Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2023,
12.12

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

Natisni članek

RTV Slovenija Slovenija Švedska Evrovizija

Torek, 12. 12. 2023, 12.12

4 mesece, 2 tedna

Predstavnika znova izbrali interno

Slovenijo bo na naslednji Evroviziji zastopala pevka Raiven

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69
Raiven | Predstavnica Slovenije na Evroviziji leta 2024 bo pevka Raiven. | Foto Gaja Hanuna

Predstavnica Slovenije na Evroviziji leta 2024 bo pevka Raiven.

Foto: Gaja Hanuna

RTV Slovenija je za predstavnika, ki nas bo zastopal na naslednjem evrovizijskem tekmovanju, izbrala pevko Raiven. Ob naznanitvi je povedala, da se evrovizijske poti zelo veseli, in dodala: "Zelo sem hvaležna in počaščena, malo pa me je tudi strah." Slovenijo bo zastopala s pesmijo Veronika, predstavila pa jo bo 20. januarja 2024 v posebni televizijski oddaji.

Prejšnji teden so s Televizije Slovenija sporočili, da so se na podlagi glasov mednarodne strokovne komisije odločili, da tudi letos interno izberejo izvajalca, ki nas bo zastopal na 68. tekmovanju za Pesem Evrovizije v Malmöju na Švedskem. 

"Zelo smo veseli, da se po lanskem izjemnem uspehu skupine Joker Out, ki polni koncertne dvorane po Evropi, ponovno podajamo na evrovizijsko pot," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali: "Pred predstavitvijo izvajalca lahko izdamo zgolj to, da verjamemo, da se bo Slovenija tudi letos v slovenščini suvereno predstavila Evropi."

27-letna Raiven, katere pravo ime je Sara Briški Cirman, bo Slovenijo na Evroviziji zastopala s pesmijo Veronika, pod katero se podpisuje kot avtorica glasbe in besedila. "Veronika je bila ena izmed prvih treh skladb, ki sem jih ustvarila za prihajajoči kratkometražni album in pri njih od začetka sodelovala v vlogi producentke," je povedala o pesmi in dodala: "Veronika sem jaz, Veronika si ti."

Za nastop na Evroviziji si želi, da bi bil odskočna deska za njeno nadaljnjo kariero. "Ko sem novico delila s svojo mamo, mi je rekla, da je vedela, od kar sem bila stara pet let in sva skupaj gledali Evrovizijo, da bom enkrat stala na tem največjem glasbenem odru." je še povedala.

Napovednik za pesem Veronika si lahko ogledate spodaj:

"Predstavnik mora imeti poleg izjemne skladbe tudi karizmatičnost"

Kot je na predstavitvi izvajalca, ki nas bo zastopal na naslednji Evroviziji, povedala vodja slovenske delegacije tekmovanja Maša Kljun, so se na Televiziji Slovenija strinjali, da mora imeti naš predstavnik poleg izjemne skladbe še jasno vizijo, karizmatičnost in vse tiste lastnosti, ki bodo ob izjemno trdem, garaškem delu prinesle rezultate, ki bodo odmevali dlje in močneje od tekmovanja. 

Poudarila je, da je Raiven edina prejela glasove prav vseh članov komisije in najvišje skupno število glasov, zato so prepričani, da so se odločili prav. "Na Televiziji Slovenija smo izjemno ponosni in srečni, ker nas bo zastopala Raiven. Verjamemo, da je iz pravega testa in da ta odločitev prihaja v pravem času," je še dodala.

Dogodka se je udeležil tudi Bojan Cvjetićanin, frontman skupine Joker Out, ki je Slovenijo zastopala na letošnji Evroviziji. Povedal je, da je "najpomembnejša stvar, ki se je mora naš predstavnik zavedati, ta, da lahko z Evrovizijo doseže zelo veliko, da Slovenijo v tujini dojemajo kot eno totalno carsko evrovizijsko državo in da če gre v to pogumno, z vsemi močmi, ki jih ima, lahko pride daleč". 

Dodal je, da je bila Slovenija na letošnji Evroviziji sprejeta zelo pozitivno in da so ljudje "zagrabili to, kar so videli na evrovizijskem odru, verjeli, da to ni samo triminutni nastop, ampak nekaj več". "Naslednjemu predstavniku želim vso srečo, ker vem, kaj to pomeni, in vem, da bo raztural," je sklenil. 

Dogodka se je udeležil tudi Bojan Cvjetićanin, frontman skupine Joker Out, ki je Slovenijo zastopala na letošnji Evroviziji. | Foto: Gaja Hanuna Dogodka se je udeležil tudi Bojan Cvjetićanin, frontman skupine Joker Out, ki je Slovenijo zastopala na letošnji Evroviziji. Foto: Gaja Hanuna

Slovenska žirija izbrala pet najboljših skladb

Predstavnika so izbrali na podlagi javnega poziva za prijavo skladb, ki so ga objavili oktobra. Pesem sta ocenili dve strokovni komisiji, med njima ena mednarodna. Žirija je ocenila tudi skladbe avtorjev, ki jih je k sodelovanju povabila RTV Slovenija. 

"Izbirali smo na način, da ni pomembno samo, da si nekdo zelo želi iti tja, ampak da ima nekdo že neko zgodbo, s katero bo tja odpotoval. Kot vemo, se Evrovizija tudi gleda in se zelo intenzivno odvija tudi na družbenih omrežjih," je o letošnjem predstavniku povedala Kljunova.

Med prijavljenimi skladbami je slovenska žirija izbrala pet skladb, nato pa je mednarodna žirija odločala, katera je najboljša. "Ko so se točke preštele, je en izvajalec oziroma izvajalka zbral več kot polovico vseh točk in takrat je bilo jasno, da ni tekmovanja, ampak že imamo izvajalca oziroma izvajalko za Pesem Evrovizije," je izbor predstavnika pojasnil odgovorni urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan

Za Raiven je dejal, da verjame, da bo s skladbo Veronika, ki bo zapeta v slovenščini, Slovenijo suvereno predstavila Evropi in svetu. "Je izjemna glasbenica, s številnimi glasbenimi uspešnicami in vsestransko nadarjenostjo. Iskali smo kakovost, uspešnost in priljubljenost in jo tudi našli. Menim, da je mednarodna strokovna komisija dobro opravila svoje delo in da se v Malmö odpravljamo z močnim izvajalcem in odlično skladbo," je Vardjan povedal za MMC.

Fotografije s predstavitve slovenskega izvajalca za naslednjo Evrovizijo:

Fotogalerija
1 / 8

Skladbo bodo predstavili 20. januarja 2024

Raiven bo skladbo, s katero bo Slovenijo zastopala na evrovizijskem izboru v Malmöju, predstavila v posebni televizijski oddaji 20. januarja 2024. Pesem bo tako kot lansko leto v slovenščini.

68. tekmovanje za Pesem Evrovizije bo potekalo 7., 9. in 11. maja na Švedskem, od koder prihaja letošnja zmagovalka Loreen. Svoje predstavnike so doslej izbrale tudi Belgija, Ciper, Francija, Grčija in Nizozemska.

Preberite tudi:

Evrovizija Slovenija Joker Out
Trendi Predstavnik Slovenije na naslednji Evroviziji je že izbran
Jamala, zmagovalka Evrovizije
Trendi Rusija nekdanjo zmagovalko Evrovizije Jamalo uvrstila na seznam iskanih oseb
Nuša Derenda
Trendi Nuša Derenda po 22 letih znova oblekla znameniti kombinezon #foto
Ne spreglejte