Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 7. 2014,
12.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Spotify

Četrtek, 31. 7. 2014, 12.54

8 let

S tišino lahko zaslužite 15 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška skupina Vulfpeck, ki je na spletu objavila pet minut tišine, je z albumom zaslužila 15 tisoč evrov, zgodovina "tihih skladb" pa se ne začne z njimi.

Marca letos je ameriška skupina Vulfpeck na spletni strani Spotify izdala petminutni album, na katerem je bila zgolj tišina. Z njim so želeli zbrati nekaj denarja za prihajajočo turnejo in s pomočjo radovednežev, ki so si album pretočili na spletni strani, so v dobrem mesecu dni zaslužili 15 tisoč evrov.

Cent na cent, 15 tisoč evrov Skupina je svoje oboževalce pozvala, naj si album vrtijo čez noč, ko spijo, album pa so naslovili Sleepify. In od kje je prišel denar? Spotify za vsako predvajanje avtorju plača 0,007 dolarja oziroma 0,005 evra. To pomeni, da izvajalec na 100 predvajanj dobi 50 centov, zato na Spotify lahko zares služijo le velike uspešnice.

Skupina Vulfpeck je s pozivom, naj si oboževalci in oboževalke album, ki traja pet minut, predvajajo celo noč, ustvarila 96 predvajanj na noč na osebo, torej 48 centov. V enem mesecu, kolikor časa je Spotify "toleriral" album (aprila so ga iz neznanih razlogov umaknili), se je s pomočjo drobiža nabralo kar 15 tisoč evrov. Zgodovina tišine v glasbi

Če ste se številni ob primeru spomnili na Johna Cagea, ki je leta 1952 napisal štiri minute in 33 sekund dolgo kompozicijo za orkester, ki v tem času ni proizvedel niti tona, naj dodamo, da ima glasbena zgodovina kar nekaj podobnih primerov igranja tišine. Leta 1949 je slikar Yves Klein napisal 40-minutno simfonijo, v kateri je bil v prvi polovici zaigran en ton, drugih 20 minut pa tišina, še prej pa je leta 1897 francoski humorist Alphonse Allais napisal Pogrebno koračnico za pogreb gluhe osebe, sestavljeno iz devetih premorov.

Poleg šaljivcev iz prejšnjih stoletij so tišino v svoje glasbene opuse vključili tudi številni sodobni glasbeniki, med njimi The Bloodhound Gang, ki so skladbo naslovili Deset najbolj kul stvari o New Jerseyju, pa Hladno Pivo, ki so skladbo naslovili Štrajk, John Lennon pa je svojo tišino naslovili Nutopian International Anthem.

Ne spreglejte