Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 2. 2024,
11.13

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

nagrade cezar

Sobota, 24. 2. 2024, 11.13

1 mesec, 3 tedne

Največ nagrad cezar osvojil film Anatomija padca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
cezarji | Režiserka Justine Triet ob razglasitvi nagrade | Foto Reuters

Režiserka Justine Triet ob razglasitvi nagrade

Foto: Reuters

Sodna drama Anatomija padca francoske režiserke Justine Triet je v petek zvečer slavila na podelitvi francoskih filmskih nagrad cezar v Parizu. Prejela je šest nagrad, poleg nagrade za najboljši film je med drugim Sandra Hüller za vlogo v filmu prejela nagrado za najboljšo igralko.

Film je prejel tudi nagrado za režijo in izvirni scenarij, režiserka Justine Triet je tako postala druga filmska ustvarjalka v 49-letni zgodovini podeljevanja nagrad cezar, ki je bila nagrajena za najboljšo režijo. Swann Arlaud je za vlogo v Anatomiji padca prejel nagrado za moško stransko vlogo.

Sandra Hüller je bila nagrajena za vlogo uspešne nemške pisateljice, ki je osumljena umora svojega moža. Kot je povedala ob prevzemu nagrade, je počaščena, da je prejela nagrado, še posebej kot tujka. 45-letna igralka sicer velja za favoritko za oskarja, podelitev zlatih kipec je napovedana za 10. marec.

"Tega ne bi pričakovala, še posebej ne kot Nemka. Na snemanju jezik in poreklo nista bila ovira, ampak priložnost," je igralka povedala v francoščini.

Sandra Hüller je za vlogo, za katero je prejela cezarja, nominirana tudi za oskarja. | Foto: Reuters Sandra Hüller je za vlogo, za katero je prejela cezarja, nominirana tudi za oskarja. Foto: Reuters

Za najboljši tuji film je obveljal Simple comme Sylvain kanadske režiserke Monie Chokri.

Častnega cezarja je prejel britansko-ameriški režiser Christopher Nolan. Kot je povedal, je to zanj "izjemna čast", dodal je, da ga od nekdaj navdušuje francoska ljubezen do filma.

Častnega cezarja pa je prejela tudi francoska igralka in režiserka Agnes Jaoui.

Podelitev francoskih filmskih nagrad je letos potekala v senci novih škandalov glede spolnih zlorab. V začetku februarja je igralka Judith Godreche vložila kazensko ovadbo proti filmskima režiserjema Benoitu Jacquotu in Jacquesu Doillonu zaradi spolne zlorabe mladoletnice, kar naj bi se dogajalo med letoma 1986 in 1992.

Danes 51-letna igralka je tudi spregovorila na prireditvi. V ganljivem govoru je posvarila pred ekscesi v kinematografiji, ki po njenih besedah včasih prikriva "nezakonito trgovino" z mladimi dekleti.

Judith Godreche
Trendi Igralka razkrila, da je bila kot najstnica posiljena
Ne spreglejte