Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 6. 2018,
13.30

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

1

Natisni članek

Anthony Bourdain

Petek, 8. 6. 2018, 13.30

5 let, 10 mesecev

Umrl je TV-zvezdnik, kuhar in popotnik Anthony Bourdain

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,02

1

Anthony Bourdain | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Priljubljeni voditelj kulinarično-popotniških oddaj Anthony Bourdain je po poročanju CNN storil samomor.

"Z neizmerno žalostjo lahko potrdimo smrt našega prijatelja in kolega Anthonyja Bourdaina," je sporočila TV-mreža CNN, ki je predvajala Bourdainovo oddajo Parts Unknown (Neznani deli), v kateri je raziskoval kulinariko ter druge kulturne značilnosti mest, regij in držav po vsem svetu.

"Zaradi ljubezni do velikih pustolovščin, novih prijateljev, dobre hrane in pijače ter izrednih zgodb je bil edinstven pripovedovalec. Njegovi talenti so nas vedno znova navdušili in zelo ga bomo pogrešali. Z mislimi in molitvijo smo v teh neverjetno težkih trenutkih pri njegovi hčerki in družini," so še zapisali pri CNN in potrdili, da je 61-letni Bourdain storil samomor.

Sporočili so še, da ga je danes zjutraj v hotelski sobi v Kaysersbergu v francoski pokrajini Alzacija neodzivnega našel njegov dober prijatelj, znan francoski kuhar Eric Ripert. Bourdain je v Franciji snemal novo epizodo serije Parts Unknown.

Obama in Bourdain
Trendi Obama v Vietnamu večerjal z Anthonyjem Bourdainom
Bourdain na Hrvaškem
Trendi Anthony Bourdain je odkrival hrvaške specialitete

Za svoje oddaje je prejel vrsto nagrad, med drugim je za oddajo Parts Uknown kar štiri leta zapored dobil emmyja za najboljšo informativno serijo ali oddajo.
 | Foto: Reuters Za svoje oddaje je prejel vrsto nagrad, med drugim je za oddajo Parts Uknown kar štiri leta zapored dobil emmyja za najboljšo informativno serijo ali oddajo. Foto: Reuters

Bourdain je bil izučen kuharski mojster, delal je v več newyorških restavracijah, najdlje je vodil kuhinjo restavracije Les Halles. Pozornost javnosti je pritegnil s knjigo Kuhinja strogo zaupno: prigode iz kulinaričnega podzemlja, v kateri je popisoval izkušnje iz zakulisja restavracij, v katerega gostje običajno nimajo vpogleda. V njej se je razpisal tudi o svojih izkušnjah z drogami od marihuane do kokaina, heroina in LSD.

Uspeh knjige mu je prinesel prvo TV-oddajo, A Cook's Tour (Kuharjeva turneja) na kanalu Food Network, med zvezde pa ga je izstrelila oddaja No Reservations (Brez rezervacij), ki jo je za Travel Channel snemal kar sedem let. Zatem je za isti kanal posnel še oddajo Layover (Potepanja), leta 2013 pa je prestopil na CNN in vse do danes snemal oddajo Parts Unknown.

Rdeča nit vseh omenjenih oddaj je bilo Bourdainovo raziskovanje sveta skozi hrano, tudi takšno, ob kateri se je gledalcem obračal želodec, občinstvo pa ga je oboževalo zaradi njegove sproščenosti in ciničnega humorja.

Od lani je bil v zvezi z italijansko igralko Asio Argento. Spoznala sta se, ko je gostovala v epizodi njegove oddaje Parts Unknown, v kateri je raziskoval Rim. | Foto: Reuters Od lani je bil v zvezi z italijansko igralko Asio Argento. Spoznala sta se, ko je gostovala v epizodi njegove oddaje Parts Unknown, v kateri je raziskoval Rim. Foto: Reuters

Bourdain je za sabo pustil hčerko Ariane, ki se jima je s takratno ženo Ottavio Busia rodila leta 2007. Leta 2016 sta se z ženo razšla, od lani pa je bil v zvezi z igralko Asio Argento, eno najvidnejših članic gibanja #MeToo (Jaz tudi), ki ga je odločno podpiral tudi Bourdain.

Ne spreglejte