Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 10. 2020,
9.09

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Tovarna GEA

Natisni članek

nagradna igra advertorial bučna semena GEA BIO piškoti

Ponedeljek, 19. 10. 2020, 9.09

2 meseca, 1 teden

Čas za kraljevske slaščice s ščepcem skrivnosti

Vsebino omogoča Tovarna GEA
čaj piškoti | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Temperature napovedujejo letni čas, ki ga številni ljubiteljski kuharji radi preživijo med preizkušanjem različnih novih receptov. To je obdobje, ko se po malem že pripravljamo na čudovito praznično peko.

Zakaj se ne bi preizkusili v peki klasičnih piškotov, ki jim dodamo skrivnostno sestavino, ta pa bo našim dobrotam nadela poseben pečat. Z njo bodo piškotki okusnejši, bolj in lepo obarvani. Privoščili si jih bomo brez slabe vesti.

Nagradna igra

Sodelujte v nagradni igri in se potegujte za kuharsko knjigo Ustvarjajte, uživajte, jejte dobro z olji GEA.

Kraljevska slaščica, ki tekne tudi vsak dan

piškot čaj | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Dobri piškoti so rahli, ne preveč drobljivi in se kar topijo v ustih. Angleži imajo kraljevsko navado, da si jih privoščijo vsak dan ob popoldanskem čaju. Pri nas pa teknejo tudi kar tako, še posebej ob praznikih. Prava gospodinja se vedno rada pohvali s celo serijo najrazličnejših piškotov, ki po videzu ne smejo skrivati svojega kraljevskega porekla. Kajti pri piškotih gre prav za to – z njimi pričaramo praznično vzdušje in nobena praznična miza ne bi smela biti brez nekaj vrst te izvrstne slaščice.

Začetniki peke piškotov dobro vedo, da dobrih piškotov ni tako preprosto speči, saj potrebujemo pravo razmerje vrhunskih sestavin. Natančno moramo slediti postopku, da ne dobimo preveč zbitih ali popolnoma zdrobljenih primerkov.

Ne glede na to, ali smo začetniki ali izkušeni peki slaščic, pa je nekaj gotovo – ko iz pečice zadiši po domačih piškotih, je domače vzdušje vedno prvovrstno.

V pokušnjo ponujamo recept, ki bo navdušil vse ljubitelje kraljevskih slaščic.

Marmeladno-čokoladne rožice z bučnimi semeni

GEA Bučno olje | Foto: Sestavine:

  • 300 g gladke bele moke
  • 300 g ostre bele moke
  • 400 g masla ali margarine
  • 2 jajci
  • 3 vaniljeve sladkorje ali 1 postrgan strok vanilje

Čokoladna kuvertura in marmelada:

  • čokolada v prahu/čokoladna tablica
  • malo mleka ali masla
  • marelična ali ribezova marmelada

Priprava:

GEA BIO bučna semena zmeljemo v mešalniku. Iz navedenih sestavin zgnetemo testo in ga damo za nekaj časa v hladilnik, da počiva. Nato ga razvaljamo na 4 milimetre debelo, oblikujemo rožice in jih položimo v pekač na peki papir. Pekač položimo v ogreto pečico in pečemo 10 minut na 180 stopinj Celzija. Ko so piškoti pečeni, jih preložimo s pekača na krožnik in pustimo, da se dobro ohladijo.

Medtem naredimo čokoladno kuverturo.

V kozico stresemo čokolado v prahu ali mlečno čokolado nasekljamo na drobne koščke. Dodamo malo mleka ali masla in nenehno mešamo na malem ognju, dokler čokolada ne postane dovolj kremasta in gladka.

Ohlajene piškote na eni strani namažemo z marmelado in stisnemo po dva skupaj. Nato en del piškota pomočimo v prej pripravljeno čokoladno kuverturo.

Izberite prave sestavine

peka slaščice piškoti | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Pri piškotih je pomembno, da uporabljamo samo izvrstne sestavine. Veliko jih prisega na uporabo masla, ki piškotom podari zmagovalni okus, vendar je pomembno, da izberemo tudi vrhunsko moko. Pomembno je tudi, kako namastimo pekač. Pri piškotih je praviloma bolj priporočljiva uporaba peki papirja. Previdni moramo biti tudi pri gnetenju testa za piškote. To opravimo hitro in rahlo, sicer bodo piškoti preveč gumijasti. Če pri valjanju testa uporabimo preveč moke, bodo pretrdi, zato testo pred valjanjem raje posujmo s sladkorjem v prahu.

gea bio semena | Foto:

Sestavine naj bodo sveže, preverjene kakovosti in natančno odmerjene. Pravilno je tudi, da jih pred peko postavimo na kuhinjski pult, da se segrejejo na sobno temperaturo. Še ena zanimivost pri peki piškotov: uporabljajmo svetle pekače, saj se pri temnih piškotki spodaj prehitro zapečejo.

Dodatek različnih semen piškote in druga peciva dvigne na čisto novo raven. Semena piškote obogatijo s svojimi hranljivimi snovmi in jih spremenijo v prave male hrustljave poslastice. Tako pecivo ni več namenjeno samo posladku, ampak jih imamo lahko tudi za malico med obroki.

GEA BIO semena – prehranski zakladi

gea bio semena | Foto:

Semena vsebujejo vse, kar rastlina potrebuje za svoj razvoj. Med drugim so različna semena zelo dober vir prehranskih vlaknin, zdravih maščob in beljakovin, v njih pa najdemo tudi številne vitamine in minerale. Semena so pogosto tudi prava zakladnica antioksidantov. Uvrščanje različnih semen v prehrano lahko tako zmanjša tveganje za številne težave z zdravjem.

Lahko jih dodamo v jogurt, kosmiče, potresemo po solati, testeninah ali dodamo k omaki kot prilogo.

V liniji GEA BIO semen lahko izbirate med petimi različnimi izdelki iz najkakovostnejših, ekološko pridelanih semen, kar dokazuje eko certifikat. Ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov.

GEA BIO linija semen:

GEA BIO bučna semena

GEA BIO sezamova semena

GEA BIO sončnična semena

GEA BIO mešanica semen

GEA BIO lanena semena

Družinska praznovanja z drugačnimi tortami

družina | Foto:

Ko je čas za družinsko praznovanje, lahko domače presenetimo s slastno tortico z bučnimi semeni. Zagotovo je še nihče ni nikoli jedel.

Priprava je preprosta in bo razveselila vse, ki obožujejo bolj kremaste tortice. Poseben pridih ji bo dodal bučni oblat, ki ga zdrobimo in posujemo po vrhu. Uspeh je zagotovljen.

Sestavine za biskvit:

  • 12 jajc
  • 10 velikih žlic sladkorja
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • naribana lupinica dveh limon

Krema:

  • 250 g sira mascarpone
  • 360 g kisle smetane
  • 200 g sirnega namaza
  • 100 g sladke smetane
  • 1 kremfix gel
  • 3 vaniljevi sladkorji
  • 5 velikih žlic sladkorja

Bučni oblat:

Priprava:

Biskvit: ločimo beljake od rumenjakov. Rumenjake zmešamo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in naribano limonino lupinico. Beljake stepemo v čvrst sneg. Nato rumenjake zmešamo s snegom. V mešalniku zmeljemo GEA BIO bučna semena in jih počasi dodajamo masi. Vse skupaj na rahlo premešamo. Maso za biskvit razdelimo na tri dele, saj vsako maso pečemo posebej, in sicer 10 minut v ogreti pečici na 180 stopinj Celzija. Ko je biskvit pečen, ga pustimo, da se ohladi.

Bučni oblat pripravimo tako, da segrevamo sladkor v prahu tako dolgo, dokler ne karamelizira. Karameliziranemu sladkorju dodamo grobo nasekljana GEA BIO bučna semena. Oblat damo na peki papir in pustimo, da se ohladi. Ko se ohladi, ga razdrobimo tako, da nastanejo manjši koščki.

Krema: za kremo najprej zmešamo mascarpone, kislo smetano in sirni namaz. Temu primešamo sladko smetano in kremfix gel. Na koncu dodamo še sladkor in vaniljev sladkor.

Na koncu sestavimo torto tako, da vsako plast biskvita premažemo s kremo. Po vrhu potresemo zdrobljeni oblat in torto položimo v hladilnik, da se dobro ohladi.

GEA BIO olja – za vrhunska kulinarična doživetja

gea bio semena | Foto:

GEA BIO olja pomenijo najvišjo raven kakovosti olj GEA. Namenjena so tako največjim gurmanom kot vsem tistim, ki skrbijo za kakovosten način življenja.

Proizvedena so iz ekološko pridelanih plodov in semen, kar dokazuje pridobljeni EKO certifikat. So odličnega, polnega okusa in ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov.

Izbrana linija GEA BIO olj je vrhunec izdelkov GEA, namenjena je tako največjim gurmanom kot vsem tistim, ki želijo v svoji domači kuhinji doseči prav posebno čarovnijo okusov.

GEA BIO olja so odličnega, polnega okusa in ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov. Proizvedena so iz najkakovostnejših, ekološko pridelanih plodov in semen, kar dokazuje pridobljeni eko certifikat SI-EKO-003.

GEA BIO linija olj, ki vključuje osem izdelkov:

GEA BIO ekstra deviško oljčno olje

GEA BIO bučno olje

GEA BIO sončnično olje

GEA BIO olje črne kumine

GEA BIO laneno olje

GEA BIO konopljino olje

GEA BIO hladno stiskano kokosovo olje

GEA BIO rafinirano kokosovo olje.

 
kuhar
Trendi Sestavina, ki ima nepogrešljivo mesto v kulinariki
GEA Bučno olje
Trendi GEA Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija – zmagovalec testa ZPS
Ne spreglejte