Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 6. 2017,
9.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

3

Natisni članek

koncert Rancid Green Day kbm

Sreda, 7. 6. 2017, 9.01

6 let, 7 mesecev

Green Day v Stožicah: najboljši rock bend, ki ga lahko slišiš v živo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

3

Green Day, koncert, Stožice | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Ameriški punk rockerji Green Day so se v torek v okviru turneje Revolution Radio, na kateri predstavljajo istoimenski album, po dolgih devetnajstih letih ustavili v Sloveniji.

Kraj koncerta, ljubljansko dvorano Stožice, so že več ur pred samim dogodkom oblegali stari in predvsem mladi oboževalci skupine ter rock glasbe na splošno. Lepo je bilo videti vse te majice z imeni glasbenih skupin, tetovaže in mnogo različnih vpadljivih barv las. To je bil pravi praznik punk rock glasbe.

Green Day, koncert, Stožice | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Ob 19. uri je na oder stopila predskupina Rancid, ki je v elitnih punk krogih morda cenjena celo bolj od samih Green Dayev. Frontman Tim Armstrong in druščina so dobro ogreli občinstvo, vendar se je videlo, da večina čaka na zvezde večera.

Frontman skupine Rancid Tim Armstrong | Foto: Mediaspeed Frontman skupine Rancid Tim Armstrong Foto: Mediaspeed

Povedali so, da so v svoji 25-letni karieri prvič v Sloveniji in da jim je všeč. V dobre pol ure so zaigrali večino svojih največjih uspešnic in tudi novi hit Ghost of a Chance.

Green Day, koncert, Stožice | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Ob 20. uri se je iz zvočnikov zaslišala skladba Bohemian Rhapsody, ki je napovedovala prihod glavne atrakcije. Občinstvo je prepevalo, čeprav je bil oder še prazen. Na njem se je nato pojavil rožnat zajec, ki je tradicionalno ogrel občinstvo, sledili pa so mu Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt, Tre Cool in spremljevalni glasbeniki.

Billie Joe Armstrong | Foto: Mediaspeed Billie Joe Armstrong Foto: Mediaspeed

V dvorani se je takoj začutila posebna energija. Green Day na vsakem koncertu dajo vse od sebe, kar se opazi že v prvih trenutkih. Frontman Billie Joe Armstrong je s svojo izredno odrsko prezenco poskrbel, da je občinstvo poleg besedil pesmi prepevalo tudi njegov značilni "eeeeooooo", ploskalo, plesalo, ljudje na tribunah pa so ves koncert stali na nogah. Pravzaprav logično, saj si ne predstavljam, da bi koncert skupine Green Day spremljal sede.

Green Day, koncert, Stožice | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Armstrong je povedal, da so se po devetnajstih letih vrnili v Sloveniji in da ne gredo več domov: "Ljubljana, I love you." Iskreno upam, da jih je Slovenija zares navdušila in se kmalu spet vrnejo. Dober pokazatelj so fotografije, ki jih je bobnar Tre Cool dan pred koncertom objavil na Instagramu:

Koncert je bil pravo doživetje. Armstrong je sredi pesmi vzklikal: "Slovenija", "Ljubljana" in "Hvala". Na oder je ob različnih priložnostih vabil ljudi iz občinstva, ki so peli, igrali kitaro in na koncu izvedli pravi rockerski skok z odra med občinstvo.

Green Day, koncert, Stožice | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

S posebnim kanonom je pevec streljal majice na zadnje tribune in prve vrste škropil z vodo. Med pesmijo King for a Day je večkrat zaklical: "Ljubite!" Ko ni doživel dovolj močnega odziva, je v angleščini dodal: "Prepričan sem, da besede ne izgovarjam pravilno, vendar vanjo kljub vsemu verjamem." Ta ljubezen je zares prevevala celotno dvorano in nasmejani obrazi glasbenikov na odru so nam dali vedeti, da to zanje ni zgolj še en delovni večer, ampak večer, ko spet lahko počnejo, kar počnejo najraje.

Mike Dirnt | Foto: Mediaspeed Mike Dirnt Foto: Mediaspeed

V skoraj dveh urah in pol so zaigrali skrbno izbrano mešanico starih hitov in pesmi z novega albuma. Od Basket Case pa do Still Breathing. Nekje na polovici bi že lahko končali, pa bi bila večina obiskovalcev zadovoljna. Toda ne Green Day, oni so se šele dobro ogreli. Ne vem, od kod fantom v štiridesetih toliko energije.

Tre Cool | Foto: Mediaspeed Tre Cool Foto: Mediaspeed

V drugi polovici koncerta je bil marsikdo v občinstvu videti bolj utrujen kot glasbeniki na odru, ki svoje utrujenosti sploh niso kazali. Iz pesmi v pesem so skrbeli za prehode, tako da tišine skorajda ni bilo. Za umiritev so raje sredi pesmi delali premore, v katerih sta igrala samo boben in bas, Armstrong pa je medtem spodbujal občinstvo.

Green Day, koncert, Stožice | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Ko so po dveh urah zaigrali "zadnjo pesem" in odšli z odra, je občinstvo glasno zahtevalo še, tako da so se vrnili in zaigrali še dve uspešnici. Ena izmed njiju je bila devetminutna Jesus of Suburbia, ki nas je s svojo dolžino prijetno presenetila. To pa še vedno ni bilo vse. Na koncu je Billie Joe sam ostal na odru z akustično kitaro in nam v slovo zapel balado Ordinary World z novega albuma ter še tradicionalno sklepno Good Riddance (Time of Your Life).

Green Day, koncert, Stožice | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Zares smo doživeli čas svojih življenj. Green Day so po mnenju mnogih najboljši rock bend, ki ga lahko slišiš v živo. Po mojem mnenju so preprosto najboljši glasbeni izvajalci, ki jih lahko slišiš v živo, in dan njihovega ljubljanskega koncerta je bil praznik. Ne samo za rock glasbo, ampak za glasbo v Sloveniji na splošno. Po dolgem času nam ni bilo treba iti na koncert v Zagreb ali Beograd, ampak so morali ljubitelji glasbe iz celotne regije priti k nam. Čestitke organizatorjem in upam, da se nam obeta še mnogo takšnih glasbenih praznikov.

Ne spreglejte