Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 6. 2015,
9.28

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Barack Obama Angela Merkel Bavarska pivo

Ponedeljek, 8. 6. 2015, 9.28

11 mesecev, 2 tedna

Bavarski običaj veleva pivo pred poldnevom: privoščil si ga je tudi Obama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nemška kanclerka je ameriškega predsednika, ki je prišel na srečanje voditeljev G7, sprejela s tradicionalnim bavarskim nedeljskim zajtrkom: klobasami in pol litra piva.

Barack Obama je v nedeljo dopoldan priletel čez Atlantik, da bi se srečal z najpomembnejšimi svetovnimi voditelji – a še pred začetkom resnih pogovorov so pred njega postavili klobase, preste in velik kozarec piva. Neresno? Sploh ne, tako pač velevajo bavarski običaji.

Gre za Frühschoppen, tradicijo nedeljskega popivanja pred poldnevom, če se izrazimo nekoliko grobo. Oziroma drugače povedano: danes tako moderen brunch, kombinacijo zajtrka in kosila, so Bavarci izumili že zdavnaj.

Klobase je treba jesti pred poldnevom Običaj se je rodil v bavarskih vaseh, kjer so se v nedeljo dopoldan ljudje zbrali v lokalni krčmi in si privoščili krepak zajtrk s tradicionalno belo bavarsko klobaso (Weisswurst), gorčico, presto in pšeničnim pivom. Po bavarskem izročilu je treba namreč klobase jesti pred poldnevom, saj ne vsebujejo konzervansov in jih je treba pospraviti še sveže – po lokalnem pregovoru klobasa ne sme slišati opoldanskih cerkvenih zvonov.

Tradicionalni bavarski zajtrk čaka na Obamo:

Das bayerische #Frühstück wartet auf #Bundeskanzlerin Angela #Merkel und US-Präsident #Obama. 07/06/2015 in #Krün #G7

A photo posted by Angela Merkel (@bundeskanzlerin) on

Obama: Nikoli ni napačen dan za pivo in klobaso Ker sta klobasa in pivo nerazdružljiv par, je torej treba sprejeti kompromis in si prvi vrček privoščiti že dopoldan. In prav to je Merklova v nedeljo priredila Obami, ki je ob tej priložnosti pripomnil: "Ko sem prvič slišal, da Angela srečanje G7 prireja na Bavarskem, sem upal, da se bo to zgodilo v času Oktoberfesta. Res pa je, da ni nikoli napačen dan za pivo in belo klobaso," je dejal po poročanju britanskega časopisa Telegraph.

Kljub veseli dobrodošlici pa pogovori niso stekli s steklenimi očmi in zamegljenim umom: nek očitno dobro obveščen domačin je namreč novinarjem povedal, da je ameriški predsednik med zajtrkom pil brezalkoholno pivo.

Ne spreglejte