Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2012,
14.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo Jason Segel Emily Blunt

Petek, 22. 6. 2012, 14.32

6 let, 7 mesecev

OCENA FILMA: Petletna zaroka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prijeten film, ki tako zabava kot dolgočasi, saj je za odtenek preveč (in po nepotrebnem) razvlečen.

Šal o poroki imamo veliko, največ ciničnih, zato je že zasnova zgodbe Petletne zaroke malo "sumljiva". Tom in Violet, ki ju igrata Jason Segel in Emily Blunt, sta namreč srečen parček, ki se po letu dni zaroči, nato pa poroko nenehno odlaga. Seveda gre vedno za povsem razumljive razloge. Najprej se poparčkata njegov prijatelj (Chris Pratt) in njena mlajša sestra (Alison Brie) ter se odločita, da se bosta poročila pred Tomom in Violet. Potem Violet sprejmejo na podiplomski študij v Michiganu, ki sicer ni bil njena prva izbira, in par spet malo prestavi poroko. A medtem ko gre Violet dobro, Tom, ki je bil včasih kuhar v prestižni restavraciji, v novi službi "kuha" le sendviče. In ko se končno spet odločita, da s poroko ne bosta odlašala, se zgodi nekaj, kar njuno razmerje postavi še bolj na kocko. Ampak saj veste, kako se ti filmi ponavadi končajo, kajne?

Judd Apatow je ostaja ime, ki ga radi vidimo v odjavni špici (tokrat znova v vlogi producenta), a Petletna zaroka ni ravno film, ki bi se nam prav posebno vtisnil v spomin. Je prijeten in še vedno je v zgornji polovici kakovostnih filmov tega žanra, a to je tudi vse. Predvidljivost, ki jo pričakujemo od romantičnih komedij, namreč znova dela nadure, humor pa je – prav tako znova – malo črn in malo vulgaren, malo pa preprosto cenen (pa smo mislili, da je uporabljanje naglasov kot sredstvo humorja nekaj, kar še vedno prakticiramo samo Slovenci). Scenarij sta sicer spisala Segel in Nicholas Stoller, ki je film tudi režiral, vsega skupaj pa sta se lotila malce preveč rutinirano, a vseeno z osvežujočo mero inteligence in iskrenosti. No, mestoma celo malce preveč iskreno.

Segel in Bluntova sta simpatična, a svojo mero pozornosti zahtevajo tudi odlično zapolnjene stranske vloge. Izstopa malce prismuknjena Alison Brie kot Violetina mlajša sestra, omeniti pa velja tudi norčavega Chrisa Pratta kot ženinovega najboljšega prijatelja, saj oba skoraj zasenčita vse druge igralce.

In če smo še malo cinični, zaroka traja pet let predvsem zato, ker je biti zaročen z lepo in pametno (in nasploh skoraj popolno) žensko očitno problem, ki ga mora moški preboleti, medtem ko strah pred dolgoletno predanostjo ni le moška težava. Aja, in še ena izredna novica: moški in ženske smo si različni, vsi pa imamo isto dilemo med novim in razburljivim ali starim in varnim (preden ugotovimo, da svet ni črno-bel, seveda). Zabavno, a predvidljivo in za odtenek preveč razvlečeno.

Ne spreglejte