Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2011,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 15. 12. 2011, 13.11

8 let

Na pop lestvicah še vedno prevladujejo moški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po kanadski raziskavi sociologov se napovedi revije Rolling Stone iz leta 1997, da se nam obeta vzpon pop zvezdnic, niso uresničile.

V desetletju, ki je sledilo, ni prišlo do napovedanega vzpona. Kanadski sociolog Marc Lafrance je namreč z ekipo sodelavcev analiziral lestvice najbolje prodajanih singlov in albumov ter tudi najbolj predvajanih skladb na radiu. Po njihovi raziskavi so pop lestvicam v zadnjem desetletju vladali moški, njihova prevlada pa je bila še bolj očitna na radijskih postajah.

Lafrance, Lara Worcester in Lori Burns so po analizi Billboardovih lestvic med letoma 1997 in 2007 ugotovili, da so imeli moški izvajalci v tem obdobju 54,1 odstotka uspešnic (238), ženske pa 41,4 odstotka uspešnic (182), druge uspešnice so izvajali mešani dueti oziroma mešane skupine. Prepad je večji pri predvajanju na radijskih postajah, kjer so imeli moški izvajalci 61,6-odstotni delež, ženske pa le 34,3-odstotni.

"To, kar poslušajo posamezniki, je precej manj homogeno od radijske ponudbe velikih postaj," so zapisali raziskovalci v reviji Popular Music and Society. "Leti 2004 in 2005 sta bili pomembni, kar zadeva razmerja med spoli. V teh dveh letih se je namreč število uspešnic moških izvajalcev dramatično povečalo, predvsem po zaslugi zmagovalca oddaje American Idol Claya Aikena ter raperja Eamona in dvojca Outkast, medtem ko se je število uspešnic žensk znižalo in še naprej nižalo v letih 2006 in 2007."

Razlika pa ni le v številu uspešnic, temveč tudi v načinu pojavljanja na lestvicah. "Ženske se na lestvice uvrščajo manj pogosto kot moški, vendar ko se, se uvrstijo bližje vrhu. Ženske, ki se na lestvicah uvrščajo visoko, so hkrati veliko pomembnejši del tabloidne kulture kot moški izvajalci."

"Lahko bi trdili, da medtem ko moški lahko uspejo in preživijo zgolj na podlagi svoje glasbe, se od žensk prepogosto pričakuje, da postanejo seksi blagovne znamke," sklenejo Lafrance in kolegi. Seveda nas zanima, kaj bi rezultati pokazali prihodnje leto. Letos je namreč rekorde na lestvicah in radijskih postajah podirala Adele.

Ne spreglejte