Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 3. 2008,
8.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 19. 3. 2008, 8.50

8 let

Česnove jedi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Le malo vrtnin se lahko pohvali s tako hranljivimi in za zdravje koristnimi lastnostmi kot česen.

Ne glede na presenetljiv vpliv te močne rastline na najresnejše bolezni sodobnega časa, pa je česen tudi imenitna sestavina priljubljenih jedi; uporabljamo ga od za pripravo omak, minešter, mesa, zelenjave. Ker je tako zdrav, se pogosto sprašujemo, koliko ga dodati posamezni jedi, saj je tako močnega okusa, da ga moramo uporabljati z veliko previdnostjo. Če bomo namreč z uporabo česna preveč širokogrudni, se lahko kaj hitro zgodi, da bo okus jedi slabši od pričakovanega.

Vloženi česen, česnov kis, česnovo olje

K svežemu česnu se ob bok postavlja vloženi česen; vsebujue vse učinkovine sveže rastline, ima pa prednost, da je bolj milega okusa. V kuhinji ga lahko zaradi njegove dekorativnosti vsestransko uporabimo. Posebna specialiteta je tudi česnovo maslo, ki je zelo dober namaz na polnozrnatem kruhu. Česnova aroma ne izključuje uporabe drugih začimb; šele v sozvočju z baziliko, timijanom, oljčnim oljem ali kisom razvije svoj poln in nenadomestljiv okus. Česnovo olje je primerno za začinjanje solat in pa predvsem tedaj, ko z oljčnim oljem med pečenjem kapljamo po hrani, ki se peče ali pa ga dodajamo0 med mešanjem omak v mešalniku.

Česnov kis

Sestavine: - 1 l vinskega ali jabolčnega kisa - 5 česnovih strokov - 3 sveže lovorove liste - 2 čili papriki - 1 zelena paprika

V steklenico s širokim vratom nalijemo kis, vendar ne do vrha, da ostane še nekaj prostora za dodatke. Na leseno paličico ali nabodalo za ražnjiče izmenično nabodemo olupljen česnov strok, lovorov list, čili papriko in košček zelene paprike. Nabodalo damo v steklenico, do vrha napolnimo s kisom in dobro zamašimo. V hladnem prostoru naj bo dva do tri tedne. Ko česnov kis uporabljamo, moramo stalno dolivati navaden vinski oz. jabolčni kis, da ostane zelenjavno nabodalo pokrito.

Česnovo olje

Sestavine: - 20 olupljenih česnovih strokov - 7 dl oljčnega olja

Pripravimo si manjšo oljčno steklenico, po možnosti iz temnega stekla. Česnove stroke olupimo in drobno sesekljamo. Veliko bolje je, da jih stisnemo skozi česnovo stiskalnico. Nasekljane ali pretlačene česnove stroke damo nato v steklenico in prilijemo oljčno olje. Na hladnem in temnem prostoru pustimo stati zaprto steklenico vsaj teden dni.

Česnovo maslo

Sestavine: - 1 olupljen česnov strok - 1 čebula - 20 dag masla - sesekljan peteršilj ali drobnjak - sol, poper

V kozico damo žlico masla in ga počasi segrejemo. Nanj vsujemo na drobno sesekljano čebulo, česen in počasi dušimo. Zdušeno zelenjavo nato malo ohladimo, dodamo sesekljan peteršilj in/ali drobnjak ter vse skupaj dobro premešamo v mešalniku. Mešanici dodamo preostanek na sobno temperaturo ogretega masla. Vse skupaj začinimo s soljo, poprom in damo na alu folijo (naredimo zavitek). Hranimo v hladilniku.

Česnova skuta

Sestavine: - 25 dag skute - 4 jedilne žlice kisle smetane - 1 olupljen česnov strok - 1 jedilna žlica sesekljanega peteršilja - ščepec zmlete kumine - sol, poper

V posodo damo skuto, česnov strok pa olupimo in pretlačimo skozi stiskalnico ali stremo v možnarju. Dodamo ga skuti, primešamo smetano, sesekljan peteršilj ter ščepec kumine. Vse skupaj dobro premešamo in nazadnje pikantno začinimo. Ponudimo k majhnim kruhkom. Še boljša je, če primešamo tako pripravljeni skuti še malo bučnega olja.

Vir: Česnove jedi, Aurea Press, Ljubljana, 1998.

Ne spreglejte