Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2010,
20.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 24. 2. 2010, 20.55

8 let

Šola za življenje: Izobrazba poteka na več nivojih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izobrazba se ne odvija le v šolskih klopeh, česar se v tem biseru lanske bere britanske kinematografije zave tudi odlična Carey Mulligan.

Najstnica Jenny vse svoje aktivnosti podreja vpisu na prestižno univerzo, njeno šolsko izobrazbo pa je oče bržkone zapisal že pred njenim rojstvom, pa čeprav na Oxford namesto kot na odskočno desko za kariero gleda kot na nekakšno ženitno posredovalnico. Boljša izobrazba pač poveča dekletove možnosti za boljši zakon (kar kajpak pomeni bogatega moža). Vsakdan mladenkinega konzervativnega malomeščanskega vsakdana prekine šarmantni in mnogo starejši David, ki Jenny mimogrede odpelje na svečan koncert in jo predstavi doslej neznanemu svetu družabnih srečanj in zabav. Jenny je tako lačna življenja in sveta izven domače ulice, da ji starejši ljubimec brez težav spodnese tla pod nogami, s svojim namazanim jezikom pa očara tudi njena starša, ki bi hčerkino prihodnost tako ali tako najraje zavarovala s premožnim možem. A tudi svet odraslih ne prinaša le večje svobode in svetovljanstva, Jenny, ki je hotela ubrati lažjo pot, pa se znajde pred težko odločitvijo o prihodnosti.

Mali, nepretenciozni film danske režiserke Lone Scherfig, katere film Wilbur se hoče ubiti smo si lahko ogledali tudi slovenski gledalci, je zasluženo požel veliko pozornosti in nenazadnje tudi tri nominacije za oskarja - za najboljši celovečerec, prirejeni scenarij in glavno igralko. 24-letna Carey Mulligan s svojo izvrstno predstavo filmu prida potrebno globino, pri tem pa ji pomagajo prav tako dobri soigralci (predvsem Alfred Molina v vlogi živčnega očeta in Peter Sarsgaard kot zapeljivec v zrelih letih, pa tudi puhloglava Rosamund Pike ni kar tako).

Celovečerec obenem dobro predstavi čas pred "razburljivimi 60. leti" prejšnjega stoletja, a bolj kot v raziskovanju določenega zgodovinskega obdobja se film izkaže v raziskovanju odraščanja inteligentne, naivne mladenke tik pred odraslostjo, ki je po prekinitvi akademske izobrazbe deležna življenjske izobrazbe. A da ne bo pomote - film kljub raziskovanju pomena različnih nivojev izobrazbe niti najmanj ne izzveni pridigarsko. Je očarljiv potep po odraščanju šestnajstletnice. Priporočamo!

Ne spreglejte