Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2018,
15.12

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Monologue gin Zemono Tomaž Kavčič

Petek, 19. 1. 2018, 15.12

6 let, 3 mesece

Eden najboljših slovenskih kuharjev ima zdaj tudi svoj gin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Tomaž Kavčič, znan kuharski obraz iz vipavskega dvorca Zemono, je po treh letih razvijanja recepta na trg poslal svoj gin. "Gre za moj poklon Sloveniji, deželi brinja," je pojasnil.

Tomaž Kavčič, gin | Foto: Nina Vogrin Foto: Nina Vogrin

Ena najbolj znanih sladic, ki jih v svoji Gostilni pri Lojzetu na Zemonu streže Tomaž Kavčič, je tako imenovani gin tonic, zdaj pa je kuharski mojster predstavil tudi čisto pravi gin, ki nosi njegov podpis.

"Tega projekta se nisem lotil zato, ker je gin trenutno v trendu, ampak sem se želel pokloniti Sloveniji, deželi brinja, ki je osnova gina," nam je povedal Kavčič. "Kraško brinje je najbolj cenjeno brinje na svetu - zakaj ga ne bi uporabili?"

Tri leta preizkušanja in iskanja pravega recepta

Ideja o lastnem ginu se je rodila že pred tremi leti: "Mislil sem, da bo gin končan v pol leta, a ko sem se začel poglabljati v ta proces, v samo brinje in v destilacijo, se mi je odprl popolnoma nov svet. V treh letih smo naredili kar 72 različnih destilatov, pa sem se potem vrnil na 17. različico, ki se je izkazala za pravo in ki je zdaj v steklenici."

 

It's finally out... Our new GIN Monologue. 🌿 Recipe by Tomaž Kavčič.

A post shared by Gostilna Pri Lojzetu (@dvorec_zemono) on

V Kavčičevem ginu je sedem aromatičnih dodatkov oziroma tako imenovanih botanistov. "Je edini gin na svetu, ki vsebuje ekstrakt oljčnega lista," je povedal kuhar z Zemona. "Gre za zelo težaven ekstrakt, saj je zelo grenak, zato smo morali premišljeno uporabiti druge dodatke, da smo to grenkobo omehčali."

Gin, ki ga lahko pijete čistega

Kot je dodal, je želel narediti gin, ki ga lahko pijemo čistega, z le nekaj kockami ledu. "Prepričan sem, da mi je uspelo. Gre za zelo všečen gin z močnim karakterjem, vsekakor pa je odličen tudi s tonikom – s suhim tonikom, ki ni premočan in preveč saden. Ne potrebuje veliko dodatkov, sam predlagam le tri brinove jagode. Še ena zanimiva možnost, ki jo sam večkrat uporabim, pa je, da kozarce prej 'odimim' z dimom brinove vejice, nato pa vanje nalijem gin."

"Želel sem narediti gin, ki ga je mogoče piti čistega, z le nekaj kockami ledu. Vsekakor pa je odličen tudi s tonikom." | Foto: Nina Vogrin "Želel sem narediti gin, ki ga je mogoče piti čistega, z le nekaj kockami ledu. Vsekakor pa je odličen tudi s tonikom." Foto: Nina Vogrin

Od kod ime?

Pijača, ki jo je Tomaž Kavčič ustvaril v sodelovanju s Fructalom, nosi ime Monologue, ki s sabo nosi hudomušno zgodbo. "Po kakšni noči, ko se s prijatelji sprostimo in poveselimo, svojo ženo zjutraj večkrat povprašam: 'Flavia, kako je bilo sinoči, sem imel spet monolog?'" je Kavčič v smehu pojasnil svojo navado, ko popije kaj alkoholnega. "Po drugi strani pa sem s tem imenom povedal, da si lahko s tem ginom sam in ti prav nič ne manjka, je pijača za meditacijo."

Ne spreglejte