Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2014,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Cannes

Torek, 13. 5. 2014, 14.07

8 let

Filmski festival v Cannesu s številnimi mednarodnimi zvezdami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V francoskem Cannesu se začenja 67. mednarodni filmski festival, ki še vedno velja za najbolj glamuroznega na svetu, saj se ga udeleži toliko zvezdnikov kot nobenega drugega.

Festival bo odprl film Grace Monaška, v katerem je zaigrala Nicole Kidman. Film bo prikazan izven konkurence, v tekmi za zlato palmo pa je letos 18 filmov.

Režijo otvoritvenega filma festivala podpisuje Francoz Oliver Dahan. David Cronenberg na festival, in sicer v tekmovalni program, prihaja s filmom Maps to the Stars (Zemljevidi zvezd), v katerem je v glavni vlogi zaigral Robert Pattinson. Jean-Luc Godard bo predstavil film Adieu au Langage (Zbogom jeziku). Ta bo s 70 minutami tudi najkrajši film v tekmovalnem programu letošnjega festivala.

Mike Leigh se bo za zlato palmo potegoval s filmom Mr Turner (Gospod Turner), v katerem je britanskega romantičnega krajinarja J.M.W. Turnerja upodobil Timothy Spall. Ken Loach pa v Cannes prihaja s filmom Jimmy's Hall (Jimmyjeva dvorana).

V tekmovalnem programu je tudi film The Homesman, ki ga je režiral Tommy Lee Jones ter v njem tudi zaigral skupaj z Meryl Streep in Hilary Swank. Michel Hazanavicius, ki je leta 2011 v Cannesu predstavil film Umetnik, za vlogo v njem je bil nagrajen Jean Dujardin, na letošnji festival prihaja s filmom The Search (Iskanje).

Kanadčan Atom Egoyan bo letos predstavil srhljivko Captives (Ujetniki), v kateri je Ryan Reynolds upodobil očeta, ki si prizadeva, da bi rešil hčerko iz rok ugrabiteljev. Belgijca Jean-Pierre in Luc Dardenne na festival prihajata s filmom Deux Jours, Une Nuit (Dva dneva, ena noč), v katerem je zaigrala francoska igralka Marion Cotillard.

Bennet Miller je v tekmi za zlato palmo s filmom Foxcatcher (Lovec na lisice). Nuri Bilge Ceylan pa podpisuje režijo filma Kis uyuksu (Zimsko spanje), ki bo tudi najdaljši film na letošnjem festivalu, saj traja kar tri ure in 16 minut.

Jane Campion, predseduje letošnji žiriji Letošnji žiriji tekmovalnega programa celovečercev predseduje novozelandska režiserka Jane Campion, edina režiserka, ki je doslej prejela zlato palmo. "Resnično sem počaščena, da bom na filmskemu festivalu sodelovala kot predsednica žirije tekmovalnega programa," je Campionova, ki je na tem mestu nadomestila Stevena Spielberga, ob imenovanju zapisala v izjavi za javnost.

Campionova, ki je zlato palmo prejela leta 1993 za film Klavir, je tudi edina ženska, ki je bila na festivalu v Cannesu nagrajena že dvakrat. Leta 1986 je bila nagrajena še za kratki film Peel (Lupina). Za film Klavir je leta 1993 dobila tudi oskarja za scenarij, Holly Hunter in Anna Paquin pa sta prejeli oskarja za najboljšo glavno in stransko žensko vlogo.

Campionova pa ni prva ženska, ki predseduje žiriji v Cannesu. Leta 2009 ji je predsedovala Isabelle Huppert, leta 2001 Liv Ullmann, leta 1997 pa Isabelle Adjani. Novozelandka je najprej študirala antropologijo, nato slikarstvo, zatem pa se je obrnila k filmu. Lani je v Cannesu predsedovala žiriji kratkega filma.

Sestava žirije: V letošnji žiriji so še francoska igralka Carole Bouquet, ameriška režiserka in scenaristka Sofia Coppola, iranska igralka Leila Hatami, južnokorejska igralka Jeon Do Yeon, ameriški igralec Willem Dafoe, mehiški igralec, režiser in producent Gael Garcia Bernal, kitajski režiser, scenarist in producent Jia Zhangke ter danski režiser scenarist in producent Nicolas Winding Refn.

Plakat 67. filmskega festivala v Cannesu krasi obraz italijanskega igralca Marcella Mastroiannija (1924-1996), ki zre preko sončnih očal. Posnetek je iz klasike Federica Fellinija 8 1/2, ki so jo v Cannesu predvajali leta 1963. V Fellinijevem filmu je Mastroianni zaigral filmarja, ki se sooča z ustvarjalno blokado.

Italijanski igralec je bil nominiran za tri oskarje, nastopil pa je v kopici filmov, med drugim v Fellinijevem Sladkem življenju. Organizatorji festivala so v obrazložitvi odločitve poudarili, da je bil Mastroianni igralec, ki je vse življenje "predstavljal vse, kar je bilo v filmu najbolj izvirno, nekonformistično in poetično".

Za letošnjo edicijo filmskega festivala v Cannesu je poskrbel še Gilles Jacob, ki ga bo na mestu predsednika festivala nasledil nekdanji vodja francoske televizije Canal+ Pierre Lescure. Jacob je bil predsednik festivala od leta 2001.

Prva izdaja filmskega festivala v Cannesu je potekala septembra 1946. V maju poteka od leta 1952, zlato palmo pa podeljujejo od leta 1955. Lani jo je prejel film Adelino življenje francoskega režiserja tunizijskega rodu Abdellatifa Kechicheja.

Ne spreglejte