Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2024,
12.58

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

Natisni članek

režiser obtožba posilstvo igralka Francija

Sreda, 7. 2. 2024, 12.58

2 meseca, 2 tedna

Igralka razkrila, da je bila kot najstnica posiljena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21
Judith Godreche | O posilstvu se je odločila spregovoriti, ko je odkrila, da se je režiser v dokumentarcu iz leta 2011 hvalil, da je bilo njuno razmerje prekršek, kinematografija pa je to prikrila. | Foto Guliverimage

O posilstvu se je odločila spregovoriti, ko je odkrila, da se je režiser v dokumentarcu iz leta 2011 hvalil, da je bilo njuno razmerje prekršek, kinematografija pa je to prikrila.

Foto: Guliverimage

Francoska igralka, 51-letna Judith Godreche, je v torek vložila kazensko ovadbo proti 25 let starejšemu filmskemu režiserju Benoitu Jacquotu. Igralka režiserja bremeni, da jo je posilil, ko je bila najstnica, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil odvetnik Godrecheve.

Ovadba po navedbah AFP prihaja v času, ko se francoska kinematografija otepa trditev, da je bila desetletja zaznamovana s seksizmom in spolnimi zlorabami.

Godrecheva je že januarja obtožila danes 77-letnega Jacquota, da jo je kot ranljivo mladoletno igralko z manipulacijo zvabil v razmerje ter da je bila filmska umetnost pretveza za zlorabo. Razmerje med njima se je začelo spomladi 1986, ko je bila Judith Godreche stara komaj 14 let, končalo pa se je v zgodnjih 90. letih preteklega stoletja.

Jacquot odločno zanika vse obtožbe na svoj račun. | Foto: Guliverimage Jacquot odločno zanika vse obtožbe na svoj račun. Foto: Guliverimage

Zaigrala je v dveh njegovih filmih

Po navedbah Godrecheve je bila v primežu Benoita Jacquota šest let. Zaigrala je v dveh njegovih filmih, Les Mendiants iz leta 1987 in La Desenchantee iz leta 1990. O posilstvu se je odločila spregovoriti, ko je odkrila, da se je režiser v dokumentarcu iz leta 2011 hvalil, da je bilo njuno razmerje prekršek, kinematografija pa je to prikrila. "Privolitev ne obstaja, ko si star 14 let. Nisem bila zapeljana, bila sem popolnoma zmanipulirana," je še povedala igralka.

Po poročanju francoskega dnevnika Le Monde, ki je prvi objavil zgodbo o kazenski ovadbi, Jacquot odločno zanika vse obtožbe na svoj račun. Jacquot, ki je režiral več kot 50 filmov, je v preteklosti že dejal, da mora biti zaljubljen v svoje igralke, da jih lahko snema.

Delal je z uveljavljenimi zvezdnicami, kot sta Catherine Deneuve in Isabelle Huppert, pa tudi z Godrechevo, Virginie Ledoyen in Isild Le Besco kot najstnico. Leta 2015 je svojo metodo dela opisal kot "pritisk na igralko, da prestopi prag". "Najboljši način za vse to je biti v isti postelji," je dodal.

Preberite tudi:

Nasilje nad ženskami. Posilstvo. Spolno nadlegovanje
Novice Po skupinskem posilstvu na Siciliji desnica zahteva kemično kastracijo napadalcev
Dani Alves
Sportal V Španiji začetek sojenja brazilskemu zvezdniku za posilstvo
Benoit Kounkoud
Sportal Francoski rokometaš pridržan po obtožbi o posilstvu
Ne spreglejte