Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 3. 2015,
12.46

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept regrat

Petek, 20. 3. 2015, 12.46

5 let, 1 mesec

Regrat ni le za solato, ampak tudi za burek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Nekatere stvari so trde kot kamen. Tudi prepričanje, da je regrat le za solato, je neomajno. Pa ni treba, da je tako.

Ker je bila narava letos pri nas zelo radodarna z regratom, je bil čas, da se po desetih dneh solate s krompirjem, jajci in slanino lotim še česa drugega. Še posebej zato, ker se je v tem času regrat na gmajni že lepo razpotegnil.

Kuhanje omili grenkobo regrata

Torej – kaj se lahko s to grenko zelenjavo še skuha? Prva ideja je bil pastičo z regratom. Pač po logiki, da če lahko pastičo ali lazanjo pripravimo z radičem, jo lahko tudi z regratom. Ker smo pri nas mahnjeni na paradižnik, je šla v lazanjo tudi paradižnikova mezga, čeprav je v originalnih receptih za pastičo z radičem ni. Na paradižnik sem se tudi zanašala, da bo omilil grenkobo regrata. A izkazalo se je, da je regrat, čeprav ima surov tako dominanten okus, v kuhani obliki precej mil, kar je pomenilo, da ga je treba v omako za nadev vmešati v obilnih količinah. Lazanja je bila prijetna, a nič posebnega.

 | Foto:

Čez dva dni smo šli spet na gmajno po regrat. Tokrat je bila ideja, da bi naredila burek, pravzaprav pito z regratom, po zgledu grške špinačne pite. Obilo regratovega perja, žlica ali dve skute ter žlica ali dve kisle smetane, pest fete, za piko na i pa še ocvirki. Lepo zavito v vlečeno testo. Zdaj sem bila že izvedenka za kuhani regrat in sem vedela, da ga ne smem preveč mrcvariti, zato je šel v nadev kar surov. Burek je bil odličen in še skoraj vroč pojeden.

Zmagovalni recept: kiš z regratom

Čez tri dni smo šli ponovno na gmajno po regrat. Tokrat bolj iz trme, ker nam je že gledal iz ušes, a radovednost mi ni dala miru, da ga ne bi preizkusila še kot nadev za kiš, čemur bi po naše spet rekli pita. A tokrat iz krhkega testa. V tem primeru je bil regrat bolj ali manj sam, le s slanino in jajci. Izkazalo se je, da je bil to najboljši od vseh eksperimentov tega tedna. Regrat je prišel do izraza s svojo ostro grenkostjo, jajca in slanina so napovedovali velikonočno pojedino.

Teden regrata se je tako končal s trisom. Ponujam vam vse tri recepte. Za spremembo, za šalo, za poskus. Pri nas doma pa letos regrata ne bomo več jedli. Naj v miru zacveti.

Pastičo z regratom

 | Foto: paket listov za lazanjo

pol kilograma očiščenega regrata

pol pločevinke pelatov

dve žlici olivnega olja

čebula

dva stroka česna

deciliter rdečega vina

sol in poper

za bešamel:

50 gramov moke

50 gramov masla

0,5 litra mleka

sol in poper

Lističe za lazanjo skuhajte v kropu, splahnite jih z mrzlo vodo in odcedite. Na olivnem olju prepražite nasekljano čebulo in česen, dodajte pelate, posolite in popoprajte ter zalijte z vinom. Kuhajte dobrih deset minut, omaka mora postati precej gosta. Nato vmešajte še opran in narezan regrat, pokrijte in ugasnite ogenj. V kozici razpustite maslo, mu primešajte moko in med stalnim mešanjem vlivajte mlačno mleko, da dobite gladko bešamelno omako. Posolite in popoprajte jo. Na dno pekača dajte tanko plast bešamela, položite plast testa, polijte z nadevom in tako ponavljajte, dokler ne porabite vsega nadeva. Vrh lazanje prelijte z bešamelno omako. Če želite, lahko potresete še s parmezanom. Pecite v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, okoli 30 minut. Preden pastičo postrežete, naj stoji vsaj deset minut.

Regratov burek

 | Foto: zavitek vlečenega testa za burek

pol kilograma očiščenega regrata

čebula

250 gramov skute

pol lončka kisle smetane

100 gramov fete

pol lončka ocvirkov

žlica olja

jajce

sol

Na olju prepražite nasekljano čebulo. Pustite, da se ohladi. V posodo stresite skuto, dodajte jajce, kislo smetano in nadrobljeno feto ter nato vmešajte še prepraženo čebulo. Na koncu vmešajte še narezan regrat in posolite. Pekač premažite z oljem, položite dva lista testa, namažite z namazom, posujte z ocvirki (če so veliki, jih prerežite), pokrijte s testom in postopek ponavljajte, dokler vam ne zmanjka nadeva. Pred peko burek premažite s hladno vodo. Pecite na 200 stopinjah Celzija približno 40 minut.

Kiš z regratom

 | Foto: za testo:

200 gramov moke

100 gramov masla

ščep soli

70 mililitrov mlačne vode

za nadev:

pol kilograma očiščenega regrata

dve jajci

čebula

sol

200 gramov slanine (lahko tudi kuhane šunke)

pol skodelice naribanega parmezana

V presejano in posoljeno moko vgnetite mehko maslo in vodo, da dobite gladko testo. Zavijte ga v folijo in pustite, da vsaj eno uro počiva. V ponvi popecite na kocke narezano slanino, dodajte še nasekljano čebulo. Dodajte narezan regrat, pokrijte in ugasnite ogenj. Ohladite, če je potrebno, še dosolite. Medtem razvaljate testo na obliko pekača za pite in ga na pomaščenem pekaču pecite pet minut. Stepite jajci in vanju vmešajte nariban parmezan ter vse skupaj vlijte v ohlajeno mešanico slanine in regrata. Mešanico polijte na testo in na 200 stopinjah Celzija pecite okoli 35 minut. Ko kiš vzamete iz pečice, naj vsaj še 15 minut počiva. Postrežete lahko toplo ali hladno.

Ne spreglejte