Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2008,
13.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 2. 2008, 13.21

8 let

Festival bosanskih jedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kadarkoli omenimo balkanske dobrote, nam vedno misli ostanejo pri čevapih in ostalih zadevah z žara, te pa so v bosanski kuhinji, katere bogastva marsikdo ne pozna, le en del okusnega spektra.

V soboto so imeli obiskovalci priložnost spoznati še drugi del, kjer je potekal II. Festival bosanskih slanih in sladkih jedi. Organizatorji so postregli predvsem s slajšim delom ter ga pospremili z razstavo značilnih predmetov, ki ne smejo manjkati v nobeni bosanski jedilnici.

Mešanica zahodne in vzhodne kuhinje

Če analiziramo slane jedi te raznolike države, gre za mešanico zahodne in vzhodne kuhinje, katere značilnost je, da ne uporablja aromatičnih začimb oziroma v zelo majhnih količinah. Zelenjavo dušijo z malo vode oziroma kar v lastnem soku, zato gre predvsem za zelo lahko hrano, ki kot priloga doda svojstven okus pripravljenemu mesu. Meso je v bosanski kulinariki zelo pomembna sestavina, saj praktično ni obroka brez telečjega, govejega ali ovčjega mesa.

Tako nekateri gostje kot organizatorji so bili oblečeni v tradicionalna bosanska oblačila, ki so značilnim kulinaričnim okusom dodali svojo avtentičnost in so poleg pripravljenih tradicionalnih jedi ponujali tudi pravo bosansko kahvo (kavo) iz fildžanov (majhne šalčke okrogle oblike brez ročajev). Obiskovalci smo imeli priložnost tudi kupiti določene dobrote vse od bamije, zeljanice, bureka, sogan dolme in številnih drugih, obenem pa tudi baklavo, tufahije, gurabijo, hurmašice in kadaif. Vsi, ki bosanske kuhinje ne poznate, pa ste preveč sladkosnedni da bi jo prezrli, si lahko spodaj preberete krajšo predstavitev najpopularnejših in najokusnejših avtentičnih bosanskih dobrot.

Najbolj znane bosanske dobrote

Sogan dolma - Polnjena zelenjava (čebula, paradižnik ...) v omaki. Bamija - Gre za jed iz zelene okre (stročnica, ki izvira iz Afrike) in mesa. Sadeže okre navadno posušijo, zato jih je potrebno pred pripravo jedi namočiti preko noči v vodi. Trahana - Juha kislega okusa, pripravljena na bazi paradižnika in mesa, najpogosteje piščančjih jeter. Podkriža - Na podolgovate rezine narezana pogača (ki pred peko ni vzhajala) in prelita z vrelim in slanim kropom.

Jahnija - Omaka iz (dušene) čebule z različnimi vrstami mesa (jagnjetina, teletina, ovčetina) in se prelije po podkriži. Maslenica - Slana jed (pita), ki se pripravlja na podoben način kot pite, le da je brez kakršnega koli nadeva, razen raztopljenega. Poleg te jedi se lahko ponudi slan sir ali pa mešanica slivove marmelade z mlekom. Tufahija - Sladica iz jabolk in orehovega nadeva z stepeno smetano. Hurmašica - Sladica iz piškotnega testa, prelita s sladko vodo.

Ne spreglejte