Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 10. 2012,
11.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 10. 2012, 11.23

8 let

Britanski glasbeniki podvojili prihodke iz tujine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski glasbeniki so lani z naslova avtorskih pravic v tujini skupno zaslužili 188 milijonov funtov oziroma 231 milijonov evrov, kar je dvakrat več kot pred desetimi leti.

Po podatkih britanskega združenja piscev, skladateljev in založnikov glasbe PRS for Music, ki pobira dohodke z naslova avtorskih pravic v 150 svetovnih državah v imenu 90.000 britanskih ustvarjalcev, se vpliv britanske glasbe v svetu veča. Lani so v tujini zaslužili skupno 231 milijonov evrov, kar je deset odstotkov več kot leta 2010 in dvakrat več v primerjavi z letom 2002.

PRS for Music pobira dajatve za vsako predvajanje britanske glasbe, naj bo to na televiziji, radiu, spletu ali dogodku, dohodke pa si razdelijo avtorji in izvajalci glasbe. Po njihovem mnenju je razlog za rast prihodka v vse večji priljubljenosti britanske glasbe po svetu, nekaj pa je prispeval tudi izboljšan sistem licenciranja glasbe.

S koncerti so britanski izvajalci pridobili največ. Leta 2002 so s koncerti zaslužili 2,2 milijona funtov oziroma 2,7 milijona evrov, lani pa kar 21 milijonov funtov oziroma skoraj 26 milijonov evrov, med glavnimi koncertnimi zaslužkarji pa so The Rolling Stones, Muse in Paul McCartney.

Britanski avtorji glasbe so nekaj prihodka ustvarili tudi s sodelovanjem z ameriškimi izvajalci, na primer Calvin Harris z uspešnico Rihanne We Found Love. Dohodki z naslova televizijskih oddaj so se povečali predvsem po zaslugi oddaj, kot sta X Factor in American Idol, kjer so tekmovalci prepevali britanske skladbe.

Letošnje leto bo za britanske glasbenike verjetno prav tako uspešno, tudi zahvaljujoč olimpijskim in paraolimpijskim igram, kjer je bila britanska glasba pomemben del otvoritvenih in zaključnih slovesnosti.

Poleg ZDA je za potrošnjo britanske glasbe pomembna predvsem Brazilija, od koder je lani prišlo 1,6 milijon funtov oziroma skoraj dva milijona evrov, v prihodnosti pa upajo predvsem na prodor na Kitajsko, Indijo in Vzhodno Evropo. Britanski glasbeniki so svojo glasbo (prodaja albumov, koncerti …) lani skupno zaslužili 630,8 milijona funtov oziroma 775 milijonov evrov.

Med glavnimi izvozniki glasbe so poleg Velike Britanije še ZDA in Švedska, ki so edine države, ki več glasbe izvozijo, kot pa uvozijo.

Ne spreglejte