Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 11. 2020,
8.59

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

6

Natisni članek

Darth Vader Vojna zvezd

Nedelja, 29. 11. 2020, 8.59

3 leta, 5 mesecev

David Prowse (1935 - 2020)

Umrl je človek v kostumu slovitega filmskega negativca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

6

David Prowse | V 86. letu starosti je umrl David Prowse, najbolj znan po svoji vlogi Dartha Vaderja v originalni trilogiji Vojna zvezd. | Foto Reuters

V 86. letu starosti je umrl David Prowse, najbolj znan po svoji vlogi Dartha Vaderja v originalni trilogiji Vojna zvezd.

Foto: Reuters

V 86. letu starosti je umrl igralec David Prowse, najbolj znan po svoji upodobitvi enega najbolj znanih filmskih negativcev Dartha Vaderja v originalni trilogiji Vojna zvezd. 198 centimetrov visoki Britanec se je v mladosti ukvarjal z bodibildingom, v 70. letih prejšnjega stoletja je Christopherju Reevu pomagal pri njegovi fizični pripravi za vlogo Supermana. Britanski mediji poročajo, da je umrl po kratki, a hudi bolezni. 

David Prowse bo ljubiteljem sedme umetnosti v spominu najbolj ostal po vlogi negativca v črni obleki in maski Dartha Vaderja. Za vlogo so ga angažirali predvsem zaradi njegove telesne konstitucije, ki jo je dodatno okrepil s trdimi treningi dvigovanja uteži.

Čeprav Prowse v vlogi Vaderja nikoli ni razkril svoje prave podobe - v edinem prizoru brez maske je igral Sebastian Shaw, globoki glas pa mu je posodil legendarni ameriški igralec James Earl Jones - je bil v očeh ljubiteljev sage Vojna zvezd prava ikona.

Vaderju je glas posodil James Earl Jones, čeprav je med snemanjem Prowse imel tudi govoreče dialoge:

O njegovem življenju pripoveduje dokumentarni film z naslovom I am your father (Jaz sem tvoj oče), poimenovan po znameniti izjavi, ki so v seriji izgovarja Darth Vader.

Režiser Vojne zvezd George Lucas je Prowsa opazil v Kubrickovem filmu Peklenska pomaranča, k snemanju pa ga je povabil predvsem zaradi njegove mogočne postave. Prowse je bil med drugim tudi trener Christopherja Reeva, ki se je konec 70. let prejšnjega stoletja pripravljal na vlogo Supermana.

Zaradi spora s filmsko družbo LucasFilm, ki jo je ustanovil tvorec serije Vojne zvezd, se ni smel udeleževati konvencij, na katerih so se zbirali oboževalci sage.

Dartha Vaderja je v filmih režiserja Georga Lucasa upodobilo kar pet igralcev.

Ne spreglejte