Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
4.07

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

Natisni članek

ocenili smo ocena gostilne Furlanija-Julijska krajina

Četrtek, 24. 1. 2019, 4.07

5 let, 3 mesece

Alla Luna: oštarija v pravem pomenu besede

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79
Ocena gostilne: Alla Luna | Foto Miha First

Foto: Miha First

Na italijanski strani Brd in v Gorici je kar nekaj simpatičnih lokacij, ki jih radi obiskujejo tudi slovenski gostje z naše strani meje. Oštarija Alla Luna v stari Gorici je zagotovo med najbolj zanimivimi.

Alla Luna v središču mesta ima res samosvoje urejeno notranjost. Stene in strop so prekriti z najrazličnejšimi drobnarijami od posušenih rožic in kit česna do košar, glasbil, likalnikov, loncev in pokrovk, ptičjih hišic, gnezd in kletk, lutk, plišastih živali ...


Trattoria alla Luna

Via Guglielmo Oberdan 13, 34170 Gorizia (Gorica), Italija

Telefon: +39 0481 530374


Načelo "z vseh vetrov" se nadaljuje tudi na mizah, ki so namerno opremljene z različnimi kozarci za vodo. Da ne bo pomote, vsi po vrsti so vrhunski, med njimi so denimo tudi šaljivi Zafferano. Podobno je s krožniki, če je miza pogrnjena za dva gosta, dobi eden okrogel krožnik, drugi kvadratnega.

Ocena gostilne: Alla Luna | Foto: Miha First Foto: Miha First

Ocena gostilne: Alla Luna | Foto: Miha First Foto: Miha First

Natakarice, kakšnih pet jih streže v dveh, v času večerje nabito polnih prostorih, so oblečene v predelana stara oblačila, podobno ali še bolj slikovito, kot v La Subidi v Brdih. Morda bi lahko rekli, da je Luna zasedla mesto, ki ga je pred leti v Gorici imela Majda, a nabor jedi je zelo drugačen.

Ocena gostilne: La Subida
Trendi La Subida: najboljša slovenska gostilna

Goriško kulinarično tradicijo namreč povezujejo z evropskim oziroma srednjeevropskim zemljevidom. "Naša kuhinja je 'mittelevropska'", nam je povedala šefinja, ko smo začudeno prebirali na roko napisan jedilni list, na katerem so svoje mesto ob bolj italijansko zvenečih jedeh našli tudi kranjska klobasa, goriški golaž, ričet in celo čevapčiči, kot jih vidijo na vzhodni italijanski meji.

Ob tem pripravijo tudi friko, goriško vrtnico (solkanski radič), med drugim pa je v jedilniku cela stran namenjena izključno jedem s sirom, pri katerih kraljuje kraški mojster Zidarič.

Trendi Dario Zidarič: oče jamarja, sira iz kraškega podzemlja

Pri vinih je poudarek na furlanskih vinarjih. Podveršič, Gravner, Sturm, Muzic, Paraschos, Toros, Schiopetto, Primosic, Venica, Vie di Romans, Jermann, Dri ... Nekaj vin so dodali tudi iz drugih italijanskih pokrajin, veliko je bordojcev, iz Slovenije Burja, iz Hrvaške pa Kozlović. Mi smo si za začetek privoščili penino iz rebule, chardonnaya in rizlinga, ki jo prideluje Pascolo iz Ruttarsa. Medtem je na mizo prispel že pozdrav iz kuhinje, ocvrti mesni polpeti na paličicah.

Ocena gostilne: Alla Luna | Foto: Miha First Foto: Miha First

Za glavno vino večera smo izbrali Terpinov sauvignon iz leta 2010, ki naj bi spremljal začetne jedi. Razen popečena gosja jetra, ki jih obložijo z izjemno kombinacijo naribanih jabolk in svežega hrena. Temu krožniku namreč pripada kozarček ramandola, sladkega furlanskega vina. Jasno, ob gosjih jetrih je treba piti sladko.

Ob gosjih jetrih z jabolkom in hrenom postrežejo kozarec ramandola, sladkega furlanskega vina. | Foto: Miha First Ob gosjih jetrih z jabolkom in hrenom postrežejo kozarec ramandola, sladkega furlanskega vina. Foto: Miha First

Druga, bolj običajna predjed, je prispela na "vrvi za perilo", žici, na katero so s kljukicami obesili na debele rezine narezano domačo salamo, za osvežitev je poskrbel v kis vložen goriški radič.

Salama in vložen goriški radič | Foto: Miha First Salama in vložen goriški radič Foto: Miha First

Ker je Luna vendarle v Italiji, so sledile testenine. Izjemni ajdovi bleki, ki jih obogatijo z račko in mešanimi gobicami, pa prav tako fantastična lazanja z artičokami, sirom in drobljencem grenkega kakava.

Ajdovi bleki z račko in gobami ... | Foto: Miha First Ajdovi bleki z račko in gobami ... Foto: Miha First

Pri glavnih jedeh, ki so večinoma mesne, strežejo na kozarec hišni refošk iz Prepotta, naše omizje pa si je zaželelo Paraschosovega merlota (30 evrov) in ljubljanski zrezek. V Ljubljani ga ne morete dobiti, je komentirala natakarica, ki kot še mnogi ne more razumeti, da je v Ljubljani lažje dobiti burgerje, pice ali kalamare.

Lubianska, kot ljubljanskemu zrezku pravijo v Italiji | Foto: Miha First Lubianska, kot ljubljanskemu zrezku pravijo v Italiji Foto: Miha First

V Gorici ga pripravijo iz svinjskega fileja, sira in šunke. Zanimivo, lubianska, kot ljubljanskemu zrezku pravijo v Italiji, je bila nepričakovano lahka, tudi zato, ker so jo obdali zgolj z rdečim zeljem.

Konkretnejši je briški biftek, kot ga imenujejo. Velik kos govedine pokrijejo s pršutom, gosta omaka je iz refoška iz Prepotta. Priloge? Jasno, goriška vrtnica z ocvirki in pražen krompir v ponvici z ocvrto čebulo.

Biftek s pršutom in refoškovo omako | Foto: Miha First Biftek s pršutom in refoškovo omako Foto: Miha First

Jedi, vse po vrsti izvrstne, so v Luni razmeroma poceni, predjedi se vrtijo okoli deset, glavne okoli 15 evrov, kar seveda pomeni, da je biftek tako rekoč pol cenejši kot na slovenskih turističnih točkah in v prestolnici.

V finalu smo razmišljali, da bi namesto sladice pomlatili izbor furlanskih sirov, ki jih prinesejo v nenavadnem zabojčku. Nato pa je šefinja začela naštevati sladice: tiramisu s pomarančo, mille foglie, zabajone, jabolčni zavitek, palačinke, sacher torta, piškoti z ramandolom ... in brž smo si premislili.

Gubana - potica po furlansko - je opremljena s šilcem slivovke. | Foto: Miha First Gubana - potica po furlansko - je opremljena s šilcem slivovke. Foto: Miha First

Lotili smo se gubane, goriške različice potice, h kateri dodajo kozarček slivovice. Možnosti sta dve, slivovko lahko popijete ali pa jo polijete pa potici. Ideja je seveda zelo podobna piškotom z ramandolom, le da je alkoholna stopnja kakopak veliko višja. Zanimivo se lotijo tudi palačink. Po eni strani so veliko manjše, tudi tanjše kot naše, po drugi strani pa je na krožniku v in ob palačinkah resna doza slastne marelične marmelade.

Palačinke, obilno napolnjene z marelično marmelado | Foto: Miha First Palačinke, obilno napolnjene z marelično marmelado Foto: Miha First

Gostilna je odprta razmeroma dolgo, do pol polnoči, kar je za italijanske razmere kar dolgo, običajno se namreč naši zahodni sosedje iz restavracij zgodaj preselijo v bare. Tudi zato se v Luni ob koncu pohvalijo s svojimi žganicami. Ponudili so grappo, sprejeli smo izziv.

Povzetek

Gostilna ali bolje oštarija, kot si jih želimo. Kuhinja je sicer furlanska (goriški radič, frika, gubana ...), a se zavedajo svojih srednjeevropskih korenin in zato ponujajo pisano paleto raznih sestavin ter jedi. Tudi slovenskih. Konkreten obed za 30 do 40 evrov na osebo.

Vinska karta temelji predvsem na vinarjih ob slovensko-italijanski meji, za odtenek je tudi drugih držav in preostanka Italije. Vina so razmeroma poceni.

Ocena

Ocena gostilne: 4,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte