Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 12. 2013,
14.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Perpetuum Jazzile

Ponedeljek, 16. 12. 2013, 14.49

8 let

Perpetuum Jazzile zaokrožili praznovanje s knjigo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"To je res praznik skupine. Knjiga je nova dimenzija našega izražanja in na neki način postaja večna. Tu vidim največji pomen same izdaje knjige."

Vokalna zasedba Perpetuum Jazzile je ta ponedeljek v samozaložbi izdala svojo knjigo Perpetuum Jazzile 30, s katero je zaznamovala 30 let svojega delovanja.

Letošnje leto je izredno pomembno za Perpetuum Jazzile (PJ), ki so ga v glasbenem smislu zaokrožili s spektaklom The Show v dvorani Stožice, ob tako pomembnem letu pa so se ozrli tudi v preteklost, ki so jo zaobjeli v knjigi. Po besedah menedžerja skupine in urednika knjige Boštjana Usenika knjiga ponuja slikovit vpogled v preteklost, sedanjost in prihodnost vokalne skupine. Povedal je: "Knjiga je narejena z mislijo na sodobnega bralca, da bolj kot prebiramo, gledamo, zato je velik poudarek na vizualni podobi."

Slikovita stostranska knjiga vsebuje bogato zbirko najpomembnejših trenutkov zasedbe: ekskluzivni intervju z Markom Tiranom in Pedrom Karlssonom, ustanovnim in trenutnim glasbenim vodjo Perpetuum Jazzile, mnenja znanih glasbenih osebnosti o Perpetuum Jazzile, osebna posvetila in vtise pevcev ob jubileju ter izredne fotografije z letošnjega koncertnega spektakla The Show v ljubljanskih Stožicah. Knjiga je polna fantastičnih fotografij s koncerta The Show, katerih avtorica je Irena Herak. Boštjan Usenik je povedal, da so o knjigi razmišljali že pred koncertom v Stožicah, vendar bi potem ostali brez slikovnega materiala in vtisov, ki so nastali med največjim koncertom.

Ob tem je poudaril, da je knjiga zasnovana dvojezično – slovensko in angleško –, saj verjamejo, da je njihovo občinstvo nesmiselno ločevati na tuje in domače. Pedro Karlsson je razložil, da je užival v intervjuju, ki ga je imel posebej za knjigo, saj je prvič srečal Marka Tirana, s katerim sta se zelo hitro ujela. V pogovorih niso bili vedno politično korektni, ampak to je dobro, saj ni točnega odgovora, kaj umetnik pravzaprav je. "Med nama se je razvila posebna povezava, ker sva si bila enotna v vrednotah in vizijah skupine. Vesel sem, da lahko nadaljujem duh, ki ga je zasadil v skupino."

Nataša Jovanović, pevka z najdaljšem stažem v skupni – v njej je neprekinjeno 18 let –, je navdušeno razložila svoja obdobja v skupini in bila navdušena nad delom tako umetniškega vodje Marka Tirana kot tudi zdajšnjega glasbenega vodje, ki je nekakšnem "psihoterapevt" skupine. "Skupina PJ je velika terapija in Pedro Karlsson je najboljši voditelj te vsesplošne terapije."

Sašo Vrabič, beatboxer skupine, profesionalni slikar in oblikovalec knjige: "K sreči sva si z urednikom dala omejitev glede strani, saj bi se lahko drugače zgodbe ob fotografijah raztegnile na veliko več strani." In še o obliki knjige: "Knjiga je v obliki kvadrata, ki je nekakšna brezčasna oblika."

Jan Trost, predsednik skupine PJ, je poudaril, da se z izidom knjige prestavljajo v neko novo dimenzijo. "To je res praznik skupine. Ponosen in počaščen sem, da sem v tej vlogi, in ponosen na vse, ki smo soustvarili to zgodbo, ki dosega vrhunec v tej knjigi. Knjiga je nova dimenzija našega izražanja, postaja večna. In tu je največji pomen same izdaje knjige."

Beseda je tekla tudi o prihodnosti. Med bližnjimi dogodki so izpostavili posnetek koncerta v Stožicah, ki ga bodo na TV Slovenija 1 predvajali 1. januarja ob 20. uri. Sicer so se po Usenikovih besedah "zazrli vase in način dela, tako da smo v fazi interne reorganizacije", svoje delovanje pa nameravajo še naprej širiti tudi na tuje trge, predvsem v Nemčijo. Pedro Karlsson je o načrtih dodal, da je spoznal, da so v skupini med pevci veliki umetniki in ustvarjalci glasbe, iz katerih želi izvabiti čim več.

Na vprašanje o možnosti snemanja dokumentarnega filma o njihovem delu so navdušeno odgovorili, da bi bili tega povabila zelo veseli, saj je materiala več kot dovolj. "Imamo veliko, veliko materiala, ki bi ga res lahko dali v kakšen dokumentarni film. Veseli bomo zanimanja medijske hiše, ki bi bila pripravljena to financirati. Imamo veliko povedat, naj bo to povabilo," je predstavitev sklenil Jon Trošt.

Na novih 30 let!

Ne spreglejte