Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 5. 2010,
9.25

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 5. 2010, 9.25

8 let, 1 mesec

Vse najboljše, Clint Eastwood!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Clint Eastwood, ki danes praznuje 80. let, je svoji ženi Dini Ruiz prepovedal, da bi organizirala zabavo, saj, kot pravi, je zadnjič praznoval pred desetimi leti.

"Dirty Harry" tako upa na kakšno mirno pijačo, saj ne mara zasipavanja z darili v tako visoki starosti. "Ženi sem prepovedal praznovanje rojstnega dne. Pri 70. letih se zgodi več stvari. In ena od teh je, da prenehaš praznovati. Ne želiš si več daril. Ni se mi več treba pretvarjati, da je to darilo 'ravno tisto, ki sem si ga želel'. Ženi sem rekel, da bova spila samo kozarec vina," je pred dnevi povedal legendarni igralec, ki že več kot pet desetletij spretno krmari med igralstvom in režijo. S 44-letno ženo Dino se je poročil leta 1996. Sicer ima igralec sedem otrok s petimi različnimi ženskami, medtem ko je bil poročen dvakrat.

Moška igralska ikona

Clint Eastwood je dobil pet oskarjev, pet zlatih globusov, pet nagrad People's Chopice Awards in med drugim tudi priznanje ameriškega igralskega ceha za življenjsko delo. Znan je po svojih anti-junaških vlogah v akcijskih filmih ter vesternih. Umazani Harry oziroma vloga inšpektorja Harryja Callahana ga je ustoličila kot moško igralsko ikono.

Za svoje režiserko delo v filmih Neoproščeno (Unforgiven, 1992) in Punčka za milijon dolarjev (Million Dollar Baby, 2004) je dobil oskarja za režijo, za producenta najboljšega filma in prejel več nominacij za najboljšega igralca.

Tudi kot skladatelj

Njegovi legendarni filmi – Strah v noči (Play Misty for Me, 1971), The Outlaw Josey Wales (1976), Pobeg iz Alcatraza (Escape From Alcatraz, 1979), Beli jezdec (Pale Rider, 1985) in Gran Torino (2008) so bili kritiško in komercialno zelo uspešni. Režiral je veliko filmov, v katerih je tudi igral, pa tudi tiste, v katerih ni imel vloge, kot sta Skrivnostna reka (Mystic River, 2003) in Pisma z Iwo Jime (Letters from Iwo Jima, 2006), ki sta mu prinesla več nominacij za oskarje.

Eastwood, ki je tudi glasbenik – pianist in skladatelj, je napisal filmsko glasbo za Skrivnostno reko, Grace ni več (2007) in Zamenjan (Changeling, 2008) ter izvirne klavirske skladbe za Na ognjeni črti (In the Line of Fire, 1993). Ena izmed njegovih pesmi pa je tudi v filmu Gran Torino.

Ne spreglejte