Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
14.54

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Natisni članek

Christian Bale Dick Cheney Mož iz ozadja

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 14.54

5 let, 2 meseca

Za vlogo se je zredil 18 kilogramov, čeprav se mu ne bi bilo treba #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17
Christian Bale | Christian Bale kot Dick Cheney | Foto IMDb

Christian Bale kot Dick Cheney

Foto: IMDb

Christian Bale, ki velja za pravega kameleona med igralci, se je za svojo zadnjo vlogo nekdanjega ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja močno zredil. Kasneje je od igralskega kolega izvedel, da se mu ne bi bilo treba.

Britanski igralec Christian Bale je znan po neverjetnih transformacijah za vloge, ki jih sprejme. Ena najbolj ekstremnih je bila za film Izginjanje iz leta 2005, ko je za upodobitev nespečneža Trevorja Reznika shujšal za kar 28 kilogramov. To je dosegel tako, da je na dan pojedel zgolj jabolko ter pločevinko tune in bil na koncu videti kot anoreksik.

Že čez šest mesecev se je moral zrediti za 45 kilogramov, saj se je prvič prelevil v mišičastega Batmana, naslednje vidnejše pridobivanje teže pa je prišlo z vlogo debelušnega prevaranta v filmu Ameriške prevare leta 2013.

Za film Izginjanje je shujšal za kar 28 kilogramov. | Foto: IMDb Za film Izginjanje je shujšal za kar 28 kilogramov. Foto: IMDb

Izgubljanje in pridobivanje kilogramov mu pomaga pri vživljanju v lik

A z ekstremno preobrazbo iz Izginjanja se morda lahko še najbolje primerja vloga v filmu Mož iz ozadja, v katerem je odigral nekdanjega ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja. Da ga je kar najbolje prikazal, se je zredil za 18 kilogramov, čeprav, kot je ugotovil med preobrazbo, se mu sploh ne bi bilo treba.

To mu je pomagal spoznati igralec Gary Oldman, ki je v filmu Najtemnejša ura iz leta 2017 igral nekdanjega predsednika britanske vlade Winstona Churchilla. "Vprašal sem Garyja, koliko se je zredil za to vlogo, in mi je rekel, da nič, da je oblekel 'fat suit' (kostum, ki igralcu doda kilograme, op. p.)." Christian mu ni verjel, poleg tega je bil že na dobri poti do Cheneyjeve podobe, zato je nadaljeval. A Gary mu je zagotovil, da je bilo res tako. "Ojoj, očitno se res ni več treba zrediti. Mi pa pomaga, da se bolje vživim v lik," je dodal.

"Na neki točki bom moral prenehati to početi"

Štiriinštiridesetletni igralec je upodobitev Cheneyja vzel tako resno, da je hotel čisto sam doseči tudi to, da so bila njegova ušesa v nivoju ramen, kot pri Cheneyju. "A kako naj dosežem to? Moral sem ojačati vrat, pridobiti nekaj centimetrov obsega. In jesti. Veliko."

Čeprav mu takšni podvigi pomagajo bolje razumeti lik in ga posledično tudi bolje odigrati, pa se zaveda, da mu takšne ekstremne preobrazbe na dolgi rok škodujejo. "Na neki točki bom moral prenehati to početi," je dodal.

Napovednik filma Mož iz ozadja:

Zahvaljujoč Cheneyju osvojil zlati globus in nominacijo za oskarja

Christian je za glavno vlogo v filmu Mož iz ozadja že prejel zlati globus za najboljšega igralca in pri tem poskrbel za enega od odmevnejših zahvalnih govorov, saj ni varčeval s pikrimi opazkami na Cheneyjev račun.

Najprej se je režiserju Adamu McKayu zahvalil, da ga je izbral za upodobitev nekoga, ki je "popolnoma brez karizme in ki ga vsi pljuvajo," ter dodal, da bo odslej igral le še tovrstne "riti brez karizme" in predlagal kar Mitcha McConnlla, republikanskega senatorja, ki vodi večino v ameriškem senatu. Nato pa je ob smehu občinstva še izjavil: "Hvala satanu, da mi je dal navdih, kako igrati to vlogo."

Christian Bale, Zlati globusi
Trendi Ob prejemu zlatega globusa se je zahvalil satanu #video

Zanjo je nominiran tudi za oskarja, pri čemer doma že ima enega: za glavno vlogo v filmu Borec. Sicer pa je biografska komična drama Mož iz ozadja skupno nominirana za kar osem oskarjev. Poleg nominacije za najboljšega glavnega igralca je prejela še nominacije za najboljšega stranskega igralca (Sam Rockwell kot George W. Bush), najboljšo stransko igralko (Amy Adams kot Lynne Cheney), najboljšega režiserja, najboljšo filmsko montažo, najboljšo masko, najboljši film ter najboljši izvirni scenarij.

Še zanimivost: ženo Dicka Cheneyja upodablja Amy Adams, ki je ob Christianu Balu zaigrala že trikrat. Prvič v filmu Borec (2010), nato v Ameriških prevarah (2013), nazadnje pa še v Možu iz ozadja (2018). Prav vsi filmi, ki sta jih posnela skupaj, so bili velike uspešnice.

Ne spreglejte