Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 2. 2014,
20.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 2. 2014, 20.06

8 let

Oskarji 2014: nominiranci za igralca v stranski vlogi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nadaljujemo predstavitev igralcev, ki so se po mnenju ameriške Akademije za filmsko in televizijsko znanost najbolje odrezali v stranski vlogi.

Barkhad Abdi (Kapitan Phillips) Mož, ki je navdušil z upodobitvijo Abduwalija Musea, vodje somalijskih piratov, ki zasežeje ladjo pod vodstvom kapitana Phillipsa, se je rodil v Mogadišu v Somaliji. Ko je bil star sedem let, se je družina, da bi ubežala državljanski vojni, iz Somalije preselila v Jemen. Pri štirinajstih letih se je skupaj z družino nato preselil v Minneapolis v ameriški zvezni državi Minnesota. Ko so ga izbrali za nastop v filmu ob boku velikega igralca, dvakratnega oskarjevca Toma Hanksa, je bil zaposlen kot voznik limuzine. Pred tem ni imel nobenih igralskih izkušenj, še manj pa ambicij uspeti v tej tako zahtevni industriji. Precej presenetljivo je pred kratkim za to vlogo prejel nagrado britanske filmske akademije, bafto za najboljšega igralca v stranski vlogi. Kako se bo odrezal v nedeljo, bomo še videli.

Bradley Cooper (Ameriške prevare) Akademija ga je nominirala že drugo leto zapored, le da je bil lani nominiran v kategoriji za najboljšega igralca v glavni vlogi za izjemno upodobitev duševno nestabilnega nekdanjega učitelja Pata v izvrstni drami Za dežjem posije sonce režiserja Davida O. Russlla. Zdi se, da Cooperju sodelovanje z Russllom dobro dene, saj je za letošnjega oskarja prav tako nominiran zaradi vloge v filmu, ki ga je režiral omenjeni režiser, kriminalni drami Ameriške prevare. V drami upodablja agenta FBI Richieja DiMasa. Igralca sicer najbolj poznamo po nastopih v odbiti trilogiji Prekrokana noč, to poletje pa ga bo mogoče slišati v Marvelovem znanstvenofantastičnem filmu Varuhi galaksije, saj bo posodil glas z orožjem obsedenemu rakunu Rocketu. Kot zanimivost, z igralsko kolegico Jennifer Lawrence je sodeloval že pri treh projektih: Za dežjem posije sonce, Ameriške prevare in Serena.

Michael Fassbender (12 let suženj) Prva oskarjevska nominacija za igralca nemško-irskih korenin. V pretresljivi drami 12 let suženj režiserja Steva McQueena (z njim je sodeloval že leta 2011 pri filmu Sramota) je zaigral Edwina Eppsa, brutalnega lastnika plantaže v Louisiani, ki kupi svobodnega temnopoltega moškega, ki so ga ugrabili in prodali v suženjstvo. Kljub dolgoletni igralski karieri je Fassbender postal prepoznaven šele leta 2009, ko ga je za vlogo narednika Archieja Hicoxa v Neslavnih barabah izbral slavni Quentin Tarantino. Sledile so vloge v velikih uspešnicah, kot sta filma Možje X: Prvi razred in Prometej Ridleyja Scotta. Letos ga bo mogoče ponovno videti v vlogi mutanta Magneta v filmu Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti, prihodnje leto pa kot Macbetha v istoimenskem filmu, ki ga snema Justin Kurzel.

Jonah Hill (Volk z Wall Streeta) Sicer prvotno komik, ki pa vse bolj preseneča ter navdušuje v bolj odraslih in resnejših vlogah. Gre že za drugo nominacijo tega mladega igralca. Prvič je bil prav tako nominiran v kategoriji najboljši igralec v stranski vlogi, in sicer leta 2011, ko je skupaj z Bradom Pittom zaigral v športni drami Zmagovalec. Tokrat pod vodstvom legendarnega Martina Scorseseja naravnost blesti kot Donnie Azoff, partner lika, ki ga v Volku z Wall Streeta upodablja prav tako za oskarja nominiran Leonardo DiCaprio. Kot zanimivost, v intervjuju z radijsko zvezdo Howardom Sternom je 30-letni igralec priznal, da je sprejel minimalno plačilo, 60 tisoč dolarjev (43.600 evrov) za sedemmesečno delo, samo da bi lahko sodeloval z legendarnim režiserjem. Vloge si je namreč resnično želel in se bal, da mu bo "ušla". Letos ga bomo spet videli v paru s Channingom Tatumom v nadaljevanju komične akcije 21 Jump Street: Mladenič v modrem, 22 Jump Street, prav tako pa tudi v animirani pustolovščini Kako izuriti svojega zmaja 2.

Jared Leto (Klub zdravja Dallas) Oskarjevski debi za igralca, ki mu je vloga transseksualke Rayon, ki se v filmu Klub zdravja Dallas spoprijatelji s homofobnim moškim (tudi za oskarja nominirani Matthew McConaughey), omogočila neke vrste vrnitev med zvezdniško igralsko hollywoodsko smetano. Z omenjeno vlogo je v zadnjih mesecih pobral nešteto nagrad, predvsem kritiških, pa tudi nagrado zlati globus. Manjše presenečenje je doživel le prejšnji teden v Londonu, ko mu je bafto izmaknil Barkhad Abdi. Sicer pa Leta skoraj tako močno (če ne še bolj) kot igralstvo zanima tudi glasba, saj je že vse od leta 1998, ko je z bratom Shannonom ustanovil alternativno rock skupino 30 Seconds to Mars, glavni pevec v skupini, igralec kitare in pisec skladb. O njegovih prihodnjih filmskih projektih ni še nič znanega.

Ne spreglejte