Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 10. 2021,
9.55

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

Martin Provost komedija nagrade cezar francoski film Juliette Binoche TV Telekoma Slovenije

Ponedeljek, 18. 10. 2021, 9.55

2 leti, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Kako postati dobra žena (La bonne épouse/How to Be a Good Wife)

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
Kako postati dobra žena | Demiurg

Demiurg

Živahna, barvita in izjemno uspešna francosko-belgijska komedija, umeščena v šolo za gospodinje na predvečer seksualne revolucije, se z ironijo in razposajenim humorjem loteva tem ženske emancipacije in spolne enakopravnosti. Glavno vlogo v filmu je odigrala oskarjevka Juliette Binoche.

Francija, Belgija │ 2020 │ 106 min. │ Komedija

R: Martin Provost I: Juliette Binoche, Yolande Moreau, Noémie Lvovsky, Edouard Baer

IMDb: 5,8/10 │ Rotten Tomatoes: 70 % │ Uporabniki Googla: 67 %

Skrb za dom in stoično izpolnjevanje zakonskih dolžnosti so spretnosti, ki jih v svoji šoli za gospodinje vneto poučuje Paulette Van der Beck. Ko pa ta nepričakovano ovdovi in ugotovi, da jo je mož pustil na robu bankrota, se njena prepričanja močno zamajejo.

Jo bega vrnitev njene prve ljubezni? Morda je za vse kriv revolucionarni duh, ki se je po Franciji razširil maja 1968? Kaj pa, če je dobra žena končno postala svobodna ženska?

 
Fotogalerija
1 / 11

"Film je dinamično posnet, barvito oblikovan in odigran z užitkom. Še posebej Juliette Binoche se na vso moč zabava v vlogi zadrgnjene Paulette, ki se počasi privaja na nove čase. Zakaj se ne bi tudi mi?" Guus Schulting, De Filmkrant


"Hibridna pop komedija, ki pod fantastično zgodbo skriva temačnejše teme." Anne-Claire Cieutat, Bande à part


"Film, ki se niti za trenutek ne jemlje preveč resno, prek neposrednega, prostodušnega in zelo učinkovitega humorja /…/ doseže svoj cilj – zabavati gledalce, ob tem pa naslikati tehten portret Francije v času, ko so ženske komaj dobile pravico, da odprejo bančni račun brez moževe avtorizacije." Fabien Lemercier, Cineuropa


Napovednik filma Kako postati dobra žena:

Zanimivosti:

  • Film se je med prvim koncem tedna predvajanja v francoskih kinematografih z dobrim milijonom evrov zaslužka zavihtel na vrh lestvice najbolj gledanih filmov.
    Kako postati dobra žena | Foto:
    Že naslednji konec tedna, 22. marca 2020, je kinematografsko predvajanje filma prekinila pandemija virusa covid-19, ob ponovnem odprtju kinematografov 28. junija 2020 pa je komedija Martina Provosta v francoska kina znova privabila največ obiskovalcev in zaslužila slabih 848 tisoč evrov.

    Ta uspeh je ponovila tudi naslednji konec tedna, ko je zaslužila dobrih 673 tisoč evrov.
    Kako postati dobra žena | Foto: Končni izkupiček filma v francoskih kinematografih je znašal 4,5 milijona evrov.
  • Film je prejel cezarja za najboljšo kostumografijo (Madeline Fontaine), za najvišja francoska filmska priznanja pa se je potegoval še v kategorijah najboljše stranske igralke (Noémie Lvovsky, Yolande Moreau), najboljšega stranskega igralca (Edouard Baer) in najboljše scenografije (Thierry François),

    Kako postati dobra žena | Foto: Glavna igralka filma Juliette Binoche, prejemnica cezarja za najboljšo igralko v filmu Tri barve: modra (1993) in prejemnica oskarja za najboljšo stransko vlogo v filmu Angleški pacient (1996), si z vlogo Paulette Van der Beck ni uspela zagotoviti svoje enajste nominacije za cezarja.
  • Dekleta v filmu na začetku leta 1968 poslušajo radio, na katerem predvajajo pesem Joeja Dassina Siffler sur la colline. V resnici je francosko-ameriški glasbenik to pesem izdal šele leta 1969.
TV-priporočila: Filmi o hrani
Trendi Filmski recept za pestro kulinarično razvajanje
Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5

V videoteki DKino si oglejte tudi:

V višave
Trendi V višave (In the Heights)
Mali princ Fahim
Trendi Mali princ Fahim (Fahim/Fahim, the Little Chess Prince)
Obetavna mladenka
Trendi Obetavna mladenka (Promising Young Woman)
Osebna zgodovina Davida Copperfielda
Trendi Osebna zgodovina Davida Copperfielda (The Personal History of David Copperfield)
Ne spreglejte