Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 5. 2014,
10.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 6. 5. 2014, 10.35

8 let

V kinoteki poklon Resnaisu in Chytilovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Slovenski kinoteki so prvi teden v maju posvetili pred kratkim umrlima avtorjema Alainu Resnaisu in Veri Chytilovi.

Program In memoriam bosta danes zvečer ob 21. uri uvedla Resnaisova filma Noč in megla ter Hirošima, ljubezen moja, v četrtek pa ga bo končal film Chytilove Marjetice.

Poleg dveh uvodnih filmov bodo v kinoteki v torek in sredo predvajali še Resnaisova filma Lani v Marienbadu in Muriel ali čas vrnitve. Program petih filmov so pripravili v sodelovanju s Francoskim inštitutom Charles Nodier.

Resnais (3. februar 1922 – 1. marec 2014) se je v svoji dolgi karieri podpisal pod skoraj 50 filmov, nase pa je opozoril prav z dokumentarnim filmom o nacističnih koncentracijskih taboriščih Noč in megla.

S filmi je gost na filmskih festivalih od Cannesa do Berlina, za svoje delo pa je prejel številne nagrade. Za zadnji film Ljubiti, piti in peti je na letošnjem filmskem festivalu v Berlinu prejel srebrnega medveda za film, ki odpira nove perspektive. Leta 2009 je na festivalu v Cannesu prejel nagrado za življenjsko delo.

Chytilova (2. februar 1929 – 12. marec 2014), ki je veljala za prvo damo češkega filma, je bila z oskarjevcema Milošem Formanom in Jiržijem Menzlom del novega vala češkoslovaškega filma, ki se je oddaljil od tedanjega komunističnega režima, so sporočili iz Kinoteke.

Pozornost je režiserka vzbudila s kratkimi filmi v zgodnjih 60. letih. Leta 1966 je posnela znameniti film Marjetice o dveh igrivih mladih ženskah, ki so ga takratne oblasti prepovedale. Leto pozneje je film osvojil grand prix na filmskem festivalu v Bergamu v Italiji.

Ker je v svoji satiri opozarjala na nesmisle življenja pod komunizmom, ji je češkoslovaška vlada za več let prepovedala filmsko ustvarjanje. Na filmsko sceno se je vrnila leta 1976 s filmom The Apple Game o odnosu med zdravnikom in medicinsko sestro. Film je prejel nagrado na mednarodnem filmskem festivalu v Chicagu.

Ne spreglejte