Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
9. 10. 2015,
11.08

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

jajce prehrana

Petek, 9. 10. 2015, 11.08

5 let, 2 meseca

Danes je – svetovni dan jajc!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zdi se, da jajca najdemo v prehrani po vsem svetu, a se pogosto pozablja, kako koristna in vsestranska so v naši kuhinji ter kako so primerna tudi v tistih delih sveta, kjer hrane ni v izobilju.

V vedno večjem številu držav je drugi petek v oktobru dan, ko se medijski žarometi posebej usmerjajo na to izjemno pomembno živilo. Svetovni dan jajc, ki ga zaznamujejo od leta 1996, je tudi izjemna priložnost za ozaveščanje o pomenu jajc v prehrani in spodbujanje njihove večje porabe. So izjemen in cenovno ugoden vir visokokakovostnega proteina, zaradi česar imajo velik potencial za zagotavljanje kakovostne in dostopne prehrane tudi v revnejših delih sveta. Izjemno vsestransko in predvsem dostopno živilo Kokošja jajca so pomembna sestavina mnogih jedi, slanih in sladkih, kuhanih in pečenih, so pa tudi primerna kot samostojna jed, ki jo je mogoče pripraviti na razne načine. Njihove kakovostne beljakovine vsebujejo vse esencialne aminokisline, jajca pa so pomemben vir tudi za mnoge vitamine (A, D, B6, B12) in druge pomembne snovi za prehrano: železo, kalcij, fosfor, kalij, cink …

Jajcem nekateri očitajo previsoko vsebnost holesterola, a je ta krivda velikokrat napihnjena. Že res, da jajca vsebujejo holesterol, a je tudi res, da uživanje jajc v zmernih količinah ne bo povečevalo vsebnosti škodljivega holesterola v krvi. Prav nasprotno, primerna količina jajc, to je nekje do dva na dan, v povezavi s prehrano, ki nima povečane količine maščob iz drugih virov celo utrjuje zaželeno razmerje med dobrim holesterolom (HDL) in slabim holesterolom (LDL). Čeprav se jajcem pogosto (neupravičeno) pripisuje krivda za povečane ravni holesterola, ga v resnici veliko več pridobimo iz drugih živil in – kar prepogosto zanemarjamo – zaradi nezdravega, napornega in napetega načina življenja, prepojenega s stresom. Ali poznate pomen označb na jajcu? Jajca imajo lahko rjavo ali belo lupino, kar pa ne vpliva na prehransko vrednost in kakovost jajca. Za potrošnika so bolj kot barva lupine pomembne označbe na lupini, ker s tem izve poreklo jajca in način reje. S prvo številko v oznaki je opredeljen način reje kokoši: 1 pomeni prosta reja, 2 hlevska reja, 3 pa baterijska rejam uveljavlja se tudi oznaka 0 za ekološko rejo. Sledi dvomestna oznaka države porekla po standardu ISO-3166, to so enake oznake, ki jih poznamo iz naslovov spletnih strani in e-pošte. Tako je SI Slovenija, AT Avstrija, DE Nemčija, IT Italija … Tretji del oznake je podpis nadzorne veterinarske ustanove, nato pa sledi še edinstvena identifikacijska oznaka hleva, od koder jajce izvira. Kaj stoji za številko 0, 1, 2 ali 3? Baterijska reja je sopomenka za tovarniško pridelavo jajc – kokoši so nameščene v kletkah, kjer naj bi vsaka imela 0,6 kvadratnega metra prostora. Njihovo življenje je povsem podrejeno pridelavi jajc, saj ne vidijo prostosti in naravne svetlobe, velikokrat jim tudi porežejo vršičke kljunov, da se v svojem omejenem prostoru ne bi kljuvale. Njihova prehrana je nadzorovana in obogatena z dodatki proteinov, mineralov in vitaminov. Pri hlevski ali talni reji se kokoši prosto gibljejo po hlevu, v katerem je neredko tudi več tisoč kokoši. Kletk ni, a le nimajo tako prostega stika z naravnim okoljem kot pri prosti ali pašni reji, kjer je kokoši največ deset na kvadratni meter. Ekološka reja se od proste razlikuje po tem, da pri ekološki reji kokoši dobivajo ekološka krmila.

Na policah trgovin prevladujejo jajca kakovostnega razreda A Nadaljnje informacije, pomembne za potrošnika, so na embalaži: kakovostni razred, velikostni razred in bodisi datum pakiranja bodisi najmanjši rok uporabnosti. Načeloma vsa jajca, ki pridejo v maloprodajo, imajo kakovostni razred A, kar pomeni, da gre za sveža jajca. Kakovostni razred B, kot ga opredeljujejo uredbe EU, so še vedno primerna za nadaljnjo predelavo tako v živilski kot tudi v neživilski industriji.

O velikosti jajca, pravzaprav njegovi masi, pove oznaka velikostnega razreda. Jajce, ki tehta več kot 73 gramov, bo pridobilo oznako XL, tista, kjer se jezičec tehhnice ustavi med 63 in 73 grami pa bodo imela oznako L. Še nadaljnjih do deset gramov manj tehtajo jajca z oznako M, če pa ne dosegajo 53 gramov, pa bodo jajca dobila oznako S. Pri primerjavi torej upoštevajte, da so tri jajca XL nekje primerljiva štirim jajcem z oznako S. Ob primernem hranjenju so sveža do štiri tedne Jajce bo ohranilo lastnosti svežega jajca in bo prehransko in kakovostno polnovredno tudi štiri tedne po znesitvi, če je shranjeno v hladilniku in če v tem obdobju ni bilo izpostavljeno velikim spremembam temperature.

Če že niste, si danes na svetovni dan jajc privoščite kakšno od mnogih jedi z jajci – redka so živila, ki so vsaj približno tako vsestranska kot jajca. Če nimate ravno veliko časa, se lahko odločite za kakšno hitro pripravljeno jed, morda omleto, palačinke – ali kar jajca na oko, ki so pripravljena že v nekaj minutah.

Ne spreglejte