Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 4. 2012,
12.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 19. 4. 2012, 12.32

8 let

Godibodi: Festival, ki razvaja in ugaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na drugi dan festivala Godibodi se je publiki nabito polne dvorane Odra pod zvezdami predstavila ženska vokalna zasedba Katice ter trio Volk Folk.

Godibodi, festival sodobne avtorske in etno glasbe, je v polnem teku. Če je prvi dan zbrano občinstvo v hostlu Celica razvajal zapriseženi ameriški "rocker" Chris Eckman, je bil včerajšnji večer v znamenju etno glasbe. Nabito polni dvorani Odra pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana se je predstavila ljubljanska ženska vokalna zasedba Katice ter Volk Folk, družinska skupina treh glasbenikov, ki ohranja, obuja in poustvarja glasbeno tradicijo prostora med Primorsko in Notranjsko. Glasbeni repertoar obeh glasbenih predstavnikov je zajemal slovenske ponarodele skladbe, ljudsko izročilo je zazvenelo v svoji najlepši obliki, manjkal pa ni niti avtorski vložek. Vzdušje je bilo sproščeno, nekoliko intimno ter zasanjano. Smejalo se je obiskovalcem, zadovoljstva niso skrivali niti organizatorji.

Odpiranje prostora slovenskim ustvarjalcem

"Namen festivala je že peto leto zapored odpirati določen prostor za slovenske ustvarjalce, ki imajo velikokrat premalo možnosti za predstavitev svojega dela. Danes je polno, razprodano in če bo vsak večer tako, smo zagotovo dosegli svoj namen," nam zaupa Janez Dovč, umetniški vodja festivala.

V petih dneh se bo na petih prizoriščih v Kranju, Ljubljani in Mariboru zvrstilo sedemnajst koncertov dvanajstih skupin. Kakor smo že omenili, je prvi dan nastopil Chris Eckman, včeraj so oder zasedali Katice in Volk Folk, jutri se bosta ljubljanski publiki predstavili skupini Neomi in JAZOO, pojutrišnjem Klarisa Jovanović & Della Segodba in Pinela, sobotni sklepni del pa bo v rokah Nula Kelvina in Katje Koren. V Mariboru se bodo poleg nekaterih že omenjenih zasedb predstavili še Eva Hren & Sladcore. Pisana paleta nastopajočih bo zagotovo nasitila marsikatera lačna glasbena usta.

Večer sklene tradicionalna dražba

"Na festivalu predstavljamo nove plošče, pri glasbeni zadrugi Celinka je v tem času izšlo devet novih plošč, tradicionalno pa festival spremlja tudi projekt oblikovanja unikatnih zgoščenk. Vsak večer je na koncertu prisoten vizualni likovni ustvarjalec, domiselnim izdelkom se doda še posnetek dotičnega koncerta, vse skupaj pa se nato proda na dražbi, ki je vsak dan po koncertu," dodaja Dovč.

"V krizi je ponavadi s kulturno-presežnim problem, vendar pa nas zgodovina uči, da kultura velikokrat razkrije nove vzorce, nove poti. Ljudje naj se pridejo zabavat, podružit, obenem pa lahko poskusijo tudi vrhunska vina, ki jih strežejo vse do sobote," sklene umetniški vodja festivala Godibodi.

Ne spreglejte