Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 4. 2014,
10.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

scenarij film pisateljica

Torek, 15. 4. 2014, 10.05

8 let

Število scenaristk v sedmi umetnosti upada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Število zaposlenih scenaristk v svetu filma vse od leta 2009 upada. Tiste, ki jim uspe dobiti delo, pa zaslužijo le 77 centov na vsak dolar, ki ga prejmejo njihovi moški kolegi.

Najnovejša študija ceha ameriških piscev in scenaristov nakazuje na nov trend neenakosti med spoloma. Žensk, ki pišejo scenarije za celovečerne filme, je vse manj, njihov prihodek pa je v primerjavi z moškimi tudi nižji.

To, da je eno od najbolj konkurenčnih področij zabave še vedno v domeni moških, kaže na alarmantno stanje sedme umetnosti.

Ženske glede na rezultate študije o raznolikosti pri pisanju scenarijev za film predstavljajo le 15-odstotni delež (ena scenaristka na vsake tri scenariste) vseh zaposlenih piscev in scenaristov v Hollywoodu. Leta 2009 je bil ta delež 17-odstotni. Prav tako so se v povprečju znižali njihovi prihodki: z 82 centov na dolar, ki ga zaslužijo moški, leta 2009 na 77 centov leta 2012.

Ženskam na televiziji se godi bolje od njihovih kolegic, ki delajo v filmski industriji. Razmerje med moškimi in ženskami je bilo leta 2012 2 : 1. Delež zaposlenih žensk na televiziji je bil višji od zaposlenih pri filmu, a še vedno precej nizek, in sicer 27-odstotni. Njihovi prihodki so se povzpeli z 91 centov na dolar, ki ga zaslužijo moški, leta 2009 na 92 centov leta 2012.

Kako se v filmski in televizijski industriji godi s predstavniki manjšin? Delež zaposlenih scenaristov, ki so predstavniki manjšin, na televiziji je narasel za eno odstotno točko: z 10 odstotkov leta 2009 na 11 odstotkov leta 2012. Kljub temu je manjšinskih predstavnikov še vedno precej malo.

V filmski industriji so številke še bolj porazne. S šestih odstotkov leta 2009 je delež zaposlenih scenaristov padel na pet odstotkov leta 2012. Tako je na vsakih sedem belcev po en predstavnik manjšine.

Starejši scenaristi v večini Med scenaristi v filmski in televizijski industriji je največ tistih, ki spadajo v starostno skupino od 41 do 50 let. Ti scenaristi prav tako tudi največ zaslužijo.

Do leta 2010 so dominirali scenaristi v starostnem obdobju od 31 do 40 let, potem pa se je stanje spremenilo. Delež starejših scenaristov je takrat narasel za šest odstotnih točk na 39 odstotkov, delež mlajših pa padel za pet odstotnih točk na 32 odstotkov. Veliko je tudi tistih, ki so starejši od 50 let.

Je pa dejstvo, da delež zaposlenih scenaristov močno upade po dopolnjenem 60. letu.

Ne spreglejte