Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
13.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 13.51

8 let

Filmi, ob katerih se počutimo res stare

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Seznam navidezno novih filmov, ki so na velika platna prišli že pred desetletjem, nas lahko spravi ob živce, ker se ob njih nenadoma počutimo stare. Pripravite se na potovanje v preteklost!

Pred desetimi leti sta vas očarali Amélie Poulain oziroma Audrey Tautou in Bridget Jones oziroma Renee Zellwegger. Amelie je bila nominirana za pet oskarjev, Bridget pa za enega. Med očarljivimi presenečenji je bila tudi Blondinka s Harvarda (Legally Blonde), ki jo je zaigrala takrat 25-letna Reese Witherspoone. Komedija se je potegovala za dva zlata globusa, očarala je tako kritike kot gledalce. Glasbeni romantični film Glitter z Mariah Carey, ki odslikava življenjsko zgodbo Mariah Carrey, je bil popoln polom. Kritiki so ga brez milosti raztrgali. Precej uspešnejši je bil neki drugi glasbeni film – Moulin Rouge!, ki je prejel dva oskarja. Ob kurtizani Nicole Kidman so se nam cedile sline po boemskem Parizu.

Indijo smo doživeli z romantično komedijo Monsunska svatba (Monsoon Wedding), ki je bila nominirana za zlati globus. Od vseh bleščečih indijskih čarov smo kar pozabili na vse neprijetnosti dogovorjenih porok.

Začetek Harryjeve vladavine

Fantazijski film Harry Potter in kamen modrosti (Harry Potter and the Sorcerer’s Stone) po istoimenskem romanu pisateljice J. K. Rowling je prvi v filmski seriji o mladem čarovniku Harryju Potterju in njegovih dogodivščinah na Bradavičarki. Film, ki je oboževalce Harryja Potterja začaral za dolgih deset let, je bil nominiran za tri oskarje.

Derek Zoolander oziroma Ben Stiller je glavni junak v parodiji na modno industrijo, ki nas je nasmejala leta 2001. Skrivnosten psihološki triler Donnie Darko je prav tako star deset let. Kritiki so ga proglasili za kultnega, Jake Gyllenhaal pa se je povzpel med zvezde. V filmu je igrala tudi njegova sestra Maggie Gyllenhaal.

Oceanovih deset let

Danny Ocean oziroma George Clooney in njegovih deset pomočnikov so leta 2001 začeli svoj pohod po Las Vegasu. Film Stevena Soderbergha je dobil še dve nadaljevanji – Dvanajstko leta 2004 in Trinajstko leta 2007. Film je parodija na Franka Sinatro in njegovo druščino v filmu Gospodarji utvare (The Rat Pack).

Še en izjemen film je nastal leta 2001. Lynchov skrivnostni Mullholland Drive, ki se je z vročimi prizori med Lauro Harring in Naomi Watts vpisal med filmske klasike, je v Cannesu prejel posebno priznanje in nominacijo za oskarja.

Od nastanka prvega akcijskega trilerja Hitri in drzni (The Fast and the Furious) pred desetimi leti so sledila še štiri nadaljevanja, letos se je s petim delom film pripeljal do končnega cilja.

Ne spreglejte