Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
6.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 6.37

8 let

V Slovenski kinoteki teden japonskega filma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska kinoteka v sodelovanju z veleposlaništvom Japonske in Japonsko fundacijo pripravlja teden japonskega filma.

Cikel se bo nocoj ob 18. uri začel s projekcijo filma Sharasojyu: Drevo sorodnih duš režiserja Naomija Kawaseja (2003). Na ogled bo še deset sodobnih filmov in filmov iz obdobja, poimenovanega tudi japonski "novi val" (Nuberu bagu). Teden japonskega filma na kinotečno platno prinaša nesmrtnega klasika med režiserji Shoheija Imamure in njegovo predelavo fantastične bajke Balada o Narayami (1983) ter dve imeni sodobnega japonskega filma, Naomija Kawaseja in Takeshija Kitana. Kot je zapisal filmski teoretik in urednik Nil Baskar v Kinotečnik, se bo slednji predstavil z dvema zgodnjima, neobrušenima in udarnima detektivkama, Nasilnim policajem (1989) in Vreliščem (1990), ter z ultimativno komedijo absurda Vsi to počnejo (1994). Kot poudarja Baskar, pa velja najbolj izpostaviti tri dela: Ljubezensko zgodbo v zdravilišču Akitsu (1962) Yoshishigeja Yoshide, Moža, ki je povzročil vihar (1957) Umetsuguja Inoueja ter Rdeči robček (1964) Toshioja Masude, ki predstavljajo dragocen vzorec japonske kinematografije na prehodu iz 50. v 60. leta preteklega stoletja.

V tem "zlatem obdobju" torej, poimenovanem tudi japonski "novi val", je film na Japonskem še vedno nastajal v okviru klasičnega studijskega sistema, obenem pa je postajal prizorišče globokih pretresov ter preobrazb: poskusov soočanja s fašizmom in vojnimi leti ter reakcij na družbeno in ekonomsko liberalizacijo, na kolaps tradicionalnih vrednot in institucij, na vdor zahodne, ameriške kulture, pojasnjuje Baskar.

Program tedna japonskega filma, ki se bo sklenil v soboto, predstavlja tudi nekoliko manj znanega Yojija Yamade s filmom Mračni samuraj (2002), eksistencialistično, somračno revizijo "chanbare", žanra japonskega samurajskega epa, na velika platna pa prinaša še dva Kitanova filma, Ognjemet (1997) in Kikujiro (1999).

Ne spreglejte