Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2007,
19.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 14. 12. 2007, 19.29

8 let, 5 mesecev

Intervju Il Divo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
O super-zvezdniški vokalni pop-klasični skupini, ki navdušuje svet, govori David Miller.

Il Divo so umetno ustvarjena skupina. Po dolgotrajnih izborih, ki so potekali v različnih državah in na različnih celinah, so si mesto v skupini pridobili štirje izvrstni in postavni pevci: Španec Carlos Marin (bariton), Američan David Miller (tenor), Švicar Urs Buhler (tenor) ter Francoz Sébastien Izambard. Izbor je vodil sloviti Simon Cowell, ki je vodil izbore tudi v oddajah, kot sta American Idol ter Pop Idol. Z albumoma Il Divo ter najnovejšim Ancora, na katerih so z operetno silovitostjo predelali nekatere pop in tudi druge hite, so Il Divo navdušili staro in mlado. Trenutno so na veliki svetovni turneji. Za snemanje prvega videospota ste izbrali Slovenijo. Zakaj? David Miller: "V Sloveniji smo ga posneli, ker smo hoteli, da ima vzdušje evropskosti, ne da bi se čisto določeno vezali na neko posamezno mesto. In Slovenija ima veliko različnih pokrajin in bila je najbolj prikladna za to, da snemamo tako primorske kot gorske prizore, prizor v jeklarni in vsa različna občutja, ki smo jih hoteli prikazati." In kako je bilo v Sloveniji? David Miller: "Mislim, da je bilo odlično. Slovenija je lepa dežela. Tam sem bil že enkrat prej, ko sem sodeloval pri postavitvi West Side Story, poleti 2000." Se boste še vrnili? David Miller: "Radi bi spet prišli. To je vprašanje tega, kakšno bo povpraševanje po albumu, in ali bo povpraševanje po turneji. O tem se odločamo od primera do primera."

Kateri album je po vašem mnenju boljši in zakaj? David Miller: "Drugi album je malo bolj pop od prvega. Prvi album je bil brez dvoma eksperiment za Il Divo, ko smo poskušali najti, kako bomo Il divo zveneli, v katerih jezikih bomo snemali, kdo bo prevzel katero vlogo. Za drugi album pa smo že vedeli, kako bo z vsem. Poznali smo glasove drug drugega, producenti so nas poznali. Zato je šlo na nek način za izboljšanje igre, če lahko to tako imenujemo. Vsi smo hoteli narediti boljši album od prvega. Ker smo vse konce pesmi naredili tako operetne, smo zato, da bi to uravnotežili, na albumu uporabili več pop pesmi in ne pesmi, ki zvenijo klasično. In izpadlo je prav uravnoteženo in mislim, da je tudi produkcijska vrednost drugega albuma večja od prvega. Tako da mi je drugi album všeč. A mislim, da ima prvi album neko magijo. Bil je eksperimentiranje, bil je prva stvar. Vsi smo nekako iskali nov zvok. Zato ne vem, katerega od albumov bi imel raje. Vsak ima nekaj svojega."

Kakšni so vaši trenutni načrti? David Miller: "Prav zdaj se ukvarjamo s turnejo, ki se bo začela januarja 2006. Začeli bomo v Združenih državah. Turneja pa bo svetovna. Prav zdaj smo predvsem osredotočeni nanjo. Trajala naj bi približno eno leto. Potem pa bomo začeli z delom za tretji album. In potem za četrtega in petega in kdo ve, kako daleč lahko to gre."

Kako ste izbrali skladbe za album Ancora? David Miller: "Ukvarjamo se z vsako posebej. V času teh dveh albumov smo imeli posamezne skladbe, ki niso delovale. Poskusili smo z neko skladbo, za katero smo menili, da bo dobro zvenela z našimi glasovi, pa iz enega ali drugega razloga - naj je bila to melodija ali aranžma ali njeno vzdušje - nekako ni delovala. Zato smo morali vsako skladbo obravnavati posebej in se odločiti ali deluje. Večina njih je delovala. Ko smo jih izbrali, smo razmišljali o tem, da mora imeti skladba določeno dramatično vzdušje. Imeti mora začetek in konec, ki ga lahko izvedemo v zares operetnem slogu. Če tega nima, je ne moremo uporabiti. Ne moremo iti prehitro, ker bi to včasih zvenelo smešno, ali ne moremo peti prepočasi, ker bi zvenelo kot pogrebni marš."

Se veselite turneje? David Miller: "Seveda. Vsi štirje smo bili izbrani zaradi naših izkušenj z nastopanjem. Nismo novi v tej igri. Vsi smo imeli že svoje kariere, jaz prihajam iz opere, Sebastien iz svoje pop kariere. Smo pravi 'stage tigers'. In tega se veselimo. Leto in pol je že, kar postavljamo Il divo in zdaj bomo končno lahko izvajali, kar smo posneli in to je tisto, kar radi počnemo in zelo se tega veselimo."

Katera dežela vam je najbolj všeč? David Miller: "To je dobro vprašanje. V teku tega leta in pol smo bili v številnih državah in težko je reči. Zelo všeč mi je Avstralija, vem, da gre Urs rad v Ameriko, zelo rad ima Ameriko. Tudi jaz jo imam rad, saj je moj dom. Na turneji bomo nastopili tudi v mojem domačem mestu in videla me bo lahko moja družina. To bo zabavno. A zelo se veselim tega, da bomo v tako mnogih državah. Kajti na tej promocijski turneji, ki smo jo zdaj imeli, je tako, da prideš, narediš svoje in greš. Nimaš časa, da bi kaj videl. Zdaj pa gremo spet v te dežele in videli bomo stvari, ki ta posamezna mesta delajo tako posebna."

Kdaj ste se štirje člani Il Divo prvič srečali? David Miller: "Prvič smo se vsi štirje srečali v isti sobi dva dni, preden smo začeli snemati v Londonu. To je bil proces izbora, podobno, kot v operi izberejo pevce za predstave. Potekal je dve leti in izbirali so v 17 različnih državah. Zbrali so nas vse v eni sobi in dejali: 'Vi fantje ste izbrani in to so pesmi za album. Spravite se k delu.'"

Je težko izvajati skladbe v tujih jezikih? David Miller: "Sam nimam težav s petjem v tujih jezikih, ker je to del tvojega dela, če si operni pevec. Vajen si petja v nemščini in italijanščini, v francoščini. A nikoli se nisem učil španščine, zato v njej nimam nikakršne podlage razen tega, kar nas je naučil Carlos. Zato je ta zame najtežja, ker mi je najbolj tuja. Nikoli se je nisem učil."

Ne spreglejte