ki ga ponujajo med tednom. Če bi jedli bolj običajno hrano in manj divjačine, bi se gotovo najedli že za polovico te cene.

Pehtranovi štruklji za posladek | Foto: Miha First Pehtranovi štruklji za posladek Foto: Miha First

Povzetek

Odkar smo bili nazadnje na Slavkovem domu, je družina Belšak storila še korak naprej. Več imajo sledljive in lokalne hrane, je pa res, da še vedno vztrajajo tudi pri ponudbi poceni plošč.

Vinska karta vsebuje nekaj velikih imen naše vinoreje, a na kozarec ne ponujajo ravno vsega. Največ je primorskih mojstrov, cviček, štajercev za okus in celo francosko peneče …

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte