Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2019,
9.35

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

3

Natisni članek

Kitara David Gilmour Pink Floyd

Torek, 25. 6. 2019, 9.35

4 leta, 9 mesecev

Kitare Davida Gilmourja prodali za 21 milijonov dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

3

Dražbena hiša Christie's v New Yorku je za rekordnih 21,49 milijona dolarjev prodala zbirko 127 kitar Davida Gilmourja, člana nekdanje britanske zasedbe Pink Floyd. Še preden se je dražba začela, je bilo jasno, da bo presegla pričakovanja, je poročal portal Louder Sound. Izkupiček je Gilmour namenil okoljski organizaciji ClientEarth.

David Gilmour, Pink Floyd | Foto: Reuters Foto: Reuters Dražbo je odprla kitara Fender Stratocaster iz leta 1966, ki jo je Gilmour kupil leta 1970. Ocenjena je bila med 10 tisoč in 15 tisoč dolarjev, prodali pa so jo za 423 tisoč dolarjev.

Šeststrunska kitara Martin D-35, ki jo je uporabljal pri skladbah Wish You Were Here in Shine On You Crazy Diamond, je bila ocenjena med 10 tisoč in 20 tisoč dolarjev, vendar je kupec zanjo odštel več kot milijon dolarjev, kar je dražbeni rekord za znamko C. F. Martin.

Akustična 12-strunska kitara Martin, ki jo je Gilmour prav tako uporabljal pri skladbi Wish You Were Here, pa je imela izklicno ceno med pet tisoč in 10 tisoč dolarjev, a je končna cena dosegla 531 tisoč dolarjev.

Črna kitara za skoraj štiri milijone

Zvezdi dražbe sta bili črna in bela kitara Fender Stratocaster. Bela, s katero je Gilmour odigral drugi del Another Brick In The Wall, je bila prodana za 1,8 milijona dolarjev, s čimer je močno presegla izklicno ceno med 100 tisoč in 150 tisoč dolarjev in začasno postavila prodajni rekord za to znamko kitare.

Nov rekord pa je zatem podrla črna kitara, ki jo je leta 1970 kupil v glasbeni trgovini Manny's v New Yorku in jo uporabljal na albumih The Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here, Animals in The Wall. Njena izklicna cena je bila enaka, prodali pa so jo za neverjetne tri milijone in 975 tisoč dolarjev.

Ob odločitvi, da bo sredstva podaril organizaciji ClientEarth, je Gilmour dejal: "Globalna podnebna kriza je največji izziv, s katerim se bo človeštvo soočilo in v nekaj letih bodo posledice globalnega segrevanja nepopravljive. Upam, da bo prodaja teh kitar pripomogla ClientEarth pri njenem prizadevanju po resničnih spremembah. Za naše vnuke in naprej moramo ohraniti civiliziran svet, da se bo v njem lahko igralo na te kitare in pelo pesmi."

Kot je poudaril izvršni direktor ClientEarth James Thornton, bo Gilmourjevo izjemno darilo podprlo njihov boj proti podnebnim spremembam in za ohranjanje narave prihodnjim generacijam.

Skupina Pink Floyd je nastala leta 1965. Njihov zadnji nastop v popolni zasedbi je bil 2. julija 2005 v Londonu na dogodku Live 8. Pred tem so zadnjič skupaj nastopili leta 1981.

Ne spreglejte