Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2018,
13.45

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Rebecca Ferguson Michael Fassbender TV Telekoma Slovenije Jo Nesbø Tomas Alfredson

Sreda, 28. 2. 2018, 13.45

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Snežak (The Snowman)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Snežak (The Snowman)

Po knjižni uspešnici Joa Nesbøja posnet kriminalni triler z Michaelom Fassbenderjem v vlogi detektiva, ki mora še pred naslednjim prvim snegom izslediti izmuzljivega serijskega morilca.

Velika Britanija, ZDA, Švedska/2017/114 min.
Režija: Tomas Alfredson
Igrajo: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Chloë Sevigny, J.K. Simmons, Val Kilmer, James D'Arcy
Žanr: Kriminalni triler
Ocena IMDb: 5,1/10│ Rotten Tomatoes: 7 %

Zagnani detektiv Harry Hole se znajde pred zahtevno nalogo – izslediti poskuša domnevnega serijskega morilca, ki mori na dan, ko v Oslu zapade prvi sneg v letu. Vsem primerom je skupno to, da so bile vse žrtve poročene matere in da se je na vsakem prizorišču zločina pojavi sneženi mož.



Harry s pomočjo mlade sodelavke, nadarjene rekrutke Katrine Bratt, več desetletij stare primere poveže z novim skrivnostnim izginotjem, nato pa spozna, da ima samo še do naslednjega prvega snega čas, da ustavi morilski pohod izmuzljivega zločinca, znanega pod vzdevkom Snežak.


Snežak (The Snowman) | Foto:


Zanimivosti:

• Film temelji na istoimenski knjižni uspešnici slovitega norveškega pisca kriminalnih romanov Joa Nesbøja. Snežak (2007) je sedma od enajstih knjig iz serije romanov o oselskemu detektivu Harryju Holu in prva, ki je doživela celovečerno upodobitev.

Prvi roman v omenjeni seriji, Netopir, je izšel leta 1997, najnovejši, naslovljen Žeja, pa je na knjižne police prispel lani. Nesbøjeve knjige so prevedli v več kot 40 jezikov, do danes pa so po vsemu svetu prodali že več kot 39 milijonov izvodov avtorjevih del.

• Nesbø je pojasnil, da je številne romane začel pisati na podlagi enega samega prizora, ki se mu je porodil v mislih. To se je zgodilo tudi v primeru Snežaka, s tem prizorom pa se roman tudi začne – pred hišo neke družine se pojavi snežak, a nihče ne ve, kdo ga je naredil.

Snežak (The Snowman) | Foto:

• Sprva se je govorilo, da bo film režiral Martin Scorsese. Oskarjevec je nazadnje prevzel naloge izvršnega producenta, režijo filma pa je prepustil švedskemu režiserju Tomasu Alfredsonu.

Alfredson se je mednarodno proslavil z izvrstno švedsko grozljivko Vampirska ljubezen (2008), pohvale pa je prejel tudi za svoj angleško govoreči prvenec – celovečerno priredbo vohunskega romana Johna le Carreja Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun (2011).

• Dvakratni nominiranec za oskarja Michael Fassbender (12 let suženj, Steve Jobs) je začel snemati Snežaka samo dva dneva po tem, ko je končal snemanje filma Asasinov nazor (2016).

• Ker je Val Kilmer med snemanjem filma preboleval raka grla in imel posledično zatečen jezik, so morali ves njegov govor sinhronizirati.

Snežak (The Snowman) | Foto:

• Film so v celoti posneli na Norveškem, natančneje – v mestih Oslo, Bergen in Rjukan ter njihovi okolici.

Snežak in satirična ZF-drama Krčenje (2017) sta prva mednarodna celovečerca, ki so ju posneli na Norveškem po tem, ko so v tej državi sprejeli program finančnih spodbud, s katerim želijo privabiti tuje filmske in TV-produkcije.

Ustvarjalci obeh filmov so na Norveškem zapravili 24 milijonov dolarjev (19,62 milijona evrov) in ustvarili 142 delovnih mest, ki so primerljiva z zaposlitvami s polnim delovnim časom.

• Michael Fassbender je igral odvisnika od seksa v filmu Sramota (2011), Charlotte Gainsbourg (ta igra v Snežaku nekdanjo ženo glavnega junaka), pa je spolno odvisnico upodabljala v prvem in drugem delu Von Trierjeve Nimfomanke (2013).


V videoteki DKino si oglejte tudi:


Napovednik filma Snežak:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte