Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2013,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

intervju pogovor skupina glasba

Sreda, 27. 2. 2013, 15.19

8 let

Hladno pivo - 25 let glasbenega mešanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po 25 letih glasbenega ustvarjanja, na tisoče prevoženih kilometrih in številnih glasbenih vplivih, ki so se jih dotaknili, je skupina Hladno pivo pripravljena na praznovanje pomembne obletnice.

Skupino smo ujeli med obveznostmi, ki so jih imeli v prestolnici, ob prijetnemu klepetu pa smo si seveda privoščili hladno pivo. Pili so ga vsi fantje, le okusi so bili različni, tako kot so različni njihovi glasbeni okusi. In tega ne skrivajo.

Vaš prvi koncert je bil v Kumrovcu, kraju, ki ima za veliko ljudi velik pomen. Koliko so se stvari za vas od takrat spremenile? Hm, prva stvar, ki se je spremenila, je ta, da nas ni več strah (smeh). Imamo seveda še tremo, takrat pa je bila na odru prava panika. Resnično. Še vedno, tudi danes, je tako, da imamo malo tiste pozitivne treme, sploh ko je na odru več ljudi, no, pa tudi malo bolje igramo, kot smo takrat (smeh). Kaj pa ponovitev koncerta v Kumrovcu? Ste se kdaj poigravali s to idejo? Ja, smo. Seveda. Konec koncev smo po vsem tem, kar smo si želeli, ugotovili, da bi bilo to preveč zapleteno, saj je ta kraj, tako kot veliko drugih, reven s klubsko sceno in bi bilo res težko narediti koncert v Kumrovcu. Bomo pa ob 25-letnici naredili "open air" koncert v Zagrebu, seveda pa nismo nikoli pozabili tega, da smo začeli ravno v Kumrovcu, in hvaležni smo vsem, ki so prišli na naš prvi koncert.

Kaj je po vašem mnenju najpozitivnejša stvar, ki se je zgodila v 25 letih? Mislim, da nam je kot skupini uspelo nekaj, kar smo želeli, predstavili smo se ljudem, naše glasbeno ustvarjanje je postalo široko, nismo se ustavili v nekih ozkih okvirih punk rocka, ki bi nas omejevali, ampak smo vključili tako druga glasbila kot tudi druge zvrsti. Takrat, ko smo začenjali, so bile vse skupine ozko predalčkane, danes pa je vse več te glasbene fuzije in to nam je všeč. Različne zvrsti glasbe se morajo med seboj mešati, to dviguje našo ustvarjalnost. Če se oddaljimo od skupine, potem je najboljša stvar, ki se je zgodila, internet, z njim pa YouTube in preostali kanali, kjer se lahko skupina sama predstavi in nekaj naredi na ravni promocije. Nismo več tako vezani le na založnika in imamo lahko bolj pristen stik z oboževalci.

Rekli ste, da je več glasbenih stilov za vas pozitivna izkušnja. Koliko ste jih vi zmešali v teh 25 letih? Oh, mi pa res veliko mešamo. To se sliši. Celo, ko smo pisali profil na uradni strani na facebooku, smo napisali punk rock, mešan z vsem. Osnovna glasba je seveda punk rock, ampak sposobni smo vanj vnesti vse, od klavirja do harmonike, predvsem pa se radi nasmejimo ob tem, kar delamo. Resnično veliko mešamo. Pa to izhaja iz vaših različnih glasbenih okusov ali iz raziskovanja, kaj vse prenese glasba? Prvo in drugo. Vsak od nas posluša veliko različne glasbe, in ker ne delujemo kot en avtor in skupina, pač pa kot ekipa, ki ustvarja skupaj, torej tudi z različnimi vplivi, tako nastaneta prepoznavna zvok in melos Hladnega piva. Tako lahko pesem potegne v srf smer, ne glede na to, kaj mislijo naši oboževalci, saj mi njim ponujamo, kar je nam všeč. Tako mislimo in čutimo. Se po vseh teh letih še zabavate? Seveda. Zagotovo, če se ne bi, potem ne bi več igrali. Čeprav je nekaj stvari, ki so malo naporne, kot je čakanje na nastop, ki lahko včasih traja tudi nekaj ur, ampak pred in po tem je toliko adrenalina, da si ne moremo zamisliti, da tega ne bi več delali. V času, odkar obstajamo, nismo nikoli pomisli, da ne bi več delali. Seveda pridejo trenutki, ko razmišljaš o marsičem, ampak na koncu se to ne zgodi. Cilj rock'n'rolla ni tekmovanje, kdo bo dlje časa obstal, ampak kaj boš pokazal. Nikoli ne bi mogli igrati samo starih uspešnic, mislim, da si vsi želimo delati nove in nove skladbe. Zelo pomembno je, da imamo za turneje nove skladbe, in dokler bomo imeli motivacijo za nove skladbe, bomo igrali.

Ste kdaj imeli težave z imenom Hladno pivo? Razen pri sponzorjih ne (smeh). Tu pa tam so se ljudje sicer obregnili ob to, kakšno naj bi bilo sporočilo skupine s takšnim imenom, a mislim, da so to bedarije. Ime je, kakršno je, in kdor v njem išče kaj globljega, dela napako. Kako boste praznovali svojih 25 let? S koncerti, tako kot najboljše znamo. V načrtih je najprej nova skladba Novim prostorima, šli pa bomo tudi na turnejo po vsej regiji, kot se zdaj temu reče. Koncerti bodo v Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Ljubljani in še kje.

Ne spreglejte